Ljubljana v pričakovanju festivala Europa Cantat

Šestdnevni glasbeni dogodek bo potekal v živo in na spletu – v izvedbi televizije Europa Cantat

»V ekipi festivala Europa Cantat 2021 se veselimo, da se zdravstvene razmere počasi umirjajo, in si želimo, da čim prej nastopi zelena faza, v kateri bomo lahko izvedli načrtovan program. Pripravljamo izvrstne koncerte za vse okuse in se veselimo druženja v živo na Kongresnem trgu, Novem trgu, v Cankarjevem domu ter cerkvi sv. Jožefa na Poljanah. Izobraževalni del festivala bo brezplačno na voljo na spletnem televizijskem kanalu Europa Cantat, na katerem bomo predvajali privlačne vsebine. Letošnji julij bo v znamenju zborovske glasbe. Petje povezuje, zato vas vabimo, da se nam pridružite.«

Urška Bittner, vodja festivala Europa Cantat 2021

Festival Europa Cantat

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD), ki v sodelovanju z Evropsko zborovsko zvezo med 17. in 22. julijem v Ljubljani pripravlja šestdnevni dogodek Europa Cantat 2021, je skladno z epidemiološkimi smernicami sprejel dokončno odločitev o izvedbi enega največjih mednarodnih zborovskih dogodkov. Zaradi zdravstvene krize so morali organizatorji programsko bogat načrt že večkrat spremeniti, zaradi nujnih prilagoditev pa so se nazadnje odločili, da bo festival Europa Cantat 2021 potekal v hibridni oblikiz dogodki v živo in na spletu. Izobraževalno jedro večdnevnega dogodka se bo v celoti odvijalo na spletni televiziji Europa Cantat, v živo pa bomo lahko koncertom mednarodnih zvezd in vrhunskih domačih zasedb prisluhnili na Kongresnem trgu, Novem trgu, cerkvi sv. Jožefa na Poljanah in v Cankarjevem domu. Na festivalskem odru se bodo v različnih glasbenih slogih predstavile tudi slovenske pevske družine, ki se lahko za koncert na spletni strani Europa Cantat 2021 (več …) prijavijo še do ponedeljka, 31. maja. Če bo torej Slovenija ostala v zeleni fazi, bo to poletje v Ljubljani odzvanjala zborovska pesem, ki bo med drugim prinesla sporočilo, da se življenje počasi vrača v ustaljene tirnice.

Zborovsko petje bo na različnih ljubljanskih prizoriščih odzvanjalo vse od slavnostne otvoritve na Kongresnem trgu, na kateri bodo nastopile različne vokalne zasedbe, pa vse do zaključnega nastopa moške vokalne skupne Ringmasters s Švedske, ki je leta 2012 postala najboljši »barbershop« kvartet na svetu. Na dan otvoritve bomo na Novem trgu prisluhnili tudi nastopom izbranih domačih vokalnih družin, ki bodo prepevale na koncertu Družinski DO RE MI, posnetke tujih pevskih družin pa si bo mogoče ogledati na televiziji Europa Cantat.

Štirje moški sedijo na klopi
Foto: Arhiv festivala Europa Cantat 2021

Spletna televizija Europa Cantat 2021

Med dogodkom bo delovala tudi spletna televizija Europa Cantat, na kateri bodo vsak dan med 8. in 18. uro predvajali bogat izobraževalni glasbeni program. Tisti, ki jih to zanima, se bodo tako lahko seznanili z zborovsko literaturo, se virtualno udeležili enodnevne pevske delavnice, spremljali intervjuje z zborovskimi strokovnjaki in poslušali studijske koncerte, tujemu občinstvu pa bodo v različnih prispevkih predstavljene vse lepote Slovenije.

Pet moških in ena ženska sedi skupaj
Foto: Markus Amon

Svetovne zborovske zvezde v Ljubljani

Ljubljano bo med festivalom obiskala tudi britanska vokalna skupina Tenebrae, ki v mednarodnem zborovskem svetu velja za čisti presežek. Izjemna priložnost za nepozabno glasbeno doživetje bodo tudi nastopi manjših vrhunskih skupin z različnimi slogi: nemške zasedbe Singer Pur, ki različne glasbene sloge poustvarja že 25 let, danske slogovno posebne a cappella pop skupine Postyr in izjemnega moškega barbershop kvarteta Ringmasters s Švedske.

Cikel Prisluhni Sloveniji in gostujoči mladinski zbori: od klasičnega do jazzovskega pop petja

Cikel Prisluhni Sloveniji je namenjen predstavitvi naše bogate zborovske tradicije in novosti. V Sloveniji namreč ustvarja veliko odličnih zborov in nekatere med njimi bo mogoče slišati tudi na letošnjem festivalu Europa Cantat. Prisluhnili bomo večeru domačih mladinskih zborov, popularni zasedbi Perpetuum Jazzile, pevskemu zboru Slovenske filharmonije, dekliškemu pevskemu zboru sv. Stanislava, komornemu zboru KGBL Ljubljana, komornemu zboru Megaron in koncertu slovenske ljudske glasbe.

Mednarodni značaj bo dogodek ohranil tudi z gostovanjem Evropskega mladinskega zbora (Eurochoir), ki ga sestavljajo izbrani mladi pevci iz cele Evrope, in izbranih nacionalnih mladinskih zborov iz različnih držav.

Skupina ljudi stoji pod kamnitimi oboki
Foto: Sim Canetty-Clarke

Koncertni program

17. 7. 2021
Družinski DO RE MI, Novi trg
Slavnostno odprtje, Kongresni trg

18. 7. 2021
Dan pevskih zborov, Novi trg
Koncert britanskega komornega zbora Tenebrae, Cankarjev dom
Koncert danske vokalne zasedbe Postyr, Kongresni trg

19. 7. 2021
Koncert nemške priznane a cappella vokalne zasedbe Singer Pur, cerkev sv. Jožefa

20. 7. 2021
Koncert povabljenih nacionalnih mladinskih zborov, Cankarjev dom
Koncert iz cikla Prisluhni Sloveniji: pop-jazz zasedbe in Perpetuum Jazzile, Kongresni trg

21. 7. 2021
Koncert iz cikla Prisluhni Sloveniji: zbor Slovenske filharmonije, dekliški zbor sv. Stanislava, Cankarjev dom

22. 7. 2021
Koncert iz cikla Prisluhni Sloveniji: Nova glasba – Megaron, Komorni zbor KGBL Ljubljana, Cankarjev dom
Koncert iz cikla Prisluhni Sloveniji: Slovenska ljudska glasba, Kongresni trg
Koncert moškega vokalnega »barbershop« kvarteta Ringmasters s Švedske, Kongresni trg

Vstopnice bodo predvidoma na voljo v juniju prek prodajnega sistema Moje karte.

Fotografska razstava zborovske glasbe v Jakopičevem drevoredu

Na Jakopičevem sprehajališču bo med 1. julijem in 1. avgustom na ogled tudi razstava Zborovska fotopromenada. Poleg razstavljenih fotografij o zborovski glasbi v galeriji na prostem bodo vse ostale fotografije, ki so prispele na natečaj za razstavo, na ogled na festivalski spletni strani. Razstavo je omogočil Turizem Ljubljana.Razstava v Jakopičevem drevoredu

 

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.