Od sonca razbeljeni filmi

Čez dobra dva tedna se nam v ljubljanskih kinih obeta festival žanrskega filma Kurja Polt! Po lanskoletni hibridni izvedbi festivala na spletu in v kinih, se ta v celoti vrača v kinodvorane.

Na letošnjem, že 9. ediciji festivala bo moč videti kopico filmov iz vseh žanrskih zvrsti, letos pa še posebej izstopajo filmi iz osrednje tematske retrospektive po imenu Film soleil.

Ameriški kritik in kolumnist D. K. Holm je leta 2005 v drobni knjižici Film Soleil predlagal nov termin in filmski žanr: film soleil. Ogledali si boste lahko počasi tleči hibrid vesterna in filma noir Slab dan v Black Rocku (1955) Johna Sturgesa, vrhovni kult eksploatacijskega filma Daj, mucka, ubij, ubij! (1965) Russa Meyerja, apokaliptično južnjaško gotiko Pregon brez usmiljenja (1966) Arthurja Penna, delirični labodji spev hipijevske subkulture Pot v Salino (1970) Georgesa Lautnerja, unikatni nihilistični giallo Lucia Fulcija Ne mučite račka (1972), in ultimativni film maudit Williama Friedkina Plačilo za strah (1977).

Poleg filmov soleil vam Kurja polt ponuja tudi sodobne filme avstrijskega eksperimentalista Norberta Pfaffenbichlerja, v okviru Posebnih projekcij pa si boste med drugim lahko ob 100-letnici filma ogledali film Čarovnica (1922) Benjamina Christensena bosta ob 100-letnici filma z glasbeno spremljavo Elvisa Homana in Boštjana Simona. Tu so tudi iransko-libanonski dvojček Prihaja zmaj! (2016) in Manivelle – Poslednji dnevi jutrišnjega človeka (2017), senegalska akcija Saloum (2021) in kazahstanska horror komedija Ljubica, ne boš verjela (2021).

Ob tradicionalnih delavnicah festivalskega fanzina Naredi si fanzin in pisanja o filmu Naježimo dlako, ostrimo pogled! pod mentorstvom revije KINO! bomo letos gostili še Ekranov filmsko-kritiški krožek Do zadnje besede. Na peti Konferenci kultnega filma, ki se vrača za kateder kinodvorane, pa nam bosta pod taktirko dr. Russa Hunterja predavala dr. Kate Egan in dr. Johnny Walker z Univerze Northumbria iz angleškega Newcastla.

Vabljeni na našo spletno stran, kjer se lahko pobližje spoznate s programom, ter vabljeni, da se nam med 19. in 24. aprilom pridružite v kinodvoranah!

Vstopnice so že v prodaji na blagajnah Slovenske kinoteke in Kinodvora.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.