Izgorelost na delovnem mestu

Young indian eastern tired exhausted business man rubbing eyes sitting in modern home office with laptop on desk. Overworked burnout academic Hispanic student with glasses in hand feeling eyestrain.
Foto: insta_photos iz iStock

Kaj je izgorelost na delovnem mestu?

Fizična izčrpanost ob koncu delovnega dne. Cinizem in odmaknjenost od sodelavcev in strank. Izjemno nezadovoljstvo s svojim delom in negotovost, kako se izboljšati in napredovati v svoji karieri.

To so klasični simptomi izgorelosti na delovnem mestu in prizadetih je več ljudi, kot si mislite.

Izgorelost pri delu je specifičen kronični stres, povezan z delom. Prav čustvena in fizična izčrpanost vodi v nezadovoljstvo z delom in izgubo osebne sreče.

Izgorelost na vašem delovnem mestu se prikrade in vpliva na delavce na način, ki ga skoraj ne opazijo.

Znaki in simptomi vključujejo kronično utrujenost, nespečnost, fizične simptome, kot so glavoboli in bolečine v želodcu, jeza, osamljenost, razdražljivost, depresija in drugo.

Vzroki za izgorelost pri delu

Obstaja veliko stvari, ki lahko privedejo do izgorelosti na delovnem mestu in za vsako osebo se razlikujejo. Vendar pa obstajajo skupni dejavniki, ki jih je mogoče prepoznati kot razloge za izgorelost in stresorje na vašem delovnem mestu:

 • Občutek manjše kontrole. Nezmožnost sprejemanja odločitev o urniku ali delovni obremenitvi lahko povzroči izgorelost na delovnem mestu.
 • Negotovost glede pričakovanj. Če ne veste, kaj bo vaš vodja pričakoval od vas, boste verjetno razočarani nad vašim delom.
 • Slaba delovno okolje in ekipa. Odnos in morala ljudi okoli vas bosta neposredno vplivala na vaše zadovoljstvo z delom. Šef, ki vas mikro upravlja, sodelavci in pomanjkanje prijateljev v vaši pisarni lahko privedejo do izgorelosti na delovnem mestu.
 • Pomanjkanje ravnotežja med poklicnim in zasebnim življenjem. Če veliko energije in časa namenite delu, lahko trpi vaše osebno življenje, kar vas lahko privede do zamere do časa, ki ga preživite v pisarni.
 • Visoka angažiranost pri vašem delu. Če ste preobremenjeni s svojim delom, lahko začutite nenehno potrebo po preobremenjenosti in sodelovanju pri projektih. To vodi v stresne situacije in čustveno izčrpanost. Čeprav je velika zavzetost dobra stvar, lahko povzroči tudi velik delovni stres in izgorelost. Medtem ko milenijci na primer cenijo ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem, imajo lahko povečano tveganje za razvoj izgorelosti, ker so na delovnem mestu zelo zagnani in motivirani.

Učinki izgorelosti na delovnem mestu

Izgorelost na delovnem mestu ni le majhna stvar, za katero morajo ljudje zgolj ugotoviti, kako jo premagati. Je težka in vplivna realnost, ki lahko povzroči številne negativne posledice na vseh področjih vašega življenja. Ljudje, ki se soočajo s simptomi izgorelosti na delovnem mestu in delovnim stresom, so pogosto prizadeti na naslednje načine:

Težave s telesnim zdravjem:

 • Prekomerni stres
 • Utrujenost
 • Povečana verjetnost za bolezni srca
 • Povečana verjetnost za visok krvni tlak
 • Povečana verjetnost za sladkorno bolezen tipa 2
 • Povečana verjetnost za težave z dihali
 • Povečana verjetnost smrti pred 45. letom

Težave z duševnim zdravjem:

 • Depresija
 • Jeza
 • Razdražljivost
 • Anksioznost
 • Povečana verjetnost za potrebe duševnega zdravja, kot so zdravila ali hospitalizacija

Osebne posledice:

 • Zloraba alkohola ali substanc
 • Izolacija od prijateljev in družine
 • Neodgovornost do financ
 • Jeza do družinskih članov
 • Nezmožnost izpolnjevanja odgovornosti

Poklicne posledice:

 • Nezadovoljstvo z delom
 • Umik od kolegov in prijateljev
 • Nezmožnost dobrega opravljanja dela

Kot lahko vidite, je vpliv delovnega stresa na vse vidike vašega življenja izjemno resen in ga ne smete jemati zlahka. Težave, ki vam jih lahko ustvari stres v službi, so naporne in zahtevajo pozornost, da jih odpravite, preden bo prepozno.

