Klub koroških študentov kot partnerska organizacija na mednarodnem projektu na Poljskem

Klub koroških študentov je že dolgo jasno umeščen na zemljevid Slovenije, sedaj pa smo ga postavili še na zemljevid Evrope. Naš Mednarodni odbor se že kar nekaj časa zavzema za delovanje kluba na mednarodni ravni, da so se prizadevanja končno manifestirala.

Aktivista in predstavnika Kluba koroških študentov

Med ponedeljkom, 19. julijem, in torkom, 27. julijem, sta se namreč predstavnika kluba Anže Šumah, vodja Mednarodnega odbora, in Tadej Klobučar, član Izvršnega odbora in mentor Dijaške sekcije, udeležila mednarodnega projekta povezovanja nevladnih organizacij.

Aktivista Kluba koroških študentov predstavila Slovenijo

Organizacije delujejo na območju držav podpisnic Pobude treh morij. Gre za iniciativo dvanajstih držav Evropske unije med Baltskim, Jadranskim in Črnim morjem s prvim vrhom leta 2016.

NGO Partnership for Three Seas Initiative

O projektu

Namen iniciative je spodbujanje dialoga in sodelovanja med državami tako na gospodarskem kot na socialnem področju. Prav zato je bil ta projekt financiran s strani sklada poljskega zunanjega ministrstva za dejavnosti, ki spodbujajo uresničevanju ideje te pobude. Njihov namen je tudi povezovanje nevladnih organizacij kot predstavnikov civilnih družb sodelujočih držav. Projekt je organizirala poljska nevladna organizacija Klaster Innowacji Społecznych.

Program mednarodnega projekta

Prvih šest dni so se predstavniki nevladnih organizacij med seboj spoznavali v poljskem gorskem letoviškem mestu Visla, kjer so potekala razna predavanja in delavnice. Eno izmed predavanj je naslavljalo temo o zgodovini sodelovanja držav znotraj območja treh morij, nato je sledila delavnica o pravno-zakonodajno ureditvi nevladnih organizacij z vzpostavljanjem statuta partnerstva, predavanje o civilnemu novinarstvu in portalu New Europe. Ustvarjali so perspektivo o skupnih projektih in izvedli delavnice o marketingu, odnosih z javnostjo in uporabi socialnih omrežij.

Visla

Predstavitev Kluba koroških študentov in Slovenije

Namen programa je bil vzpostavljanje federacije nevladnih organizacij, ki bi imela svojo podobo. Potekale so tudi predstavitve posameznih nevladnih organizacij in držav, kjer delujejo. Predstavnika kluba sta Slovenijo predstavila kot zeleno turistično destinacijo z izjemnimi kulinaričnimi značilnostmi, kar so imeli možnost drugi udeleženci tudi poskusiti, saj sta prinesla potico, domače klobase, ržen kruh in žganje.

Slovenski večer

Raziskovanje poljskega mesta in konferenca

V nedeljo, 25. julija, se je dogajanje preselilo v mesto Katovice, prestolnico Šlezije, kjer so udeleženci preživeli dan z raziskovanjem mesta. V ponedeljek pa je sledila zaključna konferenca v mestu Glivice, katere so se udeležili številni mednarodno ugledni politiki in strokovnjaki s področja politologije in mednarodnih odnosov.

Konferenca v poljskem mestu Glivice

V torek sta se predstavnika našega kluba vrnila nazaj v Slovenijo preko poljskega glavnega mesta Varšave, kjer sta dopoldne preživela z odkrivanjem biserov mesta. Upamo, da se je klub uspel predstaviti kot dorasel sogovornik in kredibilna ter zanesljiva partnerska organizacija v mednarodnih partnerstvih. Želimo si, da bo v prihodnje še več naših članov in mladih na Koroškem imelo možnosti sodelovati na takšnih projektih.

Avtor: Anže Šumah

info@klub-kks.si | Spletna stran
Največja mladinska organizacija na Koroškem, ki že od leta 1952 skrbi za pravice koroških študentk in študentov!
Prejšnji članekSpoznaj tablico, ki ti bo olajšala učenje!
Naslednji članek5 trikov proti utrujenosti
info@klub-kks.si | Spletna stran
Največja mladinska organizacija na Koroškem, ki že od leta 1952 skrbi za pravice koroških študentk in študentov!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.