Simulacija NASE razkriva, kako bi izgledala Zemlja brez oceanov

Zemlja brez oceanov
Foto: on NASA

Oceani prekrivajo večino Zemlje, vključno z njenim najdaljšim gorskim območjem in starodavnimi mostovi, ki so jih ljudje prečkali, da bi dosegli druge celine.
V nedavni predelavi Nasinega videoposnetka iz leta 2008, je planetni znanstvenik James O’Donoghue prikazal, kako bi bilo videti, če bi vsa ta voda odtekla in razkrila skrite tri petine Zemljine površine.

O’Donoghue trenutno deluje pri Japonski agenciji za vesoljsko raziskovanje (JAXA), pred tem pa je delal za Naso. Za video je uporabil animacijo, ki jo je Nasin fizik in animator Horace Mitchell ustvaril leta 2008 in ji dal nekaj dodatkov. Uredil je časovnik in dodal sledilnik, ki prikazuje, kako voda odteka s časom.

Draining Earth's oceans, revealing the two-thirds of Earth's surface we don't get to see

Z odstranitvijo vode animacija ponuja pogled na svet naših starodavnih prednikov

Ko oceani počasi izgubljajo vodo, so podmorski robovi celinskih plošč prvi koščki skrite zemlje. Presenetljivo je, koliko podmorske pokrajine se pokaže v prvih desetih metrih upada vode. Celinske plošče vključujejo nekatere kopenske mostove, ki so jih prehajali zgodnji ljudje, ko so se selili s celine na celino. Pred več deset tisoč leti so naši predniki lahko hodili od celinske Evrope do Velike Britanije, od Sibirije do Aljaske in od Avstralije do otokov, ki jo obdajajo. Ko se je zgodila zadnja ledena doba, je bilo veliko oceanske vode zaklenjeno v led na obeh polih planeta. Zato so obstajali kopenski mostovi. Ko pa se je ledena doba končala, jih je voda zapečatila.

Pokaže tudi najdaljšo verigo gora na Zemlji, ki se pojavi, ko se morske gladine spustijo od 2.000 do 3.000 metrov. To je greben, ki se razteza na 60.000 kilometrih po vsem svetu. Več kot 90 odstotkov ga je pod vodo.

Vulkanske gore pod oceani pa nastajajo tam, kjer se zemeljske tektonske plošče stikajo in ustvarjajo novo oceansko dno, ko se staljene kamnine dvigajo izpod Zemljine skorje.

Ko se oceani odtečejo na 6000 metrov globine, večine vode ni več. Potrebno pa je izčrpati še skoraj 5000 metrov, da se izpraznijo najgloblji kotički Marijanskega jarka.

Prikaz te animacije razkriva, da je dno oceana v svoji geologiji prav tako raznoliko in zanimivo kot celine. Izpraznitev morij ne odkriva oceanskega dna, ampak tudi starodavne zgodbe človeštva.

VIRBusiness Insider
Prejšnji članekFakultetni študij Psihologije in Psihoterapevtske znanosti na podružnici Univerze Sigmunda Freuda v Ljubljani
Naslednji članekAplikacije, ki ti pomagajo pri učenju (hkrati pa sadijo drevesa)

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.