Kemijska resnica o holesterolu

Ali je holesterol res škodljiv?
Ali je holesterol res škodljiv? Foto: Ralf Liebhold iz iStock

Holesterol je pogosta tarča prehranskih gurujev in marketinških trikov. Številni se ga močno bojijo, čeprav ga naše telo v primernih količinah celo nujno potrebuje za pravilno delovanje.

Gotovo si že slišal nasprotujoča si mnenja o tem, koliko jajc smeš zaužiti zaradi njihove vsebnosti holesterola. V pogovornem jeziku ga delimo na »dobri« in »slabi« holesterol. Preberi si, kaj to zares pomeni in kakšen je biološki pomen holesterola.

Brez holesterola ni življenja

Holesterol v telesu opravlja številne ključne funkcije. Je sestavni del celične membrane in vpliva na njeno fluidnost: sočasno prepreči, da bi bila ta preveč ali premalo fluidna. Zmanjša tudi njeno prepustnost in predstavlja sidrišče za nekatere proteine. Poleg tega je holesterol prekurzor žolčnih kislin, steroidnih hormonov in vitamina D – vse te snovi torej nastanejo iz holesterola.

Cholesterol formation, fat, artery, vein, heart. Red blood cells, blood flow. Narrowing of a vein for fat formation
Nastajanje holesterola v žili Foto: Naeblys iz iStock

In kot veš, pomanjkanje vitamina D oslabi imunski sistem in lahko pripelje celo do rahitisa. Za sintezo steroidnih hormonov se mora holesterol najprej pretvoriti v pregnenolon. Iz njega že nastane progesteron, ki pa je hkrati lahko prekurzor za sintezo testosterona, kortizola in kortikosterona. Iz testosterona lahko nastane tudi estradiol, oba pa sta spolno hormona (moški in ženski spolni hormon). Vplivata na razvoj sekundarnih spolnih znakov.

Za delovanje telesa prekurzor holesterola igra še pomembnejšo vlogo

Ne le, da je za zdravje določena količina holesterola ključna. Še pomembnejša molekula je tako imenovan Δ3-izopentenil pirofosfat. Molekula je prekurzor holesterola, kar pomeni, da holesterol iz nje nastane. Poleg holesterola pa lahko telo to vsestransko molekulo uporabi še za sintezo vitaminov A, E, in K. Δ3-izopentenil pirofosfat je v nekaterih organizmih tudi prekurzor karotenoidov, rastlinskih hormonov, fitolne verige klorofila, kavčuka, izoprena, ubikinona in plastokinona.

Ne le dober in slab, različnih vrst holesterola je veliko

Holesterol v vodi (in posledično krvi) ni topen, zato se prenaša v obliki različnih lipoproteinskih delcev. Ti so sestavljeni iz proteinov, fosfolipidov, prostega holesterola, holesterolnih estrov in triacilglicerolov. Delijo se na štiri glavne skupine: hilomikrone, lipoproteinske delce zelo nizke gostote (very low density lipoproteins – VLDL), lipoproteinske delce nizke gostote (low density lipoproteins – LDL) in lipoproteinske delce visoke gostote (high density lipoproteins – HDL). LDL holesterol običajno velja kot »slab«, HDL pa kot »dober« holesterol. Različne vrste lipoproteinov se med seboj razlikujejo po gostoti in sestavi. Najnižjo gostoto imajo hilomikroni (praviloma manj kot 1,006 g/mL), najvišjo pa lipoproteinski delci visoke gostote (med 1,063 in 1,210 g/mL). Izmed vseh vrst lipoproteinskih delcev imajo največji delež holesterolnih estrov lipoproteinski delci nizke gostote – zloglasni LDL holesterol.

How Your Body Uses Cholesterol

Prejšnji članekNajboljše slaščičarne v Ljubljani leta 2024: Top 10 sladic
Naslednji članekKakšen je recept za popoln video?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.