Čipovje ni več čip (cheap)

Kitajska je gladko največja porabnica električne energije na svetu. Celih 65njihove države se zanaša na energijo, pridobljeno iz premogovnih elektrarn. Ker je takšna vrsta pridobivanja energije tudi najbolj onesnažujoča, jo to postavi v sam vrh CO2 emisij na globalni ravni.

Nedavno so se zavezali k zmanjševanju emisij, z namenom zajezitve posledic prihajajočih podnebnih sprememb. Kitajski predsednik Xi Jinping je za zbor Združenih Narodov izjavil, da ne bo več prihajalo do gradenj premogovnih elektrarn, vendar je to le prvi korak za kitajsko energetsko krizo. Namreč, prav tako so se zavezali na omejevanje porabe elektrike.

Mnogi industrijski centri, posebno v Jiangsu, Zhejiang in Guadong provincah, bodo deležni posebne politike, kjer jim bodo vsak mesec za nekaj dni odklopili elektriko. Tak kompromis so sklenili prav zaradi težave pri vpeljevanju novih, čistejših energetskih virov, saj bi bila popolna reforma trga in proizvodnje preprosto predraga. Nekaj podobnega je Kitajska že storila nedavno nazaj, s tem, ko so kriminalizirali kriptovalute, ki so prav tako izjemen porabnik energije.

Četudi prepoved poslovanja s kriptovalutami za Kitajsko ni bila izključno energetski, ampak tudi finančni problem, so mnogi pripisovali vrtoglave cene in nedostopnost grafičnih kartic prav rudarjenju. Vendar kljub prepovedi se potrošniški elektroniki ne piše nič dobrega. Namreč ti novi ukrepi bodo še toliko bolj obremenili dobavo kondenzatorjev, ki so ključnega pomena za sleherno čipovje.

Posledica teh primanjkljajev bo vidna pri nekaterih podjetjih bolj kot drugih: določeni dobavitelji za Nvidio, Intel in Qualcomm bodo najverjetneje padli v zamudo s produkcijo, tako da lahko zopet pričakujemo pomanjkanje njihovih produktov na trgu. Po drugi strani, bosta Apple in Tesla lažje pretrpela izgube nastale zaradi trenutnih pogojev, saj bodo njuni dobavitelji uvedli tudi nočno izmeno za svoje delavce, in tako nadoknadili za dni, ko bodo brez elektrike.

Mnoge tovarne že tako zaostajajo z naročili zaradi epidemije koronavirusa. Ta je vplivala tudi na proizvodnjo kondenzatorjev, medtem ko se je povpraševanje za elektroniko, katere pomemben del so, močno povečalo.

Pričakujemo lahko, da se bo dobavna kriza za industrijo podaljšala vsaj do konca leta, za potrošnike pa še nekoliko dlje. Zato pazite na svojo elektroniko in z njo ravnajte odgovorno, saj lahko tudi ta vodnjak kaj kmalu usahne.

Viri:

Junior novinar

Prejšnji članekKaj so NFT-ji?
Naslednji članekKako se pripraviti na čim bolj produktivno učenje?

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.