Kako je Huawei Pura 70 Pro navdušil priznanega arhitekta?

panoramska fotografija

Huawei Pura 70 Pro je Huaweijev najnovejši model, ime Pura pa simbolizira nov začetek v seriji pametnih telefonov »P«. Je rezultat Huaweieve fuzije mode in tehnologije, ki združuje čistost, odpira nove perspektive in raziskuje nevidne čudeže z drzno domišljijo. Telefon se ponaša z visoko zmogljivo kamero, vrhunskimi načini ročnih ali samodejnih nastavitev, ultra širokokotnim objektivom in izjemno zmogljivim telefoto objektivom.

Huawei Pura 70 Pro omogoča fotografiranje v različnih svetlobnih pogojih in vremenskih razmerah ter zagotavlja vrhunsko kakovost fotografij z bogatimi barvami, globinsko ostrino in nadrealnimi nočnimi posnetki. Njegova funkcija samodejnega ostrenja in stabilizacija slike zagotavljata jasne in ostre posnetke v vseh situacijah.

Pametnega telefona Pura 70 Pro ne odlikuje samo lep videz in vsestranska mobilna fotografija, temveč tudi vrnitev aplikacij, do katerih je bilo na dosedanjih modelih težje priti.

S telefonom Huawei Pura 70 Pro se je »poigral« tudi Gregor Pavlin, priznan arhitekt, ki se z arhitekturo ukvarja že 25 let, a njegova daleč največja ljubezen je fotografija. Njegovi sledilci na Instagramu so navdušeni nad osupljivimi fotografijami – zagotovo bodo tudi vas preprosto potegnile vase. Z njimi želi vsem nam pričarati malo pravljice in malo magičnosti, malo drugačnosti.

Gregor, si priznan arhitekt in fotografski navdušenec. Kako usklajuješ obe strasti v svojem življenju?

Usklajevanje dveh strasti, arhitekture in fotografije, je zelo izpolnjujoče, saj se obe področji medsebojno dopolnjujeta in bogatita. To je ravnotežje med delom in življenjem, ločna črta je zabrisana. Ko je tvoj poklic hobi in obratno je težko ločiti, katera strast je trenutno prisotna, torej moj poklic je arhitekt! Kava je moja obsesija, fotografija je sestra arhitekture, oboje povezuje vino! Skratka, to sem jaz.

Kateri arhitekturni projekti so ti najbolj pri srcu in zakaj?

Pravijo, da ima odlična arhitektura pomen, da lahko zgradbe, ko so dobro zasnovane, govorijo z nami. Toda kaj hočejo povedati? Kaj, če bi jih res slišali?

Najbolj pri srcu so mi projekti, pri katerih investitor po koncu gradnje reče: »Zadel si žebljico na glavico!«, sicer pa želim, da so moji arhitekturni projekti cenjeni zaradi različnih razlogov – kot na primer z estetsko privlačnostjo, s tehnično inovativnostjo, integracijo z okoljem in/ali kulturnim pomenom. Take projekte se začuti brez dodatnih pojasnil, kar je največja nagrada arhitektu.

Kako si pridobil naziv »neformalni ambasador mesta Ljubljane«?

Ljubljana ima vse značilnosti velikega mesta, z vzdušjem majhnega kraja. To, da sem eden tistih, ki se lahko pohvalijo s tako lepim nazivom, da me predvsem tuji mediji navajajo za ambasadorja Ljubljane, mi je seveda v čast. Nikoli mi ni bilo težko priznati, povedati in pohvalti nekaj, kar je dobro in lepo, to recimo, da delam za Ljubljano. Toliko je čudovitih razlogov, da je Ljubljana najsrečnejše mesto v Evropi, da razveseljuje prebivalce in turiste s čarom starega mesta, kulturno ponudbo in enostavnim dostopom do narave!  Sprehod po Ljubljani je kot lekcija iz zgodovine, lepote in smisla življenja!

