Ministrstvo za infrastrukturo ukinja brezplačen JPP v poletnih mesecih

Ministrstvo za infrastrukturo je pred nekaj dnevi v javno obravnavo podalo Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o prevozih v cestnem prometu. Zakon predvideva uvajanje subvencionirane vozovnice za javni potniški promet (JPP) tudi v poletnih mesecih.

Kaj bi to za študente in dijake pomenilo?

Trenutno imajo dijaki in študentje pravico do subvencionirane vozovnice za 9 ali 10 mesecev. Dijaki tako lahko koristijo vozovnico 10 mesecev, študentje pa 9. Vsako leto do zdaj pa je veljala praksa, da so dijaki in študentje, ki so kupili polletne, mesečne ali letne vozovnice bili upravičeni do brezplačnega potniškega prometa tudi poleti – torej julija in avgusta. Po novem ta praksa ne bi več veljala.

Cilj predloga naj bi bil povečati privlačnost in učinkovitost javnega potniškega prometa za vse prebivalce ter tako prekiniti trend upadanja števila uporabnikov javnega potniškega prometa. A jasno je, da s tem predlogom tega ne bo mogoče doseči, saj bi to za študente in dijake pomenilo povečanje stroškov.

ŠOS (Študentska organizacija Slovenije) opozarja, da je finančno dostopno koriščenje JPP za dijake in študente pomembno skozi celotno leto, tudi v poletnih mesecih, saj se šolske aktivnosti izvajajo tudi takrat. To vključuje na primer popravne izpite, zagovore in priprava zaključnih del ter izpite na fakultetah. Prav tako pa ŠOS opozarja, da nekateri študentje in dijaki v poletnih mesecih v večjih mestih opravljajo študentsko delo, katerega ponudba je največja prav tam. Študentje in dijaki niso upravičeni do nadomestila za prevoz na delo, zato to zanje predstavlja dodaten strošek. Če bi jih želeli izenačiti z zaposlenimi delavci, bi jim morali zagotoviti vsaj brezplačni prevoz z JPP do kraja opravljanja dela. 

Predsednik ŠOS Klemen Peran še dodaja: »Ministrstvo za infrastrukturo pozivamo, da za dijake in študente uvede brezplačni JPP, kot to velja za upokojence. Dejstvo je, da večino dnevnih uporabnikov JPP predstavljajo prav dijaki in študenti, katerim nakup vozovnice pomeni nujen strošek za prihod v šolo oz. fakulteto. Zato o dostopnem izobraževanju ne moremo govoriti, dokler do šol in fakultet lažje dostopajo dedki in babice, kot pa dijaki in študenti.«

VIRŠOS
Prejšnji članekNaučimo se pravilno degustirati vino!
Naslednji članekKako je papežev Instagram račun všečkal fotografijo pomanjkljivo oblečene Brazilke?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.