Kako kupiti prenosnik, brez da prodaš obe ledvici?

Financial graphs and charts and a note no money. The concept on the lack of free money among the population and the lack of ability to accumulate it
Foto: Nastassia Samal iz iStock

Prenosniki postajajo vse bolj zmogljivi in z njimi lahko že delamo vse, kar delamo s klasičnimi namiznimi računalniki. Toda z močjo drastično raste tudi njihovo cena. Moramo res plačati čez 1.000 € za ultrabook in čez 2.000 € za gaming prenosnik?

Na srečo še obstajajo klasični prenosniki, ki ne nabijejo cene za imidž ali barvne lučke. Tudi tu se še vedno vrtimo okoli 600 €, če želimo vsaj soliden i3 ali i5 procesor. Obstajajo še budget prenosniki s Celeronom ali Pentiumom, ki niso za več kot mail in splet. To je mogoče dovolj za babico, vsekakor pa ne za študenta, ki mora pripraviti ogromno seminarskih nalog in PowerPoint predstavitev, uporabljati naprednejše grafične programe in … no, tudi igre bi se dalo zagnati (govorimo seveda čisto teoretično, saj si preveč priden in te to sploh ne zanima ?).

Obstajajo še možnosti, na katero nisi pomislil. Obnovljeni prenosniki so nerabljene naprave z odprto embalažo, kot so razstavni eksponati in vrnjeni artikli. Takšni izdelki so lahko 20–30 % cenejši kot tisti z originalno embalažo.

Morda si tudi pomislil na rabljen prenosnik, pa te je odvrnil strah, ker ne veš kako obrabljen je. Lahko je spraskan ter ima poškodovane komponente in slabo baterijo. Na srečo obstajajo priznana podjetja, ki te zadeve preverijo in prenovijo.

Prenovljene rabljene prenosnike so uporabljali v podjetjih, ki so jih po letu ali dveh zamenjala za novejše. Te nato masovno odkupijo specializirana podjetja, ki jih pregledajo za znake obrabe, testirajo, zamenjajo baterijo in osvežijo z več pomnilnika in diskom SSD. Tak prenosnik je lahko do 30 % cenejši od novega, deluje hitreje, pa še garancijo ima.

Če te zanima več, preglej kaj ponujajo naši prijatelji na PoceniPC.com, ki redno osvežujejo svojo ponudbo prenosnikov in računalnikov.

Rabljeni računalniki, prenosniki in razstavni eksponati.

Prejšnji članek»Dobro za vse« tudi na 11. Črnfestu
Naslednji članekPridruži se britanski parlamentarni razpravi v Ljubljani

Rabljeni računalniki, prenosniki in razstavni eksponati.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.