Kako se pripraviti na čim bolj produktivno učenje?

Med seboj smo si različni in vsakemu študentu ustreza drugačen način učenja. Spodaj si preberi nekaj splošnih smernic, ki ti bodo pomagale pri organizaciji učnega procesa.

1. Ustvari rutino

Razvij rutino in študiraj na istem mestu ob istem času vse dni, ki jih nameravaš porabiti za učenje. Verjetno se sliši monotono, a je koristno vzpostaviti študijsko rutino. Le pomisli, kako zlahka takšne in drugačne razvade preidejo v navade, ki nam postanejo rutinske.

2. Poišči udobno lokacijo

Ob študiranju pozno v noč je pomembno, da ti je udobno. Že manjše fizično nelagodje, ki je posledica nepravilne drže ali neudobnega sedeža, lahko sčasoma privede do problemov. Zelo pomembno je tudi, da poskrbiš za primerno svetlobo.

3. Oceni svoje študijske preference

Vsak od nas ima svoj stil in metode učenja ter študijske preference. Posledično moraš najprej ugotoviti, kakšen stil učenja ti je najbolj pisan na kožo. Hkrati moraš vedeti tudi, kateri so tisti dejavniki, ki so zate najbolj moteči.

Punci in fant med učenjem

4. Določi si svoja pravila in jih upoštevaj

Če so tvoje ure učenja neproduktivne, ali pa se boriš s pomanjkanjem motivacije, si določi svoja pravila študiranja. Splošno pravilo, ki ustreza veliko študentom, je določitev časovnih okvirjev učenja in periodičnih odmorov. Ko predelaš do konca dotično poglavje, se nagradiš s pavzo.

5. Kaj pa energija?

Tudi najbolj motiviranim študentom včasih zmanjka goriva za nadaljnje učenje. Naši možgani prenesejo zgolj omejeno mero informacij preden nam začnejo misli skakati drugam. To se dogaja tudi najboljšim – tako tistemu, ki ima dobro začrtan plan učenja, kot tudi tistemu, ki ob štirih zjutraj išče načine, kako rešiti izpit. V tem trenutku je najbolje vstati, se sprehoditi do hladilnika in v roke vzeti hladno pločevinko Red Bulla, ki te bo napolnil z energijo za nadaljnjo bitko z izpitno snovjo.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.