Kako ti življenje v Ljubljani vpliva na tvojo fotografsko ustvarjalnost? Katera tri mesta na svetu so ti najbolj ljuba, najbolj pobožajo tvojo fotografsko dušo, poleg Ljubljane?

Nekatera mesta so brezčasno lepa ne glede na letni čas in tu je Ljubljana zagotovo pri vrhu.

Arhitekt hodi po svetu z dvignjeno glavo. Lahko rečem, da sem videl veliko različnih mest po svetu, vendar živim v Ljubljani in lahko potrdim, da je to eno najbolj fotogeničnih mest, kar sem jih kdaj doživel, posledično med največkrat fotografiranimi, zato je jasno, od kod prihaja večina mojih fotografij. Fotografija mi je še vedno v prvi vrsti sprostitev, da svoj profesionalni um začasno premaknem in naredim prostor alternativi.

Meni ljuba mesta so tista, kjer en sam trenutek v preprostosti življenja postane luksuz.

Nedvomno se na tem seznamu nahajata mesto Komiža na otoku Visu na Hrvaškem in mesto Ischia na istoimenskem otoku v pokrajini Kampanija v Italiji. Obe mesti sta sestavljeni iz edinstvenih zgodb, zgodb, ki jih morate vedeti, videti in slišati. To sta moja najljubša kraja, kjer bi lahko živel do konca življenja. Ampak obstaja samo eno veličastno veliko mesto, ki ga preprosto obožujem, zato bom še glasneje rekel: »To mesto moraš obiskati, če ga še nisi!« Ne more biti večna skrivnost, v enem najlepših zalivov v Italiji leži Neapelj, zame najbolj zanimivo mesto v Italiji, morda celo na svetu. To je čudovito mesto z vulkanom Vesuv v ozadju. Neapelj je znan po svoji bogati zgodovini, arhitekturi, načinu življenja in pri čemer vztrajajo domačini, najboljši pici in kavi! Že samo neapeljska kuhinja je dovolj velik razlog za obisk mesta, s hojo po slikovitih ulicah pa boste resnično cenili njegov čar.

Kateri so tvoji najljubši kraji za fotografiranje v Ljubljani?

Sožitje arhitekture s prostorom (bodisi z naravo, bodisi z urbanim okoljem) je prvi pogoj. Obožujem prostore, kjer začutim dobro energijo. To pomeni, da se mora »ujeti« veliko dejavnikov – lokacija, orientacija, prostorska razporeditev, ulična oprema z urbanimi elementi, ki uporabnika zadovoljijo in osredotočijo poglede v ali izven prostora.

Kateri arhitekturni slog te najbolj navdušuje in zakaj?

Vprašanje, kateri arhitekturni slog ima največ čarobnosti in lepote, je zelo subjektivno in odvisno od osebnih preferenc. Starodavna, gotska, baročna ali renesančna arhitektura, art nouveau (secesija), modernizem – vse to so različni arhitekturni slogi in povsod najdem nekaj, kar me navdušuje, podobno je z najljubšo glasbo – lokacija, trenutno razpoloženje in čas naredijo čarovnijo, ki je ni mogoče razložiti.

Kaj te je pritegnilo k fotografiji, poleg arhitekture?

Čeprav ima arhitektura številne praktične namene, je lahko tudi vir velikega navdiha in lepote, ki očara tudi tiste zunaj njenih zidov. Fotografija me spremlja tako rekoč vse življenje, vendar sem se s fotografijo začel bolj resno ukvarjati med delom v arhitekturi. Obdobje na fakulteti in po njem je zaznamovalo risanje akvarelov. Precej je bilo zanimanja, nekaj jih je šlo v druge roke, večino jih imam doma. To zdaj gledam kot namig, mojemu poslanstvu širiti dobro energijo s pomočjo vizualne umetnosti, bodisi s slikarstvom bodisi s fotografijo v zadnjih letih. Odločitev, da delim »drugačne« fotografije arhitekture in različnih mest je padla, ko sem dobil svoj prvi pametni telefon. Želim pričarati malo pravljice, malo magičnosti, z novimi, drugačnimi pogledi najbolj fotografiranih scen že poznanih krajev, ali pa predstaviti popolnoma neznani, neturistični del mesta, detajl, ki gledalca preseneti oziroma povabi, da ga obišče in si ga ogleda. To je moj cilj.

