11 stvari, ki jih moraš storiti kot bruc pred začetkom študija

woman wearing blue denim jacket holding book
Foto: Element5 Digital iz Unsplash

Začetek študijskega leta se počasi približuje in vse, ki študentsko pot začenjate letos, čaka veliko sprememb. Kot bruci se boste morali privaditi novega sistema, vaše nove fakultete in urediti milijon stvari, na katere vam morda v srednji šoli sploh ni bilo potrebno misliti. Zbrali smo 15 stvari, ki jih moraš storiti kot bruc ali brucka še pred začetkom leta. Ko odkljukaš vse, boš zagotovo pripravljen na nov začetek, mi pa ti lahko zaželimo le še vso srečo.

Kdo sploh je bruc (ali brucka)? Bruc je študent prvega letnika fakultete. Tako kot imajo prvi letniki srednjih šol na začetku leta fazanovanje, starejši kolegi za bruce pripravijo brucovanje – sprejem brucev.

 1. Počakaj z nakupom literature

Na fakultetni spletni strani so tvoji bodoči profesorji verjetno že objavili seznam obvezne literature, ki jo boš potreboval za njihov predmet. Predlagam, da z nakupom počakaš še vsaj kakšen teden. Na uvodnih predavanjih bodo profesorji ter asistenti pojasnili, kaj zares potrebuješ. Pred tem pa se lahko pri starejših kolegih pozanimaš, katero gradivo se splača kupiti, saj za nekatere predmete pogosto zadoščajo različne skripte ali kvalitetni zapiski s predavanj.

 1. Seznani se s spletno stranjo svoje fakultete

Pred začetkom študijskega leta je priporočljivo spremljati spletno oglasno desko, da ne spregledaš kakšne pomembne novice. Če ti spletna stran omogoča, se prijavi na e-novice svoje fakultete, ali pa si pomembne povezave shrani kot bližnjice.

 1. Čim prej se prijavi v svoj študentski elektronski naslov

Takoj ko dobiš navodila za prijavo, se čim prej prijavi s svoj študentski elektronski naslov. Če naletiš na težave pri prijavi, čim prej obvesti referat ali fakultetno službo za informatiko. Ko bo profesor v prvem tednu poslal prvo gradivo prek elektronske pošte, bo namreč veliko tvojih kolegov ugotovilo, da ima težave s prijavo, ti pa boš to imel že urejeno.

 1. Poišči svoj urnik

Prvi dan bo na fakulteti potekal bolj nenavadno, zaradi sprejema brucev in nagovora pomembnih oseb, potem pa bo teden kar hitro prešel v običajni delovni teden. Na spletni strani svoje šole zato poišči svoj urnik, da ne zaspiš že drugi dan.

 1. Poišči koledar fakultete

Vsaka fakulteta ima določeni obdobji, v katerih potekajo predavanja (zimski in poletni semester) ter izpitna obdobja. Veliko fakultet ima tudi dosti prostih dni v času, ko si v srednji šoli imel počitnice. Datume po navadi objavijo še pred začetkom leta. Tako si lahko že pred začetkom študijskega leta predstavljaš, kdaj boš imel več časa in kdaj si lahko splaniraš kakšen krajši oddih ali potovanje.

 1. Prijavi se na študentsko prehrano

Tudi študentsko prehrano je pametno urediti še pred začetkom študijskega leta. Vse informacije v zvezi s subvencionirano študentsko prehrano najdeš tukaj.

 1. Kupi vozovnico za vlak ali avtobus

Če študiraš izven kraja bivanja, čim prej oddaj vlogo za subvencionirano vozovnico (vse o vozovnici preberi tukaj). Vozovnico lahko kupiš tudi za mestni promet.

 1. Priskrbi si potrdilo o vpisu

Svoje študentske izkaznice verjetno še ne boš dobil prvi dan. Medtem ko čakaš nanjo, si na svoj telefon shrani svoje potrdilo o vpisu, lahko pa ga tudi natisneš. Tako boš lahko koristil ugodnosti, ki ti pripadajo, čeprav še nimaš veljavne študentske izkaznice.

 1. Preveri, kje sploh imaš fakulteto

Morda se sliši smešno, ampak zaradi COVID-19 nekateri bodoči študentje sploh še niso imeli možnosti obiskati svoje fakultete! Morda zato ni odveč, da preveriš, s katere ulice se vstopi skozi glavni vhod, katere avtobusne povezave te pripeljejo do fakultete in katere restavracije in trgovine se nahajajo v bližini.

 1. Sledi študentski organizaciji svoje fakultete

Obštudijsko življenje je na začetku novega leta še posebej živahno, saj večina fakultet za bruce organizira razne spoznavne piknike, zabave in druge dogodke. Predlagam, da pred začetkom leta poiščeš študentske organizacije in klube, ki delujejo na tvoji fakulteti, in jim začneš na družbenih omrežjih. Tako boš na tekočem z vsem aktualnim dogajanjem.

 1. Včlani se v skupine na družbenih omrežjih

Poleg spremljanja študentskih dogodkov je dobro biti v stiku tudi s svojimi kolegi. Poglej, ali so na družbenih omrežjih že ustvarjene skupine ali pogovori in se jim pridruži.

Prejšnji članekAli robotski sesalec lahko poškoduje lesena tla?
Naslednji članekNeverjetna dejstva o Marijanskem jarku

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.