Huawei objavil seznam trikov za fotografiranje

Kako posneti čudovito fotografijo s poudarjenimi podrobnostmi iz vaše okolice?

Vse pogosteje celo profesionalni fotografi priznavajo, da imajo namesto drage in težke fotografske opreme, pri sebi zgolj pametni telefon. Nove fotografske možnosti in vse bolj tehnološko napredne kamere jim namreč dopuščajo, da tudi z njim naredijo popolne fotografije. Še bolj zanimivo in v nasprotju s tradicionalno modrostjo pa je, da pametni telefoni niso sposobnih zajeti samo odličnih pokrajin in portretov, temveč tudi impresivne podrobnosti. Celo tako dobro, da je že težko ugotoviti, s čim je bila fotografija v resnici posneta.

Zaradi tega so se pri Huaweiu odločiti oblikovati fotografski vodič, seznam trikov in nasvetov z izjemnimi fotografijami, ki so lahko vir navdiha za vse, ki želijo sodelovati na fotografskem tekmovanju InFocus in pokazati svoj talent svetu.

Igrajte se s fotografskimi nastavitvami

Če želite doseči najboljše rezultate, morate razmišljati izven okvirja in pozabiti na osnovne nastavitve kamer. Preveč vas bodo omejevale in preprečevale, da bi resničnost pokazali, kot jo občutite. Spreminjajte nastavitve v profesionalnem načinu in se ne bojte slabih fotografij. Uporabljate povečavo, poudarjene barve, oziroma uporabljajte vse možnosti, da najdete najboljše nastavitve za zajem popolne fotografije.

Dobra ideja za začetnike je črno-bela fotografija, saj skrije napake in poudari najboljše motive na fotografijah.

Uporabite način HDR

Najboljši fotografski pametni telefon je tisti, ki omogoča zajem tudi najmanjših podrobnosti. Način HDR (visoki dinamični razpon) je zato nujen, saj le z njim dosežemo, da so podrobnosti vidne tako na osvetljenih kot zatemnjenih delih fotografije. Poudari osvetlitev in kontrast, da so podrobnosti, ko so rosa na cvetnih listih, puhasti deli oblaka ali lesena tekstura na pročelju stare cerkve, jasno vidne. Ko pa uporabite način bližinske fotografije, se morate odločiti, kateri element naj prevladuje, tisti v ospredju ali v ozadju. Zahvaljujoč osredotočenosti na samo enega boste namreč dosegli popolno ostrino, preko nje pa tudi briljantno fotografijo.

Spoznajte učinek zamegljenega ozadja (bokeh)

Huawei InfocusZamegljeno ozadje, zaradi katerega je glavni motiv fotografije poudarjen, je velika prednost profesionalne fotografske opreme. Je tudi način, kako se znebimo neželenih predmetov v prizoru. Tehnika pa še zdaleč ni primerna le za portrete, temveč med drugim tudi za krajinsko fotografijo, kjer naključni »dodatki« lahko uničijo popolno zastavljeno fotografijo.

Uporaba učinka ni težka, saj je s to funkcijo opremljena večina sodobnih pametnih telefonov. Preverite, če vaš omogoča umetniško zameglitev ozadja v kombinaciji s primerno ostrimi podrobnostmi?

Ne pozabite na svetlobo

Huawei InfocusSvetloba je vse in hkrati bistvo fotografije in zato ni nepomembno, kdaj se odpravite ven. Tudi najboljši dokumentarni in modni fotografi priznavajo, da jim najboljše fotografije uspejo uro po zori ali uro pred mrakom, ko je svetloba »najlepša«. Upoštevajte čas, ko fotografirate cvetlice ali žuželke, saj so najlepši v naravni svetlobi. V tem času pa še ni toliko močna, da bi potrebovali fotografske filtre.

Naredite izbor in pokažite najboljše fotografije

Za odlično fotografijo je potrpežljivost zapovedana. Med čakanjem na popoln prizor naredite serijo fotografij ter nato izberite najboljše. Objavite jih na družbenih omrežjih in tako delite svojo strast do fotografije tudi z drugimi. Zaupajte sebi, morda pa boste nekega dne od fotografije živeli.

