Ali robotski sesalec lahko poškoduje lesena tla?

iRobot Roomba i7+

Prav nič prijetno ni, da prideš domov po dolgem delovniku, doma pa te pričakajo umazana tla. Študija, ki so jo naredili v Ameriki leta 2016, je pokazala, da si kar 40 % ljudi želi, da bi njihovo stanovanje posesal nekdo drug, pa si do takrat vendarle še niso poiskali te pomoči.

S prihodom robotskih sesalnikov se je to gotovo spremenilo. iRobot je robotski sesalnik Roomba predstavil leta 2002, v letu 2016 pa se je sesalcem pridružil še pomivalec Braava jet. Že leto kasneje pa so ti roboti že imeli možnost za brezžično povezavo, ki je osnova za upravljanje na daljavo. Razlogov za nakup je veliko. Prvi je seveda ta, da robot prevzame delo, ki bi ga sicer morali opraviti sami, sledijo razlogi, kot so, da se sesanje opravi, ko gospodarja ni doma, pomemben pa je tudi razlog, da se robot zelo dobro znajde v malih prostorih. Se sploh še spomnite kako neokretno je za seboj vleči klasični sesalnik, če je prostor majhen in poln postavljenih ovir?

Zanimivo pa je, da je en glavnih razmislekov pred nakupom robotskega sesalnika dilema, ali le ta lahko poškoduje tla.

Če se robot pravilno uporablja, gumijasta kolesa in mehke krtače ne bodo poškodovale  lesenih tal. Seveda pa niso vsi sesalniki enako dobri pri tem. Potrebno je tudi redno vzdrževanje, da se v krtačah kaj ne zatakne, saj bi le to lahko poškodovalo tla.

Na kaj moram biti pozoren, da se tla ne poškodujejo

Glavna prednost robotov je, da jih lahko programirate za čiščenje, ko vas ni doma. Pa vendarle je priporočljivo, da pred čiščenjem preverite slednje….

Poberite velike ostanke

V kolesca robota se lahko ujamejo večji predmeti, kot so kocke, kamenčki ali koščki plastike. Če se eden od teh velikih predmetov zatakne v sesalec, ga bo povlekel po hiši in potencialno opraskal tla, če je oster ali trd. Če želite to preprečiti, poskrbite, da na tleh, ki so predvidena za čiščenje ni tovrstnih predmetov.

Redno čistite krtače

Roboti naravnost blestijo pri pobiranju dolgih dlak in predvsem las. Je pa velika verjetnost, da se bodo le ti navili okoli krtač. Če krtač ne boste očistili obstaja možnost, da jih bo velika količina las ustavila in se bodo prenehala vrteti. Sesalec se bo kljub temu premikal, krtače pa se ne bodo vrtele, pač pa drsale. In tudi to drsenje bi lahko povzročilo praske. Enako velja tudi za koleščka.

Ne pozabite na usmerjevalno kolesce

Večina robotov Roomba ima spredaj tako imenovano usmerjevalni kolo. To je manjše kolesce, ki omogoča lažje in uspešnejše vrtenje in spreminjanje smeri. Ta kolešček je iz trše plastike, prav tako pa se vanj lahko zapletejo lasje. Torej pri čiščenju ne pozabite nanj.

Zaupanje na drugi pogled

Velika večina uporabnikov rado pove, da so se ob prvi uporabi prav zabavali ob ogledu samostojnega sesanja. Robotski sesalniki imajo povečini malo drugačno logiko čiščenja, kot bi si jo izbrali ljudje. Torej zabavnemu prvemu spoznavanju dodajte še oceno morebitnih težav, ko jih odpravite pa to velja enkrat za vselej. In vi se boste počutili bolj samozavestno kljub robotovem morda nenavadnem vzorcu čiščenja.

Izberite dobro blagovno znamko

Obstaja veliko različnih robotov. Po oceni tehnološke spletne stani Techradar je iRobot Roomba s9+ najboljši robotski sesalnik, ki ga trenutno lahko kupite. Med testiranjem se je izkazalo, da je enostaven za uporabo. Roomba s9+ je navdušil, ko je šlo za sesanje vsega, od drobnega prahu in drobtin piškotov do žit na trdih tleh. Na preprogah sicer ni tako blestel, se je pa vseeno zelo dobro izkazal.

Roomba s9+ se sama prazni in ostanke vsakega čiščenja odlaga v 440 ml zamenljivo vrečko za prah v postaji za polnjenje in praznjenje – kar pomeni, da vam robotskega sesalnika ne bo treba redno prazniti. Namesto tega boste v aplikaciji prejeli opozorilo, ko jo je treba zamenjati. Sesalnik ponuja tudi integracijo z Alexo in Google Assistant.

Zaključek

Roboti ne bodo poškodovali vaših lesenih tal, priporočljivo pa je, da izberete preverjeno blagovno znamko (to je pomembno tudi zaradi zagotavljanja kvalitete poprodajne storitve). Nujno je redno domače vzdrževanje, ki pa ne vzame več kot nekaj minut tedensko. V kolikor izberete kombinirano različico, se pravi sesalec in pomivalec, pa ne pozabite tudi na primerno omočenost pomivalne krpe.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.