Fakultetni študij Psihologije in Psihoterapevtske znanosti na podružnici Univerze Sigmunda Freuda v Ljubljani

SFU Ljubljana je slovenska podružnica avstrijske Univerze Sigmunda Freuda. Je zasebni visokošolski zavod, ki izvaja izobraževalno in ambulantno dejavnost na področju psihoterapevtske znanosti in psihologije. V maju 2019 se je podružnica z obrobja mesta preselila v nove prostore na Trubarjevi cesti 65, v centru Ljubljane.

Študij na SFU Ljubljana ponuja preplet teorije, prakse in dela na sebi, ki je ena izmed težjih in hkrati bolj izpopolnjujočih plati študija. Večina študijskih programov poteka po shemi izrednega študija ob koncih tedna, kar študentom omogoča, da se lahko izobražujejo tudi ob delu. Študijski programi so akreditirani v Avstriji, izvajanje programov na slovenski podružnici pa je potrdil NAKVIS.

SFU Ljubljana v slovenski akademski prostor prinaša več novosti, ki bogatijo obstoječe javno in zasebno visokošolsko izobraževanje, med drugim možnost neposrednega akademskega študija psihoterapije takoj po maturi na prvi in drugi bolonjski stopnji. Študijski program na prvi stopnji pokriva osnove psihoterapevtske znanosti – znanstvene osnove medicine, nevroznanosti, psihologije, raziskovalne metodologije ter etične, pravne, ekonomske in družbene okvire, ki so pomembni za opravljanje psihoterapevtske dejavnosti. Pomemben del programa sta praksa in osebna izkušnja. Študij na drugi stopnji služi poglobljenemu osvajanju teorije in prakse. Koncept študija je načrtovan tako, da poleg izpolnjevanja zahtev za akademsko izobrazbo zadosti oz. preseže tudi zahteve Evropske zveze za psihoterapijo (EAP) in s tem magistrantom omogoči pridobitev Evropske diplome iz psihoterapije. Ob upoštevanju meril Svetovne zdravstvene organizacije, da bi na tisoč prebivalcev potrebovali enega psihoterapevta, Slovenija še vedno močno zaostaja za evropskimi državami. Velike potrebe po izobraženem kadru psihoterapevtov slednjega nedvomno uvrščajo med enega izmed poklicev prihodnosti.

Poleg že utečenega študija Psihoterapevtske znanosti SFU Ljubljana ponuja tudi fakultetni študij Psihologije (bolonska shema 3 + 2). Študij je interdisciplinaren in široko uporaben  v športu, šolstvu, svetovanju, managementu, medijih, klinikah, pri delu z živalmi, raziskovanju. Poleg teoretičnih in metodoloških znanj imajo študenti že na dodiplomskem programu vaje iz samozavedanja, moderiranja, tehnike vodenja pogovora ipd., kjer se učijo konkretnih tehnik in strategij dela za bodoči poklic. Velik del študija predstavlja praksa, kjer študentje spoznajo različna področja dela psihologa. Tako se lahko po končanem študiju dobro znajdejo v različnih poklicnih situacijah.

Posebnost študija na SFU Ljubljana je, da so študenti vključeni v tutorske skupine, kjer rešujejo morebitne sprotne težave, podajajo nove ideje, evalvirajo, se družijo in učijo poslušanja različnih mnenj ter drug drugega, kar je za poklic psihologa oz. psihoterapevta izrednega pomena. V okviru fakultete deluje tudi Psihoterapevtska Ambulanta, ki študentom omogoča nabiranje dragocenih praktičnih izkušenj. Direktor SFU Ljubljana mag. Miran Možina namreč verjame, da prava šola ni tista, ki temelji na »študiraj in naučil se boš«, temveč tista, ki daje poudarek tudi na »študiraj in spremenil se boš«.

ambulanta@sfu-ljubljana.si | +386 1 425 44 33 | Spletna stran

V okviru svoje študijske prakse odgovarjajo študenti SFU Ljubljana, pod strokovnim mentorstvom izkušenih psihoterapevtov Psihoterapevtske Ambulante SFU. Če potrebuješ poglobljeno pomoč, nudi Ambulanta SFU različne oblike psihoterapije.

Prejšnji članekViber dodal beležnico My Notes
Naslednji članekSimulacija NASE razkriva, kako bi izgledala Zemlja brez oceanov
logo Univerza Sigmunda Freuda
ambulanta@sfu-ljubljana.si|+386 1 425 44 33| Spletna stran

V okviru svoje študijske prakse odgovarjajo študenti SFU Ljubljana, pod strokovnim mentorstvom izkušenih psihoterapevtov Psihoterapevtske Ambulante SFU. Če potrebuješ poglobljeno pomoč, nudi Ambulanta SFU različne oblike psihoterapije.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.