Kakšen je recept za popoln video?

Mogoče se zdi, da je ustvarjanje videoposnetka preprosto opravilo, ki ga obvladajo vsi. Vendar pa je držanje kamere in snemanje dogajanja pred objektivom lahko precej zahtevno.

Resnica je, da ustvarjanje odličnega videoposnetka zahteva premišljeno načrtovanje in trud, saj prevzemate več vlog hkrati – snemalca, tonskega mojstra, režiserja in montažerja. Na srečo vam pri tem lahko pomaga vsestransko orodje, kot je pametni telefon Huawei P60 Pro.

Najbolj pomembna je ideja

Podobno kot pri ustvarjanju celovečernega filma, tudi proces izdelave videa začne s premišljevanjem in načrtovanjem. Najprej morate razmisliti o vsebini – kaj želite povedati s svojim videom? Kakšno sporočilo ali idejo želite prenesti? Ko imate jasno predstavo, začnete razvijati zgodbo videoposnetka. Pomembno je, da začetek ni predolg, da takoj sledi zanimiv zaplet, ki bo pritegnil gledalce in jih zadržal do konca videa. Na koncu pa morate zgodbo ustrezno zaključiti.

Priporočljivo je, da si zamislite in nato napišete podroben scenarij za svoj videoposnetek. Ta scenarij nato nenehno izpopolnjujte, dokler niste popolnoma zadovoljni z njim. Lahko ga pišete na papir, vendar je morda lažje uporabiti računalnik. Pomembno je, da se posvetite podrobnostim, da bo vaša zgodba dobro strukturirana in privlačna za gledalce.

Načrtujte izvedbo, a ne ustrašite se improvizacije

Scenarij zgodbe zdaj spremenite v podroben seznam napotkov za snemanje.

Ozadje/Scena:

 • Izberite ozadje, ki bo ustvarilo kuliso za vas ali drugega igralca, ki mu namenite vlogo zvezde posnetka.
 • Poskrbite, da ozadje ne bo preveč izrazito, da ne prevzame pozornosti od glavnih elementov.
 • Hkrati naj bo dovolj dobro opredeljeno, da poveže predmete zanimanja v celovit prizor.
 • Pazite, da ni preveč ali premalo izrazito, da bo ustrezno podprlo vaše sporočilo.

Celovitost in lepota prizora:

 • Posvetite se estetskim standardom, saj lepota prizora pomembno vpliva na sprejem videa.
 • Zagotovite, da so vsi elementi prizora dobro uravnoteženi in privlačni za gledalce.
 • Ne pozabite na osvetlitev, saj ta močno vpliva na videz prizora.

Spremembe med snemanjem:

 • Bodite pripravljeni na spremembe med snemanjem, če ugotovite, da prvotni napotki ne delujejo.
 • Improvizacija je dobrodošla, vendar pazite, da ne pretiravate, da ohranite konsistentnost videa.

Seznam napotkov:

 • Zapišite seznam napotkov na preprost način, dosegljiv na mestu snemanja.
 • Seznam shranite na računalnik ali pametni telefon, če računalnika ne boste imeli pri sebi med snemanjem.

Dolžina videoposnetka:

 • Razdelite video na več krajših prizorov, ki jih snemate samostojno.
 • Prizori naj bodo dovolj krajši, da omogočajo lažje urejanje in povezovanje.
 • Dolžina videa naj bo odvisna od vsebine in kompleksnosti – bolj kompleksna vsebina lahko zahteva daljšo razlago.

Z upoštevanjem teh napotkov boste lažje ustvarili visoko kakovosten in privlačen videoposnetek.

Čas za snemanje

Če ste dosedanje napotke upoštevali, imate pred seboj seznam načrtovanih prizorov. Pred snemanjem vsakega se dobro pripravite in ga najprej vadite pred ugasnjeno kamero. Šele ko ste z izvedbo zadovoljni, kamero prižgite. Pomembno je, da vsak prizor posnamete večkrat in ohranite najmanj dve različici, s katerima ste najbolj zadovoljni.

V vlogi pripomočka za snemanje vas bo navdušil pametni telefon Huawei P60 Pro. Svetlobna prepustnost je ključna za kakovost fotografij, v čemer Huawei P60 Pro postavlja visoke standarde. Uporaba sistema objektivov z veliko zaslonko in visoko prepustnostjo ter tipala RYYB SuperSensing omogoča zajemanje več svetlobe, kar je odlično, še posebej v okoljih s šibko svetlobo. Samodejno nastavljiva fizična zaslonka od f1,4 do f4,0 pomeni, da lahko zajamete prizore z visokim dinamičnim razponom (HDR) in ohranjate natančnost podrobnosti v različnih okoljih.

Na vrsti je montiranje

Ko imate gradivo posneto, pride na vrsto ključni čarobni del – urejanje, ki bo dalo videu rdečo nit. Ta del bo terjal največ vašega časa. Najprej boste morali odstraniti nepotrebne »sestavine«, potem popraviti posnetke slabše kakovosti in na koncu dodati elemente, ki bodo poskrbeli za konstantno pozornost gledalca. Video lahko urejate neposredno na telefonu, zlasti, če je ta zmogljiv in ima velik zaslon, na prenosnem računalniku ali na tabličnem računalniku.

A katere aplikacije uporabiti na telefonu ali tablici? Rešitev je v trgovini AppGallery, v kateri je na milijone raznovrstnih aplikacij in velja za tretjo največjo na svetu. In med temi milijoni izjemno priročnih aplikacij se skriva tudi nekaj vrhunskih orodij za montažo in obdelavo fotografij ter video posnetkov.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.