Katere motive najraje fotografiraš in katere si fotografiral s Huawei Pura 70 Pro?

Dandanes si je težko predstavljati dan brez telefona in tudi pri meni je podobno. Skozi fotografijo lahko predstavimo svoj pogled, trenutek, željo ali kraj, kjer smo trenutno z dušo in telesom. Redkokdaj se namensko odpravim nekam zgolj iz razloga narediti fotografijo, to se praktično ne zgodi. Vedno je najprej izlet, sprehod, sproščeno preživet dan v dobri družbi, včasih načrtovan, največkrat po trenutnem navdihu in takrat se zgodijo najboljše scene, posledica tega pa so najlepše fotografije. Na koncu izpade vse zelo enostavno, pa vendar je željeni rezultat plod izkušenj in »izbranega« opazovanja sveta okoli sebe. Vsak trenutek, vsak prostor ali vsaka situacija ima potencial biti najboljša fotografija, ki se vam je do takrat zgodila.

Kako ti Huawei Pura 70 Pro pomaga pri ustvarjanju osupljivih fotografij?

Ukvarjanje z arhitekturo je moj način življenja, moj poklic, je moje poslanstvo, kar pomeni, da uživam v umetnosti, arhitekturi, lepotah narave – torej v vsem, kar mi daje vpogled v zgodovino in dušo kraja, kjer trenutno sem. Podobno velja za fotografijo.

V današnjem času je svet obseden s fotografijo, saj nam najsodobnejši prenosni “foto” telefoni to omogočajo. Z najnovejšim Huawei Pura70 Pro je kvalitetna fotografija praktično zagotovljena, pa naj gre za portretno, športno, modno ali urbano fotografijo, žanr, ki je v svetu trenutno zelo pribljubljen. Opazujem in doživljam podrobnosti urbanega življenja, nekaj jih ujamem in predstavim širši publiki, večina pa jih ostane samo meni.

S čim te je Huawei Pura 70 Pro prepričal, da je to pravi telefon za mobilno fotografijo?

Umetnost je kompozicijsko ujeti nekaj »živega« v »neživem« ambientu in to se mi zdi tisto, po čemur oko fotografa hrepeni, kar je najtežje. V fotografijo se ne smeš bati vključiti ljudi, živali ali rastline, saj arhitektura brez njih ne obstaja, celo nasprotno – dodajo ji življenje. Najbolj prepričljiva je fotografija naravno ujetega trenutka spontanega gibanja človeka ali živali. S pomočjo vrhunskega samodejnega načina Ultra speed Snapshot pri Huawei Pura70 Pro in z najboljšo stabilizacijo slike ter odličnimi karakteristikami zaslonke so fotografije vedno jasne in žive. Kot arhitektu mi je seveda urbana fotografija najbližje in mi nudi priložnost za izražanje ter nudenje navdiha ljudem, da se virtualno poglobijo v bivalni prostor, ki ga v življenju mogoče nikoli ne bodo obiskali oziroma jih ravno fotografija prepriča, da ga obiščejo.

Katere funkcije Huawei Pura 70 Pro ti najbolj pomagajo pri doseganju želenih fotografskih rezultatov?

Fotografiranje arhitekture pri zahtevnejših pogledih je z ultra širokokotnim objektivom zelo dobra izbira. Ozke ulice, bližina objektov ali panoramski zajem fotografije tudi ob nepopolni točki gledanja izpadejo tako prepričljivo, da je potrebno večkrat preveriti ali gre pri dejanski situaciji in fotografiji za eno in isto stvar. Z novim telefonom Huawei Pura70 Pro so vse slike ostre in še bolj osvetljene, saj glavna kamera Ultra Lighting z nastavljivo zaslonko pripomore k  še večjemu vnosu svetlobe, zato doživiš čarobne trenutke ob vsaki fotografiji. Vsaka slikica postane prava mojstrovina!

panoramska fotografija

Kako izbiraš popoln kot za svoje fotografije?

