Gostilna Palaska s čudovitim razgledom in hrano

Gostilna Palaska vabi na čudovit razgled in izvrstno hrano
Gostilna Palaska vabi na čudovit razgled in izvrstno hrano

Okrepčevalnica ali gostilna Palaska že več desetletij stoji ob čudovitem Markovskem jezeru. Znameniti oreh na dvorišču gostilne navdihuje generacije gostov in obiskovalcev, ki si zapomnijo še izvrstno hrano in sladice.

Gostilna Palaska ob Markovskem jezeru

Okrepčevalnica Palaska se nahaja ob znamenitem Markovskem jezu, ki stoji na Ptujskem jezeru. Pred gradnjo mostu je tukaj vozil barno ali brod, pred mnogimi leti pa so tu na Dravi izpirali zlato. Ime gostilne sicer izvira iz lesene čutare za vino, ki jo domačini že od nekdaj poimenujejo palaska.

Lokal se je odprl leta 1993, včasih so v njem delale 4 generacije, sedaj pa 3. V stari hiši, kjer se nahaja gostilna, se je rodila mama Palaska, ker je hiša propadala, jo je družina obnovila. Les je pomemben element gostilne, saj je bila hiša nekoč cimprana (lesena in ometana). Večino obnove so uredili sami, obnovili so tudi krušno peč in ohranili originalni strop ter pečnice.

Oreh gostilne Palaska – drevo navdiha

Na dvorišču gostilne stoji skulptura iz lesa, ki jo je z motorno žago oblikoval Marko Grašič. Oreh je ob parkirišču stal vse od leta 1936, ko je postal nevaren, pa so se domači odločili, da iz njega izdelajo leseno skulpturo. Drevesa jim je bilo namreč škoda, saj je drevo še vedno lepo rodilo. Iz orehovih jedrc so pripravljali nadeve za orehove palačinke, včasih celo za potico.

Marko Grašič je iz drevesa ustvaril starega moža, ki zaspano gleda v svet. Največkrat dela doma, tokrat pa je sprejel izziv preoblikovanja ukorerinjenega drevesa. V svoji umetnini je ohranil veliko deblo in tudi nekaj stranskih vej, obiskovalci okrepčevalnice pa lahko ob jedi uživajo ob pogledu na unikatno umetnino.

Drevo navdiha v gostilni Palaska
Drevo navdiha v gostilni Palaska

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekGostišče Stari Hrast z modernim pridihom ponuja tradicijo
Naslednji članekAli se je napoved trendov uresničila?
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.