Številni ukrepi zoper koronavirus so svet naredili »lepši«

Po globalnem izbruhu in novih ukrepih zoper novega koronavirusa je Zemlja spet zaživela. Nekatera mesta so postala manj onesnažena, vanje so se vrnile tudi nekatere živali. Koronavirus je spočil zemljo.

Zmanjšana onesnaženost zraka

V New Yorku je v primerjavi z lanskim letom za skoraj 50 odstotkov manj ogljikovega monoksida, 35 odstotkov manj je avtomobilov. Prav tako je na planetu v glavnem zaradi vstavitev tovarn manj emisij.

Znanstveniki pravijo, da bodo do maja lahko zabeležene najnižje ravni ogljikovega dioksida v ozračju od finančne krize pred desetletjem.

Prazne ceste v Italiji
Prazne ceste v Italiji. Vir: Sky News

Tako severna Italija in Kitajska sta zabeležili znatne padce dušikovega dioksida, kar je povezano z manj prometa in industrijsko dejavnostjo. Plin je zelo onesnaževal zrak in ga tudi močno segreval.

Kitajska kot največji onesnaževalec na svetu prispeva 30 odstotkov svetovnih emisij ogljikovega dioksida letno. Zmanjšali so porabo energije in emisij za 25 odstotkov. To bo verjetno privedlo do skupnega padca emisij ogljika na Kitajskem za 1 odstotek v letošnjem letu, menijo strokovnjaki.

Vendar strokovnjaki opozarjajo tudi, da ko se bodo razmere umirile in bo Kitajska začela s ponovnim zagonom gospodarstva, bi se lahko vse emisije v zraku vrnile in povzročile še večjo škodo kot pred pandemijo. Kitajska je že začela spet delati na gospodarstvu in tako se iz vesolja spet vidi onesnažen zrak nad to državo.

Nitrogen dioxide emissions over China

 

Preporod Benetk

V Benetkah pa v kanalih že lahko vidimo jasen pogled pod morsko gladino, ribe, rakovice in raznobarvno rastlinsko življenje. Vrnili so se kormorani in race. Nekdo je postavil celo znak: »Ne stopite na račja jajca«. Vse to je bilo pred časom popolnoma nepredstavljivo.

Izginile so križarke in ni valov, ki bi jih delali motorni čolni. Večina gondol je prav tako privezanih. »Videti je kot ribnik«, je dejala lastnica enega od beneških hotelov Gloria Beggiato. Zavedati se moramo, da bi Benetke imele zelo čisto morje, če ne bi imele toliko motornih čolnov. Ti čolni mestu uničujejo življenje v morju.

Tako kot po celotni Italiji, tudi v Benetkah ni turistov. Dovoljeno je samo sprehajanje psov po mestu in nakupovanje hrane. Se pa Benečani veselijo turistov. Pravijo, da bi bilo lepo, če bi nekaj časa ostali jasni modri kanali, a potrebujejo turiste in se jih tudi veselijo. Čeprav mogoče ne tistih 20 milijonov na leto. Verjamejo, da bi morali izkoristiti situacijo, da bi razmislili in videli, kako bodo lahko v prihodnosti bolj organizirani in našli ravnovesje med mestom in turizmom.

Živali v Italiji
V italijanska mesta so prišle nekatere živali.
Dolphins and fish: nature moves into spaces left empty by Italian coronavirus quarantine
VIRThe Guardian
Prejšnji članekKako ostati v formi tudi brez telesne vadbe?
Naslednji članek3 tiskalniške rešitve za delo od doma

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.