Izbira edinstvenega zornega kota je pri fotografiji pomembna, saj igra s perspektivo ni le zabavna stvar, ampak lahko navidez “nezanimiv” pogled spremeni v nepozaben. Najprijetnejša fotografija nastane, ko je višina gledanja v naravni drži (npr. stoje, sede), lahko pa fotografijo naredimo drugačno, če višino fotografiranja (horizont) premaknemo v neobičajno, t.j. bližje k tlom ali višje nad glavo. Taka fotografija gledalca velikokrat najprej »šokira«, potem pa zadrži njegov pogled in vzbudi razmišljanje. Videti stvari iz druge perspektive, ki jo pogosto uporabljam, lahko popolnoma spremeni način dojemanja urbanega življenja in enako velja za mesta. Nekateri mi rečejo, da sem nor, ko tako fotografiram, spet drugi me sprašujejo za nasvete. (smeh) Na to želim odgovoriti z mojim delom, tudi s svojo fotografijo in objavami na instagramu.

Kakšno je tvoje mnenje o nočni fotografiji z omenjenim telefonom? Kako ti Huawei Pura 70 Pro omogoča zajemanje čudovitih nočnih fotografij?

Med nedavnim obiskom in sprehodi po Parizu ter Ljubljani v mraku sem odkril impresivne zmogljivosti Huawei Pura70 Pro. Naprava spretno ujame vso nočno lepoto mestnih ulic z ulično razsvetljavo in večerno nebo spremeni v očarljivo umetnost. Pri tem se ohranijo vsi detajli, temnejši in/ali svetlejši deli pa se povežejo v celotno homogeno fotografijo. Kdor me pozna, ve, da sem iskren, ko sem nad nečem navdušen, to pokažem oziroma povem, zato tudi v tem primeru ne bo drugače. S tem telefonom se »slabe« večerne oziroma nočne fotke praktično ne zgodijo, ravno obratno – vedno raje fotografiram v delih dneva, ko svetloba za marsikoga ni popolna, meni pa ravno v tem času uspevajo najbolj dramatične, barvne, kontrastne in žive podobe mestnih ambientov.

Pogosto pomislim oziroma razmišljam, da so običajno v mestih in na podeželju večeri ter noči precej živahnejše kot dnevi, ampak fotografije vsega tega ne zmorejo prikazati, kakšna škoda. Fotografiraj, se zabavaj in ustvarjaj ideje, ostalo zate naredi Huawei Pura70 Pro, s katerim sem preprosto navdušen, res.

Kako bi opisal svojo fotografijo v treh besedah?

Odsevi lepot življenja. (nasmeh)

Imaš kot fotograf kakšne izzive in kako jih premaguješ?

Skozi fotografijo lahko predstavimo svoj pogled, trenutek, željo, kraj, kjer smo trenutno z dušo in telesom, zato me vedno najbolj zanima inovativna fotografija in preseganje meja tehničnih zmogljivosti fotoaparata, ki seveda omogoča posnete fotografije, ki so blizu realističnih pogledov na naravo, da zajame vse zakone fizike in optike, zato je fotografija tako subtilna in postane bolj resnična od realnosti.

Kako ohranjaš svežino in inovativnost v svojem delu?

Ohranjanje svežine in inovativnosti v fotografiji je pomembno za izstopanje od povprečja in umetniško rast. Razvijam svoj lasten stil, vendar se ga ne bojim prilagajati in spreminjati glede na novo znanje in izkušnje. Preizkušam različne tehnike osvetlitve, kompozicije in postprodukcije za dosego cilja, ki ga v določenem trenutku na naključnem kraju začutim. Najlepše fotografije nastanejo spontano, ko imaš glavo neobremenjeno, težje je delati inovativno fotografijo po naročilu, ampak to mi je izziv.

