Kaj ne smete pozabiti za popoln študentski dopust?

Popotnica nad kamnito puščavo

Bliža se čas dopustov in marsikdo od nas že nestrpno pričakuje, da spakira kovčke in odide na zasluženo potovanje. Da bo pakiranje čim manj stresno in vas ne bo skrbelo, da bi kaj pozabili, smo pripravili seznam 5 najbolj nujnih stvari, ki jih za brezskrben dopust ali potovanje potrebuje vsak.

Potovalni dokumenti

Pred odhodom na zaslužene počitnice nikoli ne pozabite preverite veljavnosti dokumentov. Naredite tudi kopije vseh dokumentov, ki jih boste vzeli s seboj: potni list, osebna izkaznica, vozniško dovoljenje, zdravstvena kartica, bančne kartice, …

Ker se vsakemu lahko pripeti kraja dokumentov, je priporočljivo, da kopije vedno hranite ločeno od originalnih dokumentov. Odlična rešitev pa je tudi, da imate kopije vedno shranjene na elektronskem naslovu. Za daljša potovanja v bolj eksotične kraje priporočamo, da en set kopij pustite tudi doma. Ne pozabite na kontaktno številko slovenske ambasade v državi, kjer ste, in telefonske številke za preklic kreditnih kartic.

Dokumenti, kamera in druge malenkosti na zemljevidu

Potovalna lekarna

Čeprav so nam lekarne na voljo tudi na dopustniških destinacijah se včasih lahko zgodi, sploh v odročnih krajih, da nam lekarna ne bo na voljo, ko jo bomo najbolj potrebovali. Na počitnicah vas lahko doletijo prehlad, alergična reakcija na pike žuželk, prebavne težave (driska, zaprtje …) ali pa sončne opekline. Tudi kak žulj ali odrgnina nas lahko preseneti. Potovalna lekarna naj tako vsebuje: povoje in obliže, termometer, zdravilo proti bolečinam in povišani telesni temperaturi, zdravila proti zaprtju in driski, repelent proti insektom in zaščitno sredstvo pred sončnimi opeklinami.

Če potujemo v eksotične kraje je potrebno 2 meseca prej poskrbeti za cepljenje in nabavo zdravil za preprečevanje določenih bolezni in zadostno zalogo zdravil, če jih morda redno jemljemo.

Oglas za Merkur zavarovalnico

Primerno zavarovanje v tujini

Ker nesreča žal nikoli ne počiva in ker lahko zbolite ali se poškodujete tudi na potovanju ali dopustu, je nujno, da si pred odhodom uredite zdravstveno zavarovanje za tujino. Ne le, da vam nudijo 24 urno asistenčno pomoč, ampak se izognete tudi visokim stroškom zdravljenja, saj so lahko cene storitev neprimerljivo dražje. Ali si boste priskrbeli le osnovno zavarovanje ali boste plačali katerega od razpoložljivih dodatnih zavarovanj za tujino, je odvisno od vas. Vsekakor se dobro pozanimajte, kaj vam posamezen paket zavarovanja za tujino nudi, katere zdravstvene storitve vam krije oziroma do katerega zneska jih pokriva in kakšne so njegove prednosti. S sklenitvijo zavarovanja Merkur Popotnik ste na potovanju lahko brez skrbi in tako svojo energijo usmerjate predvsem v aktivnosti, ki vas navdušujejo.

Par koraka v morje

Turistično zavarovanje Merkur Popotnik poleg 24 urne asistence pomoči brezplačno vsebuje tudi pogovor z zdravnikom družinske medicine na daljavo dr. Merkur! Najsibo to pik žuželke, pojav izpuščaja ali pa kakšna druga medicinska nevšečnost – sedaj se lahko kjerkoli v tujini prepričate, da je z vami vse v redu – preko video klica z zdravnikom v slovenskem jeziku. In to še ni vse. Nova, inovativna in ekskluzivna kritja, ki vam jih omogoča Merkur Popotnik, bodo poskrbela, za to, da bo vaše potovanje ali dopust povsem brez skrbi. Zavarovanje Merkur Popotnik lahko enostavno sklenete tudi prek spleta z ekskluzivnim 10% popustom!

Prednosti turističnega zavarovanja Merkur Popotnik

  • Široka kritja v primeru potrjene okužbe s Covid-19.
  • Vključen video posvet z zdravnikom družinske medicine na daljavo v slovenskem jeziku dr. Merkur.
  • Visoki limiti pri nujnih zobozdravstvenih storitvah v tujini.
  • Povračilo stroškov letališkega salona v primeru odpovedi oz. prestavitve leta na vseh letališčih sveta.
  • Finančno nadomestilo v primeru, da ste bili v tujini žrtev nasilja.
  • Povračilo stroškov v primeru izgube ali kraje dokumentov do zavarovalne vsote.
  • Rehabilitacija po vrnitvi iz tujine

Oblačila in obutev

Izbor oblačil in obutev prilagajajte napovedanemu vremenu, izbrani destinaciji in lokalnim običajem. Namesto debelejših puloverjev vzemite raje nekaj tanjših kosov oblačil, ki jih lahko nosite v plasteh. Vsekakor vzemite tudi kak par zaprte obutve, ki je udoben. V islamskih državah so na primer obvezne ohlapne dolge hlače in dolga majica. Če pa potujete v nekoliko bolj revne države, s seboj raje vzemite stara oblačila, ki jih doma ne nosite več. Tako vsaj ne boste že od daleč videti kot turist. Ob koncu potovanja jih lahko podarite domačinom. Ob obisku bolj eksotičnih krajev pa je priporočljiva tudi vetrovka in pokrivalo.

Česa še ne smete pozabiti?

Vsekakor naj bo na vašem seznamu tudi mobilni telefon in ostale elektronske naprave, ki jih pred odhodom napolnite, polnilec, adapter, pripomočki za osebno nego, švicarski nož, sončna očala, popotniški vodnik, in torbico za okoli pasu za hrambo denarja.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.