Huawei Infocus
hdr

Imate radi fotografijo?

Poleg nenehnega razvoja naprav in prizadevanju za najboljšo fotografsko izkušnjo, Huawei ceni ljubitelje fotografije in obetavne talente. Njim je namenil tekmovanje Huawei InFocus Awards, ki poteka v državah srednje in vzhodne Evrope ter Skandinavije (CEE & Nordic). Natečaj je odlična priložnost, da preizkusite svoje znanje in pokažete talent svetu.

Svoja dela lahko objavite v eni od šestih kategorij, pet fotografska in ena za ljubitelje videa:

#Emotion Tag – izražanje čustev s pomočjo fotografije.

Hello, Life! – delite čustva ali inspiracijo iz vsakodnevnih izkušenj.

Faces – eksperimentiraje z identiteto in močjo portretne fotografije.

Going the Distance – odkrivanje novih krajev in novih funkcij kamer pametnih telefonov, na primer optične povečave, širokega kota ali načina za bližinske fotografije (makro).

Storyboard – ustvarite smiselno pripoved v devetih fotografijah.

Life Now – povejte zgodbo v video posnetku krajšem od 30 sekund.

Tekmovanje Huawei InFocus je namenjeno uporabnikom naprav Huaweia, ki lahko svoja dela oddajo preko spletne strani tekmovanja, od 24. junija 2019 dalje.

Fotografije prispele na natečaj, bodo predstavljene na spletni strani, kjer bo imel vsak obiskovalec, vključno z udeleženci tekmovanja možnost, da glasuje za fotografijo, ki je po njegovem mnenju najboljša. Ta del glasovanja bo potekal do 11. Avgusta 2019.

V naslednji fazi pa bo svoje ocene podala skrbno izbrana žirija strokovnjakov in priznanih fotografov. Med drugimi:

YANMIN WANG – Predsednik Huawei Consumer Business Group Huawei CEE & Nordic.

MARCIN TYSZKA- Poljski modni fotograf, ki sodeluje z nekaterimi najbolj znanimi modnimi revijami, kot so Marie Claire, Harper’s Bazaar, Glamour, Elle in Vogue.

NIKOLAJ THANING RENTZMANN – Danski umetnik, ki se je osredotočil na fotografiranje slavnih, objavlja pa tudi krajinske, urbane in fotografije narave.

EMMA SVENSSON – Večstranska samostojna fotografija, ki veliko potuje po svetu.

YENER TORUN – Arhitekt in fotograf, ki s svojimi deli urbano pokrajino in arhitekturo preoblikuje v alternativno resničnost.

VUTHEARA KHAM – Francoski fotograf s kamboškimi koreninami, ki živi v Parizu. Fascinira ga svetloba, ulična fotografija in urbana pokrajina. Rad se igra s perspektivo, njegov slog pa opredeljujejo ulični prizori.

»Ni recepta za odlično fotografijo. Po mojem mnenju je dobro igrati proti pravilom. Udeležencem natečaja tudi priporočam, naj verjamejo vase in v svoj talent,« dodaja Yener Torun.

Kaj lahko osvojite?

Zmagovalci kategorije bodo prejeli 2.000 evrov, prenosni računalnik Huawei MateBook 13, pametni telefon Huawei P30 Pro, pametno uro Watch GT in bon v vrednosti 250 dolarjev za TripAdvisor.

Drugo uvrščeni v vsaki kategoriji bodo prejeli pametni telefon Huawei P30 Pro.

Tretje uvrščeni v vsaki kategoriji bodo prejeli pametni telefon Huawei P30.

Zmagovalec publike pa bo prejel pametni telefon Huawei P30 Pro in pametno uro Watch GT.

Spletna stran natečaja Huawei Infocus: https://campaign.consumer.huawei.com/infocusawards/si/

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.