Sponzorirano
Curaprox ljubeča predanost. Zobna ščetka CS 5460 love edition

Kje v Evropi lahko študiraš v angleščini?

Fakulteta v Švici
Foto: on IntegralEdu, izobraževalni programi d.o.o.

Da študenti radi hodijo na študijske izmenjave izven Slovenije, ni nič novega. Vedno več pa se jih odloča tudi za redni študij v tujini. Če so še pred nekaj leti v tujino odhajali predvsem študenti na podiplomskem študiju, se vsako leto več dijakov odloči tudi za redni dodiplomski študij v tujini.

In kam odhajajo na študij?

V mednarodni pisarni Integraledu, kjer so specializirani za pomoč mladim pri vpisu na študij v tujino, pravijo, da so se trendi v zadnjih treh letih zelo spremenili.

Medtem, ko so se do leta 2020 mladi največkrat odločali za študij v Veliki Britaniji in nato na Nizozemskem, je sedaj situacija precej drugačna.

Nizozemska

Nizozemska je postala najbolj priljubljena študijska destinacija za redni študij v tujini. K temu botrujejo izredno kvalitetni študijski programi, dostopne cene šolnin in dejstvo, da je več kot 80 % vseh študijskih programov na voljo tudi v angleščini.

Ker se je na Nizozemskem v zadnjih letih zgodil velik naval študentov iz cele Evrope, je posledično vedno težje biti sprejet na študij. Še težje je včasih dobiti namestitev. Tudi zato je smiselno, da obiščeš World Education Fair, ki bo potekal 13. oktobra v Ljubljani, da dobiš kak namig o tem, kdaj in kako se lotiti iskanja namestitve na Nizozemskem.

Keukenhof (English: "Kitchen garder), also known as the Garden of Europe, is one of the world's largest flower gardens, situated in the municipality of Lisse, in the Netherlands
Foto: Juan Carlos fotografia iz iStock

Belgija

Še nekaj let nazaj so se predvsem podiplomski študentje vpisovali na študij na Dansko. Ta je z letom 2021 ukinila veliko študijskih programov v angleščini in na nek način zaprla vrata mednarodnim študentom. Jih pa na široko odpira Belgija. V več mestih po vsej državi je namreč vsako leto na voljo več študijskih programov v angleščini. Medtem ko imajo podiplomski študenti res veliko izbiro, je za dodiplomske študente ta malo bolj omejena. Kljub temu še vedno lahko izbirajo med študijskimi programi s področja evropskih znanosti, socialnih ved, informatike, ved o zdravju, digitalnega poslovanja, podjetništva, digitalnega oblikovanja, multimedije in drugih.

Fakulteta v Belgiji
Foto: used under IntegralEdu, izobraževalni programi d.o.o.

Avstrija

Večina slovenskih študentov, ki se odloči za študij v nemškem jeziku, po navadi odide na študij v Avstrijo. Nekateri tudi v Nemčijo. Avstrija pa vedno bolj postaja zanimiva tudi za vse tiste, ki želijo študirati v angleščini. Psihologija, mednarodno poslovanje in umetna inteligenca so med priljubljenimi študiji maturantov, ki se odločijo za dodiplomski študij v angleščini v Avstriji.

Gloriette pavilion and Neptune fountain in Schonbrunn park, Vienna, Austria
Foto: Vladislav Zolotov iz iStock

Švica

Švica slovi po dražjih, a visokokvalitetnih univerzah. Veliko menedžerjev svetovnih multinacionalk se je šolalo prav v Švici. Zato ne preseneča, da se za študij v Švici odločajo predvsem tisti mladi, ki si želijo visokokakovostne izobrazbe in pripravništev v najboljših hotelskih verigah na svetu.

View of the Reuss river and old town of Lucerne (Luzern) city, Switzerland. View from above
Foto: OlyaSolodenko iz iStock

Španija

Španija je ena tistih evropskih držav, ki glede študija v tujini včasih malce zavede. Španija je namreč pogosta izbira »Erasmus študentov«, torej tistih, ki tja odidejo na študijsko izmenjavo, po navadi za en semester. V tem času navadno študirajo v angleščini, včasih tudi v španščini. Zaradi priljubljenosti Španije med »Erasmus študenti« včasih velja zmotno mnenje, da je v Španiji na voljo veliko študijskih programov v angleščini. Temu žal ni tako. V Španiji je precej študijskih programov, ki delno potekajo v angleščini, delno pa v španščini. Preden oddaš prijavo za študij v Španiji se torej dobro prepričaj, v katerem jeziku študij sploh poteka. Sicer pa ima Španija nekaj vrhunskih poslovnih šol in tam študij poteka v angleščini. Če te zanima študij poslovne administracije, podjetništva, »leadershipa« in podobnih smeri, je Španija dobra izbira.

Aerial view of the Arc of the Triumph, a triumphal arch in the city of Barcelona, in Catalonia, Spain
Foto: Aimee Tavares iz iStock

Če razmišljaš o dodiplomskem ali podiplomskem študiju v tujini in si želiš preverjenih informacij iz prve roke, ne zamudi največjega dogodka o izobraževanju v tujini.

World Education Fair bo v petek, 13. oktobra od 12. do 17. ure v hotelu Slon v Ljubljani. Poleg več kot 35 izobraževalnih institucij iz Evrope, Velike Britanije in ZDA, bodo na dogodku potekala številna brezplačna predavanja in okrogle mize. Sodelujejo tudi tisti Slovenci, ki so študij v tujini že zaključili in bodo delili svoje izkušnje ter predstavili svoje uspešne kariere.

Dogodek je brezplačen. Nanj se lahko prijaviš tukaj.

NI KOMENTARJEV

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.