Ti Huawei Pura 70 Pro pomaga pri fotografiranju arhitekturnih detajlov?

Detajl urbanega prostora je lahko celo bolj pomemben kot celotna stavba ali ulica. Velikokrat imaš pri opažanju prostora občutek, da te nekaj moti ali zastira pogled. Spreten fotograf bo mogoče ta isti detajl vključil v kompozicijo, pridobil globino slike in z njo fotografiji dodal večjo dinamiko. Z vrhunskim zoomom Huawei Pura 70 Pro (do 200 kratnega obsega povečave) vidiš tisto, kar s prostim očesom skorajda ne.

Kako združuješ ljubezen do arhitekture in fotografije pri svojem delu?

Združitev ljubezni do arhitekture in fotografije je zelo izpolnjujoča in kreativna pot, ki vodi do edinstvenih in izjemnih rezultatov, hkrati pa mi omogoča, da se izražam in prispevam k obema področjema. Ustvarjam vsebino na socialnem omrežju instagram, kjer delim svoje arhitekturne fotografije in zgodbe z nasveti, včasih so to fotografski triki včasih zgolj neka inspiracijska zgodba, vezana na fotografirano mesto. Da delam nekaj dobrega, mi potrjujejo številni komentarji in odzivi širšega občinstva (sledilcev), kjer smo povezani vsi s podobnimi interesi.

Kako ti mobilna fotografija omogoča, da deliš svoj pogled na svet?

Po dobrih dveh desetletjih dela v arhitekturi in oblikovanju prostora sem spoznal, da lepota umetnosti, še posebej arhitekture, ne sme biti sama sebi namen, ampak jo je treba predstaviti širši publiki. Kot »vizualni umetnik« vem, da sta slika in njen pomen na splošno enaka na vseh koncih sveta, zato je »ta beseda« najbolj razumljiva v vseh tujih jezikih.

Kako te je Instagram vplival na tvojo fotografsko pot?

Instagram sem sprejel kot izziv, da izkoristim svoj potencial in željo, da svetu prenesem nekaj dobrega, pozitivnega, lepega, skratka nekaj, kar je bilo dano meni in znam najbolje.

Zadovoljstvo je še večje po vse večjem odzivu sledilcev in drugih, ki imajo to srečo, da vidijo moje objave. Pove mi, da sem na poti, ki sem si jo zadal in jo želim še nadgraditi.

S fotografijo želim opazovalca povabiti na ogled mesta ali pa mu samo polepšati dan.

Kateri so tvoji nasveti za začetnike v mobilni fotografiji?

Nikoli ne pozabite, da mora fotograf vedno nekaj prepustiti domišljiji.

Kako ti tehnologija pomaga pri izražanju tvoje umetniške vizije?

Huawei se vsa leta zavzema za izjemno mobilno tehnologijo, zato ne preseneča, da je vodilni, ko gre za uvajanje najnovejših fotografskih tehnologij v pametne telefone. Z novim telefonom Huawei Pura70 Pro enostavno ujameš vso lepoto tako popolnih lokacij kot skritih kotičkov mesta. Ulično fotografiranje postane zabava in je odličen način, da ti mesto zleze pod kožo.

Kako pomemben je zate kontrast in barvna paleta v fotografiji?

Kontrast in barvna paleta sta ključna elementa, ki lahko drastično vplivata na vizualno privlačnost in občutek, ki ga vzbuja fotografija, da izgleda sanjsko in magično. Na primer, mehki kontrasti v kombinaciji z nežnimi pastelnimi barvami lahko ustvarijo mirno, zasanjano vzdušje, medtem ko visok kontrast z živimi barvami lahko ustvari bolj dramatičen, fantazijski videz. Tu je Huawei Pura70 Pro, po mojem mnenju, kralj!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.