Rešitve za izgorelost na delovnem mestu

Na srečo obstajajo stvari, ki jih lahko storite za pomoč pri stresu na delovnem mestu. Najboljši način za spopadanje z izgorelostjo je preprečiti, da bi se to sploh zgodilo. Obstajajo pa tudi možnosti zdravljenja.

Vodje kadrovskih služb bi si morali prizadevati za odkrivanje zaposlenih, ki morda trpijo zaradi izgorelosti ter usposabljati zaposlene in vodje, kako prepoznati izgorelost.

Podobno lahko metode organizacijskega vodenja in usposabljanje pomagajo svojim zaposlenim preprečiti izgorelost tako z učenjem prepoznavanja znakov izgorelosti kot tudi s sodelovanjem z zaposlenimi, da se temu izognejo.

Preprečevanje izgorelosti na delovnem mestu

Bodite bolj prepričani vase in v svoje sposobnosti. To je prvi ključni korak k preprečevanju stresa pri delu. Pomembno je, da ugotovite, kaj potrebujete pri svojem delu, včasih še preden se odločite za določeno delo. Če natančno veste, kaj potrebujete v svoji karieri, vam bo pomagalo pri samozavestnih odločitvah o tem.

Ustvarjalni prostori so tudi odličen način, da preprečite, da bi se preveč osredotočili na svoje delo. Te odprtine vam omogočajo, da poiščete pobeg pred pritiskom vašega dela. Podobno je ključnega pomena pri preprečevanju izgorelosti na delovnem mestu samooskrba. Če je za vas poskrbljeno, je večja verjetnost, da se boste lahko spopadli s stresom vaše kariere.

Izobraževanje o poslovanju in njegovem preseku z zdravjem vam lahko pomaga bolje prepoznati in preprečiti izgorelost na delovnem mestu.

Zdravljenje izgorelosti na delovnem mestu

Če ste pri svojem delu pod stresom, lahko naredite nekaj stvari za pomoč pri zdravljenju težave. Soočiti se sam s sabo je pomemben prvi korak. Zavedajte se, kaj so težave in od kod izvirajo. Nekateri ljudje menijo, da je najbolje, da se odprejo terapevtu. Če ne želite pogovora s strokovnjakom, poiščite pomoč in podporo, kjer koli jo najdete, pa naj gre za prijatelje, družino ali sodelavce.

Pomembno je, da si med delovnim dnem vzamete redne odmore, ne glede na to, kako neprijetno se zdi. Ti odmori vam bodo pomagali ponastaviti, ponovno oceniti svoja čustva in še več. Podobno, če menite, da ste začeli biti jezni ali ste pod stresom, odidite in si vzemite odmor, da si razbistrite glavo.

Izgorelost na delovnem mestu je običajna stvar za mnoge zaposlene, a ni nujno, da je. Lahko delate na preprečevanju ali zdravljenju izgorelosti na delovnem mestu in imate kariero, ki vas bo izpopolnjevala in vam bo v izziv.

info@inzenir.si | Spletna stran

inzenir.SI v Sloveniji predstavlja vezje inženirske industrije. Predstavljamo slovensko industrijo, objavljamo zaposlitvene oglase in zanimive vsebine ter izvajamo razna tehnično-naravoslovna izobraževanja primerna za vsakogar.

Prejšnji članekOverjam Festival 2023 – Najbolj varna festivalska izkušnja, letos z izjemnim programom na 6 odrih!
Naslednji članekNajboljši kampi na Štajerskem
info@inzenir.si | Spletna stran

inzenir.SI v Sloveniji predstavlja vezje inženirske industrije. Predstavljamo slovensko industrijo, objavljamo zaposlitvene oglase in zanimive vsebine ter izvajamo razna tehnično-naravoslovna izobraževanja primerna za vsakogar.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.