Kako ostati v formi tudi brez telesne vadbe?

Vsakodnevne dejavnosti so v procesu izgube teže ravno tako pomembne kot telesna vadba. Mogoče celo bolj! Spoznaj nevadbeno termogenezo (NEAT) oziroma kako povečati metabolizem, da boš izgubil več maščob.

Nobena skrivnost ni, da pozitivno energijsko ravnotežje, ko vnos kalorij v organizem preseže porabo energije, vodi v povečanje telesne teže in nastanka maščobnih oblog. Rešitev je lahko negativno ravnotežje, o čemer pa v sodobnem svetu ne razmišljamo dovolj. Prepričani smo, da je vadba dobra, če nas čim bolj utrudi, čim bolj izčrpa. Tu pa stvari postanejo zapletene. Med uro telovadbe ali po 10 kilometrih teka porabiš 500 ali celo še več kalorij, a to ne pomeni kaj dosti, če si jih pred tem vnesel veliko več. Energijsko ravnotežje je prav tako pomembno, še posebej, če smo po vadbi preveč utrujeni, da bi se gibali in preležimo cel večer pred televizorjem.

Pomembne so majhne stvari

Ni skrivnost, da se telesna dejavnost zmanjšuje, saj dobra polovica prebivalstva vsaj pol dneva presedi. Zato je telesna vadba pomembna, vendar kot smo dejali, je omejena le na krajši del dneva. Ostali čas pa se bolj malo gibljemo in takrat stopijo v veljavo dejavnosti nevadbene termogeneze (NEAT). Za hojo, kuhanje, uporabo stopnišč namesto dvigal, igranje z otroki ali celo kriljenje z rokami, lahko telo dnevno porabi tudi do 2000 kalorij. Razlog, zakaj ima nekdo prekomerno težo, čeprav redno zahaja v telovadnico, nekdo drug pa ostaja vitek tudi brez vsakodnevnega ukvarjanja s športnimi dejavnostmi.

Trik je v povečani porabi kalorij

Dokler se ne potrudiš in v svoj dan ne dodaš več spontanih dejavnosti, se verjetno premalo giblješ. Dejstvo pa lahko spremeniš, če upoštevaš nekaj preprostih nasvetov.

1. Več stanja in manj sedenja

Vsake pol ure vstani in hodi minuto ali dve. Izkoristi čisto vsako priložnost, da ne sediš, kot sta na primer telefonski razgovor ali pogovor s sodelavcem.

2. Gibi rok in nog med sedenjem

Če ti delo ne omogoča, da vstaneš izza pisalne mize, potem manjše gibe vključi v sedenje. Na primer vsake toliko zamahni z rokami, nogami, naredi predklon, dvigni stopala, udari s prsti po delovni površini, karkoli, da se vsaj malo razgibaš.

3. Ne nakupuj le na spletu

Kupovanje na spletu je preprosto in hitro. Vendar se med nakupom ne giblješ, zato so redni obiski nakupovalnih središč priporočljivi. Sploh če se vanje odpraviš peš.

4. Več prehodi

Nasploh je dobra ideja, če avtomobil pogosteje puščaš v garaži. Če ne moreš v službo iti peš, potem uporabi kolo. Ne gre? V tem primeru pa parkiraj vozilo dlje od pisarne, da do nje vsaj malce razgibaš noge. Deset tisoč korakov na dan ni nekaj, česar ne bi zmogel.

5. Gospodinjska opravila

Nihče jih pretirano ne ljubi, če je le mogoče, se jim izognemo, vendar med čiščenjem, pomivanjem posode ali kuhanjem organizem porablja kalorije. To pa si ne nazadnje želimo.

Vadba ali NEAT?

Ni dvoma, da je najboljša kombinacija obojega. Medtem ko vadba omogoča razviti dele telesa, pa je nevadbena termogeneza še vedno podcenjen način, kako doseči energijsko ravnotežje, ostati vitki in zadržati telesno pripravljenost.

Huawei se zavezuje, da ti bodo njegovo nosljive naprave v pomoč tudi na področju upravljanja z zdravjem, na tem področju pa je vodilna pametna ura Huawei Watch GT 2 premera 42 mm. Odlikuje jo namreč energijsko učinkovit čip Kirin A1 z napredno enoto za obdelavo zvoka, aplikativnim procesorjem, enoto za Bluetooth povezavo ter ločeno enoto za upravljanje porabe. V športnem načinu ura podpira 15 različnih športov, osmimi na prostem (tek, hoja, plezanje, pohodništvo, tek na stezi, kolesarstvo, plavanja in triatlon) in sedem v prostorih (hoja, tek, sobno kolo, plavanje v bazenu, prosta vadba, veslanje na napravi, vadba na eliptičnem kolesu). Med spremljanjem podprtih športov oziroma telesnih dejavnosti ura zagotavlja celovit nadzor, saj zna beležiti približno 190 podatkov. Ponuja pa tudi njihovo analizo pred in med vadbo, po vadbi pa prikaže strokovne nasvete. S tem prevzame vlogo osebnega trenerja in poskrbi, da je vadba učinkovitejša in varnejša.

Pametna ura Huawei Watch GT 2 najbolje deluje v povezavi s telefoni Huawei, katerih ponudba na našem trgu je dovolj pestra, da zadosti željam in potrebam uporabnikov. Med drugimi so trenutno najbolj aktualni modeli Huawei P nova 5T, Huawei P smart Z in Huawei P smart Z. Uporaben dodatek pa so lahko tudi brezžične slušalke Huawei FreeBuds 3, ki so po novem na voljo tudi v rdeči barvi.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.