Univerza v Ljubljani ima novega rektorja

V zbornični dvorani ljubljanske univerze je Gregor Majdič prisegel kot novi rektor Univerze v Ljubljani, piše 24ur.com. Majdič je prej deloval na ljubljanski veterinarski fakulteti, nasledil pa je nekdanjega rektorja Igorja Papiča. Ljubljansko univerzo bo vodil do 30. septembra 2025. Ob inavguraciji je poudaril, da je eno najpomembnejših vprašanj v njegovem mandatu, kako družbi spet povrniti zaupanje v znanost in prenesti znanje med ljudi.

Na slovesnosti je Majdič prisegel, da bo rektorsko verigo nosil kot znamenje prizadevanj za ugled in avtonomijo Univerze v Ljubljani. »Vidimo, da nova realnost z družbenimi omrežji, povezanostjo vseh ljudi in neskončno množico informacij ne prinaša le koristi, temveč tudi težave. Zato bo eden od glavnih družbenih izzivov prihodnjih let in desetletij, kako v družbi povrniti zaupanje v znanje,« je dejal.

Dodaja, da če bomo želeli to doseči, se bodo morali aktivirati vsi. Poudaril je, da bodo pomembno vlogo pri tem morale odigrati že osnovne šole. Te bodo morale osnovnošolce začeti vzgajati v razumevanju kritičnega presojanja informacij in zaupanju v strokovnost ter znanost. »Univerza pa bo morala igrati izjemno pomembno vlogo z ozaveščanjem in informiranjem javnosti,« je dejal.

Gregor Majdič
Gregor Majdič;
foto: Blaž Samec, Delo

Majdičevo ekipo bodo sestavljali prorektorica za študijske zadeve Ksenija Vidmar Horvat s Filozofske fakultete, prorektor za raziskovanje in razvoj Anton Ramšak s Fakultete za matematiko in fiziko, prorektor za umetnost Matjaž Drevenšek z Akademije za glasbo in prorektor za kakovost in internacionalizacijo Boštjan Markoli z Naravoslovnotehniške fakultete.

Majdič je dejal, da bo prva naloga novega vodstva še vedno ukvarjanje z epidemijo covida-19. Nato pa se bodo osredotočili na dokončanje pravil o varnem okolju in akreditacijskih procesov ter pripravo na sprejem zakona o raziskovalni in inovacijski dejavnosti.

Prejšnji članekKako se pripraviti na čim bolj produktivno učenje?
Naslednji članekMatePad 11 in obvladovanje veščin večopravilnosti

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.