Namesto zdravil proti prehladu predpisujemo ljubezen!

naslovka

Zajadrali smo v tisto obdobje, ko v pustno rajanje in veselje zimskih počitnic kaj kmalu poseže bolezen. Različne oblike okužb dihalnih poti in trebušne viroze lahko hitro prekrižajo načrte in namesto aktivno preživetih počitnic nas čaka kuhanje čajev, sesanje noskov, inhalacije, neskončno število papirnatih robcev ter družabne igre.

Scenarij, ki nas je zagotovo že večkrat doletel in bi se mu radi kar največkrat izognili. In kaj lahko naredimo, da otrokovemu imunskemu sistemu nudimo dodatno podporo ter mu zagotovimo čim bolj zdrave in brezskrbne dni? Pestra in uravnotežena prehrana, ki vključuje sezonsko sadje in zelenjavo, gibanje na svežem zraku in prehranska dopolnila – verjetno vam nismo povedali nič novega. Zanimivo je, da že vsi verjamemo v povezavo med stresom in večjo dovzetnostjo za bolezni, na vsakem koraku slišimo nasvete, da je ključ do zdravja v bolj zadovoljnem in umirjenem življenjskem slogu. In zakaj bi bilo kaj drugače, ko pride do vašega otroka? Stabilno in ljubeče družinsko okolje je temelj za zadovoljnega in samozavestnega otroka. Dobra samopodoba, občutek varnosti, pripadnost in sproščenost – vse to pa je osnova duševnega in telesnega zdravja, okrog katere lahko dodajamo še ostale gradnike imunskega sistema. Rezultat celotne sestavljanke bo zdrav otrok, ki bo uspešno kljuboval virusom, s katerimi se bo srečeval na skoraj vsakem koraku.

Tudi Baby Center postavlja v center svojih vrednot družino in v skrbi za njo vam nudi podporo tudi na področju otrokovega zdravja. Prva je vsekakor skrb za preventivo. Pravilna izbira je tu ključnega pomena, zato se odločimo za varna, a učinkovita dopolnila, ki bodo vašim otrokom zagotovila ustrezno podporo. Posezite po naravnih izdelkih, ki vsebujejo preverjene sestavine v pravih razmerjih in preizkušenih formulacijah ter so brez nepotrebnih pomožnih snovi, sladkorjev, umetnih aditivov in umetnih barvil. Fitobimbi so prehranska dopolnila, ki so na voljo večinoma v obliki suspenzij. Prednost, ki jo imajo pred sirupi, je, da vsebuje bistveno manj sladkorja. V njihovi ponudbi boste našli tudi rehidracijske praške, sirup za izkašljevanje, pršilo za grlo, balzamični gel, vapor kapljice za prostor in inhalacijske kapljice.

inh2

Prav inhalacije so tiste, ki največkrat naredijo največ: pospešijo izkašljevanje, pomirijo razdraženo grlo, ponovno navlažijo sluznico in odpirajo zamašen nosek. Moč pare je znana že od nekdaj in verjetno ste se že znašli zaprti v kopalnici, z bolnim otrokom v naročju in odprto vročo vodo, da bi ustvarili kar najbolj vlažno in toplo ozračje, ki bi ublažilo otrokov kašelj?

Hitrejša in preprostejša rešitev je inhalator. Gre za medicinski pripomoček, ki fiziološko raztopino ali zdravilo dozira direktno v pljuča in to na tisti predel, kjer so le-ta najbolj prizadeta. Za razliko od klasičnih zdravil, pri katerih je potrebno kar nekaj časa, da se razpršijo po krvi, inhalator deluje izjemno hitro in neposredno doseže respiratorni trakt.

Razpršeni delci oz. aerosoli, ki so manjši od 5 mikronov (μm), zaradi svoje velikosti dosežejo spodnje dihalne poti. Torej manjša kot je velikost razpršenih aerosolov, večja je učinkovitost terapije, saj večji delež delcev doseže spodnje dihalne poti, vse do pljučnih mešičkov. Inhalatorje lahko uporabljajo ljudje vseh starosti – dojenčki, otroci, odrasli in starejši. Kakovostni sodobni inhalatorji, ki jih odlikuje tudi udobna uporaba, zagotavljajo učinkovit vnos zdravil za zdravljenje kašlja, prehlada, bronhitisa, astme in drugih obolenj. Lahko jih uporabite tudi v kombinaciji s fiziološko raztopino, ki bo nežno navlažila razdraženo sluznico.

Ob prehladih je pomembno, da ohranjamo dihalne poti otroka prehodne. Pri večjih otrocih, ki znajo nos izpihati sami, je to precej preprosto, zato svetujemo samo redno vlaženje nosne sluznice. Zaplete se pri dojenčkih in malčkih, ki jim moramo nosek čistiti mi. Zamašen nos lahko povzroča splošno neugodje, pri tistih, ki so podvrženi vnetjem ušes, pa lahko nedolžen prehad hitro vodi v vnetje. Da do tega ne bi prišlo, nosek redno čistimo. Najlažje bo šlo s pomočjo fiziološke raztopine ali aspiratorja. Otroci se večinoma na zvok sesalca hitro navadijo, nosek pa bo temeljito očiščen, kar bo pospešilo čas okrevanja.

Statistika pravi, da otroci zbolijo za prehladom do osemkrat letno. Na srečo večina prehladov ob ustreznem zdravljenju (počivanju, uživanju večjih količin tekočine ter inhalacijam/čiščenju dihalnih poti) izzveni v tednu dni. Ko odkrijete kombinacijo preventivnih in kurativnih ukrepov, ki najbolj ustrezajo vašemu otroku, ne pozabite na izdatnejšo dozo crkljanja, branja pravljic in igro. Vaš malček se bo kaj kmalu spet razigrano podil naokoli.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.