Največja in osrednja ustanova na področju laboratorijske medicine Slovenije

Pred dvema letoma smo na Kliničnem inštitutu za klinično kemijo in biokemijo (KIKKB) praznovali že 40. obletnico naziva Inštitut. Ob tej priliki smo se veselili obiska vodstva Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani (UKCL) z generalnim direktorjem na čelu in predstavnikov fakultet, inštitutov, zavodov, združenj in društev, zbornic in sindikatov na svojem področju delovanja, kar je bilo priznanje našemu delovanju in usmeritvi na področju laboratorijske medicine.

Čas od prejetja naziva Inštitut leta 1979 pa do danes se je zavrtel hitro, nadaljnjih 40 in več let bo šlo še hitreje. V teh letih se ni radikalno spremenila samo tehnologija z avtomatizacijo, ampak še marsikaj drugega. Šli smo skozi razna obdobja in oblike tranzicije, KIKKB pa je ostal in obstal kot največja in osrednja ustanova na področju laboratorijske medicine Slovenije, čvrsto povezana z nacionalnimi in mednarodnimi subjekti stroke.

analizator za elektroforezo proteinov
Analizator za elektroforezo proteinov

Na KIKKB združujemo tri dejavnosti: 24-urno delo in skrb za paciente, terciarno raziskovalno-razvojno ter izobraževalno dejavnost. Prav te dejavnosti ostajajo naše prioritete tudi v prihodnosti, ki nakazuje vzpostavljanje novih struktur in razmerij v stroki. Na preteklost delovanja KIKKB smo lahko ponosni, kljub temu da ni šlo vse po načrtih in je bilo kar nekaj zamujenih priložnosti. Objektivno oceno delovanja bodo lahko dale šele naslednje generacije, tudi na podlagi podpore oz. nasprotovanja KIKKB-ju in vlaganj v njegovo dejavnost. Naša ocena je, da smo v tem obdobju ustvarjali pomembno delovanje in vzdušje v laboratorijski medicini v dobro vseh. Preteklost je namreč skladišče našega življenja, morajo se nam dogajati pomembne stvari, da bi se imeli česa spominjati in predajati naprej naslednjim generacijam. Lahko zagotovimo, da naše skladišče ni prazno, v njem ni poceni nakita brez dodane vrednosti. Prav zato je naš pogled in upanje tem bolj uprto v prihodnost in projekt »Združeni laboratoriji na DTS«, kjer naj bi zagotovili konsolidacijo in harmonizacijo laboratorijske medicine UKCL brez odvečnih fragmentacij in vrtičkov. Tudi v tem procesu projekta smo bili soočeni z neko obliko ostanka fragmentacije stroke in enotne 24-urne laboratorijske službe in s poskusom diskreditacije in diskvalifikacije KIKKB-ja, ki pa ni uspela, saj je bil naš odgovor zelo konkreten. V letu 2017 smo pridobili akreditacijo za medicinske laboratorije po ISO 15189 in s tem kompetence za opravljanje laboratorijskih preiskav kot ena izmed redkih ustanov stroke v Sloveniji. Letos v jeseni pa smo ponovno potrdili naziv Klinični Inštitut, kar je podlaga za še intenzivnejše razvojno-raziskovalno delo in povezovanje z raziskovalnimi ustanovami doma in po svetu.

Omenjenim prioritetam in problematikam je namenjena tudi vrsta domačih in mednarodnih srečanj, simpozijev in kongresov, ki smo jih in jih bomo organizirali tudi v prihodnje sami ali v sodelovanju z drugimi organizacijami in ustanovami.

Naše sodelovanje je iz zgoraj navedenih razlogov intenzivno z Univerzo in fakultetami na našem področju, še posebej s Fakulteto za farmacijo in Katedro za Klinično biokemijo na področju raziskav, in magistrskih/doktorskih nalog. Sodelovanje bi radi še izboljšali, zato prisrčno vabimo vse ambiciozne študentke in študente za izpopolnjevanje v svoji ustanovi, ki se lahko nadgradi tudi s karierno zaposlitvijo, specializacijo iz medicinske biokemije in doktoratom.

(VABILO) Dan odprtih vrat laboratorijev UKC Ljubljana, 2. 10. 2019

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.