Naučimo se pravilno degustirati vino!

Letos bo praznični december zagotovo drugačen od vseh, ki smo jih bili vajeni doslej. Za razliko od poprejšnjih prazničnih zaključkov leta, bo letošnji minil v veliko ožjem, pravzaprav najverjetneje kar v družinskem krogu. Je pa morda zato v teh dneh še zlasti pomembno, da si polepšamo prav vsak prosti trenutek. In se pri tem morda naučimo še česa novega. Na primer ustreznega postopka okušanja vin, pri čemer lahko z malo domišljije degustacijo vin spremenimo v pravo pravcato nepozabno doživetje.

Najprej morate poskrbeti za primerno ozračje

Ko se lotijo degustiranja vina profesionalci, je ključnega pomena, da je prostor ocenjevanja vin dobro osvetljen, prezračen, brez vonjev, hrupa ter segret na temperaturo med 18 in 24 stopinj. Pri ljubiteljskem degustiranju v ožjem družinskem krogu tako strogi pogoji vsekakor niso potrebni, vendarle pa se je  pomembno zavedati, da pri degustiranju vin sodelujejo vsa čutila in je potrebno upoštevati tudi te dejavnike.

Izbira kozarca je pomembna

Velikost in oblika kozarca, pa tudi debelina stekla – vse to so dejavniki, ki vplivajo na pravilno okušanje in zaznavanje vina. Vino namreč, kakor hitro ga vlijemo v kozarec, spremeni okus in vonj. Prava oblika kozarca je zato ključnega pomena, če želimo vino okusiti v vsej njegovi veličini. O tem, kakšen kozarec uporabiti za kakšno vino, si lahko več preberete tu.

Pravilno zaznavanje vonja

Vino ima tri glavne skupine arom: primarne arome, ki prihajajo iz grozdja in vključujejo vonj sadja, zelenjave in cvetlic, sekundarne arome, ki prihajajo iz fermentacije in kvasa, ter terciarne arome, ki nastanejo zaradi oksidacije in staranja v sodih, v katerih je vino shranjeno. Običajno so v belem vinu v večjem deležu prisotne lahkohlapne aromatične snovi, ki se sprostijo pri nižjih temperaturah – zato je idealna temperatura okušanja belih vin med 8 do 12 stopinj. Po drugi strani v rdečih vinih prevladujejo težje hlapne aromatične snovi, ki najbolje pridejo do izraza pri temperaturah med 16 do 18 stopinj. In morda še mali trik: če želite, da vino v kozarcu razvije pravo aromo, potem kozarec, ko je ta napolnjen do polovice, primite za pecelj ter ga dvakrat zavrtite, da vino omoči steno kozarca skoraj do roba. Na ta način se sprosti največ eteričnih olj, ki so pomembna za pravo zaznavo vonja.

Okus vina

Pri senzoričnem ocenjevanju vina je okus zagotovo najpomembnejši. Prijetnost in harmoničnost vina okušamo z brbončicami. Za harmoničen in eleganten okus morajo biti snovi v vinu v primernem razmerju. Kadar je v vinu preveč alkohola in premalo mineralnih snovi, zaznamo v vinu pekoč okus. Kisline pa zaznamo kot ostrino.

Pomemben je tudi videz

Za ustrezno dojemanje in posledično tudi pravilno ocenitev vina je poleg vonja in okusa pomemben tudi njegov izgled. Vzemite si čas in premotrite vino. Sam izgled vina nam namreč ogromno pove o starosti vina, njegovi žlahtnosti ter strukturi. Pozorni morate biti na barvo, sijaj, viskoznost in bistrost oz. motnost vina. Če je vino motno, brez sijaja in brez sortno značilne barve, se z vinom najverjetneje nekaj dogaja.

In zdaj, ko veste, na kaj vse morate biti pri pokušanju vin pozorni, vam preostane le še, da izberete pravi asortiment vin, na katerem boste preizkusili svoje čute in brbončice. Priporočamo vina vinske kleti Zlati grič, ki so letos prejela kar osem prestižnih mednarodnih nagrad. Vsa njihova vina, tudi nagrajena, lahko kupite v njihovi spletni trgovini.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.