Katere so naravne barve za velikonočne pirhe?

Velika noč v Sloveniji velja za praznik, ko se navadno zbere celotna družina, osrednja jedilna miza pa se šibi pod velikonočnimi dobrotami. Med tradicionalne jedi, ki ob Veliki noči nikakor ne smejo umanjkati, sodijo orehova potica, hren, šunka in seveda velikonočni pirhi. Te se je nekoč barvalo na velikonočno soboto.

Nekdaj so bili vsi pirhi rdeči

Če velja, da so v času zgodnjega krščanstva jajca barvali v izključno rdečo barvo – ta naj bi simbolizirala med križanjem prelito Kristusovo kri – so dandanes tehnike barvanja jajc, motivi na njih ter načini njihove izdelave izjemno raznoliki. Med bolj znane slovenske pirhe zagotovo sodijo belokranjske pisanke. Te so navadno izpihane, izdelamo jih s pomočjo voska, rdečega krep papirja in črne barve. Med motivi na njih najpogosteje najdemo spirale, cikcakaste črte, trikotnike in polževe hišice. V Prekmurju izdelujejo remenice ali remenke. Napravijo jih, tako kot belokranjske pisanke, s pomočjo voska v batik tehniki, uporabljajo se črna, rdeča in bela barva. Zanje so značilni predvsem cvetlični motivi in klasje. Med novejše pirhe pa uvrščamo vrhniške pirhe. Te čipkaste umetnine so delo mojstra Franca Groma, ki je jajca izpihal, nato pa vanja s posebno napravo izvrtal od 3.000 do 17.000 lukenj. Vrhniški pirhi med drugim krasijo Belo hišo in japonski cesarski dvor.

Vse bolj popularne znova postajajo naravne barve

Zadnja leta pa pri nas vse bolj popularno znova postaja barvanje pirhov z naravnimi barvami. Preverili smo, kakšne vse barvne odtenke je moč ustvariti iz večini dostopnih naravnih barvil.

Rumena: lupine limone ali pomaranče, mleta kumina ali mleti ingver, turmerika, kurkuma, zeleni ali kamilični čaj, žafranika, regrat, ognjič, semena zelene, nastrgano korenje.

Oranžna: olupki rumene čebule, čili v prahu ali mleta paprika, naribano korenje.

Rdeče-rožnata: olupki rdeče čebule, malinov sirup, šipek, rdeča pesa, vložene češnje s sokom, sok granatnega jabolka, brusnice, maline, rdeči ribez.

Vijolična: cvetovi vijolic, sok rdeče grenivke, sok rdečega grozdja.

Modra: rdeče zelje, borovnice, črn ribez, vijoličast grozdni sok.

Zelena: listi špinače, koprive, peteršilja.

Rjava: zunanji čebulni olupki, semena koprca, kava, črna lupina orehov, črni čaj.

Črna: kombinacija saj ter hrastovega in jelševega lubja.

Ne glede na to, kateri način barvanja velikonočnih pirhov boste izbrali, vam iz srca privoščimo nepozabno velikonočno pojedino. Če pa se vam ob vseh tradicionalnih dobrotah zahoče kozarec odličnega vina, pa še nasvet: ne obremenjujte se s tem, ali k jedem izbrati belo ali rdeče vino. Izberite vino, ki vam je preprosto všeč (pester izbor kakovostnih vin ponuja Vinska klet Zlati grič).

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.