Hack4Climate: Odpadna hrana

Prijavi se na prvi Hack4Climate in osvoji planet prijazne nagrade!

16. in 17. oktobra hekamo na Ljubljanskem gradu. Prijave so v teku, število sodelujočih pa omejeno.

Dogodek poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

Ali veste, da je po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije (SURS) v letu 2019 vsak Slovenec zavrgel 67 kg hrane, od tega kar 26 kg še užitne? Več kakor polovico vse odpadne hrane v Sloveniji povzročijo gospodinjstva.

Eden dobrih načinov iskanja rešitev je zagotovo hekaton, dogodek, kjer se združujejo inovativni mladi z namenom reševanja določenega izziva in iskanja inovativnih rešitev. Motiviranost in sposobnost abstraktnega razmišljanja sta pri tem dodatno prednost.

V sklopu projekta LIFE IP CARE4CLIMATE bo v soboto, 16. oktobra, in v nedeljo, 17. oktobra, na Ljubljanskem gradu potekal prvi hekaton Hack4Climate. Nekaj več kakor 24 ur bo časa, da najdemo inovativne rešitve na področju zmanjšanja odpadne hrane v gospodinjstvih, ki je velika težava in prispeva k okoljskemu odtisu.

Skupine bodo lahko izbirale med tremi idejnimi področji:

  • ANALIZA in PRIDOBIVANJE PODATKOV: inovativne rešitve načina zbiranja in analiziranja podatkov ter pristopi k reševanju težav z odpadki v gospodinjstvu, ki lahko pripeljejo do zmanjšanja količine odpadkov v gospodinjstvu.
  • INOVACIJA NA PODROČJU LOKALNE SKUPNOSTI TEHNOLOŠKA INOVACIJA: izvirne rešitve, ki bodo za zmanjšanje količine odpadkov v gospodinjstvu uporabile moč lokalne skupnosti in tako širše vplivala na obravnavano področje.
  • KOMUNIKACIJA in OZAVEŠČANJE: inovativne rešitve, ki prispevajo k zmanjšanju količine odpadne hrane v gospodinjstvu.
Več informacij in prijavnica je na voljo na www.samo1planet.si/hekaton.

Povezava do dogodka na Facebooku: https://www.facebook.com/events/178072214453056

 

Skupinam bodo na voljo tudi mentorji, strokovnjaki z različnih področij, povezanih s hrano, ki jim bodo pri razvoju idej pomagali in svetovali. To so Lara Habič z Ministrstva za okolje in prostor Republike Slovenije, Luka Jezeršek iz gostinstva Jezeršek, Tina Cipot iz podjetja Lidl Slovenija, dr. Aleš Kuhar iz EIT FOOD Slovenia, Eva Tisaj Žnidaršič z DragonHack-a ter dr. Ilija Gasan Osojnik Črnivec in dr. Mojca Korošec z Biotehniške fakultete v Ljubljani.

Organizator hekatona bo prijavljenim zagotovil prevoz, namestitev, hrano in zabavo, tekmovalci pa dobre ideje.

Najboljše tri ekipe si bodo prislužile mične nagrade: Dvodnevna šola preživetja v Kočevskem gozdu z uzirjenimi mentorji, nepozabno kulinarično doživetje pod vodstvom Gostinstva Jezeršek ali darilni bon za nakup v Lidlu.

O projektu LIFE IP CARE4CLIMATE

LIFE IP CARE4CLIMATE je celostni projekt, ki z ozaveščanjem, izobraževanjem in usposabljanjem ključnih deležnikov na področjih trajnostne mobilnosti, zelenega javnega naročanja, trajnostne gradnje in učinkovite rabe energije v stavbah ter podjetjih, odpadne hrane in rabe zemljišč, spremembe rabe zemljišč in gozdarstva (LULUCF) spodbuja izvajanje ukrepov, s čimer bo Slovenija do leta 2030 dosegla cilje v zvezi z zmanjšanjem emisij toplogrednih plinov. Projekt je povezan z vsebinskimi področji, ki se na prvi pogled lahko zdijo zelo vsakdanja, vendar pomembno vplivajo na nastanek oziroma blaženje podnebnih sprememb.

LIFE IP CARE4CLIMATE  (LIFE17 IPC/SI/000007) je integralni projekt, sofinanciran s sredstvi evropskega programa LIFE, sredstvi Sklada za podnebne spremembe in sredstvi partnerjev projekta.

Več o projektu in aktivnostih si lahko preberete na: www.care4climate.si in www.samo1planet.si

marketing [afna] nevtron.eu

Marketing

Prejšnji članekTiskanje in vezava diplomskih nalog
Naslednji članekKaj so NFT-ji?
Prazna profilna slika
marketing [afna] nevtron.eu

Marketing

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.