5 trikov proti utrujenosti

Vsak med nami je že imel obdobje, ko se mu je zdelo, da ne bo nikoli več energičen. Pogosto se nam to dogaja na vsakodnevni ravni, predvsem po kosilu ali po hujšem naporu. Zaradi te utrujenosti se nam včasih zgodi, da pustimo stati še tiste zadnje naloge v dnevu in jih preložimo na druge dni. Kako pa se lahko upremo tej utrujenosti? Pred tabo je pet enostavnih korakov, ki jih lahko uporabiš in tvoje telo bo bolj spočito.

Še preden pa začnemo z nasveti, moramo omeniti, da med njimi ni spanca. Vsekakor je dober spanec esencialen za primerno raven energije preko dneva. Če ne spiš nič ali pa so se tvoje spalne navade v zadnjih tednih močno spremenile, se za nasvet obrni k svojemu osebnemu zdravniku. Morda je težava kje drugje.

Pij veliko vode

Voda je življenje. Količina, ki jo moraš spiti, je odvisna od tvoje telesne teže. Vseeno pa so zdravniki in strokovnjaki enotni, da bi bilo pametno v enem dnevu popiti vsaj dva litra vode. Tvoje telo bo okrepljeno, kri bo lažje tekla po žilah in imel boš več energije. Pij vodo!

Odstrani telefon, računalnik in tablico

Toliko časa že poslušamo o modri svetlobi in neuporabi teh naprav pred spanjem, da se že ponavljamo. Vsaj eno uro pred spanjem se loči od vseh tehnoloških naprav in tvoj spanec bo bolj kakovosten. Tvoji možgani se bodo prej ustavili in ne bodo razmišljali o TikToku in drugih nepomembnih stvareh.

Znebi se tehnoloških napravic eno uro pred spanjem
Znebi se tehnoloških napravic eno uro pred spanjem

Brez alkohola pred spanjem

Težka naloga, vemo. Vseeno pa je pomemben korak pri vrnitvi energije v telo. Kljub splošnemu mnenju, da zaradi alkohola spimo bolje, je resnica dlje od tega, kot si mislimo. Alkohol v krvi bo razdražil naše telo, ki bo moralo delati močneje, da se ga znebi. Zaradi tega bo spanec nemiren in bolj plitek.

Utrujenost

Imej pospravljeno spalnico

Mogoče spiš kje drugje kot v spalnici, tako da le zamenjaj sobo. Imej jo pospravljeno. Tvoje misli ne bodo letele k nepospravljeni mizi, umazanim tlom in krožniku na nočni omarici. Urejeno življenje pomeni dobro spanje, ki prinese veliko energije. Tako preprosto je.

Pospravljanje

Pravilna prehrana

Zdrava oziroma bolje rečeno pravilna prehrana ti bo izboljšala celo življenje, ne le spanca. Vsekakor pa na kakovost spanca negativno vpliva mastna hrana. Izogni se je in spal boš boljše, kot bi sicer. Naslednji dan ne boš tako utrujen, brez dvoma pa boš poln energije.

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekKlub koroških študentov kot partnerska organizacija na mednarodnem projektu na Poljskem
Naslednji članekOcena filma: Odred odpisanih (Poskus št. 2)
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.