Presenetljiva smrt zvezde V Hydrae

Približno 1300 svetlobnih let od nas umira zvezda z imenom V Hydrae. Astronomi že dlje časa opazujejo njene poslednje krče preden dokončno umre in neha proizvajati energijo. V zadnji raziskavi pa so odkrili nekaj, kar se ne sklada s predvidevanji. V Hydrae ali V Hya je poleg obročev dima in materije, ki bruhajo iz nje, sprostila tudi oblak v obliki peščene ure.

Raziskavo so opravili astronomi s kalifornijske univerze in NASA Jet Propulsion Laboratory, uporabili pa so teleskopa Hubble in ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array). Opazili so 6 obročev ali diskov, ki jih je izbruhnila zvezda in še en izbruh, ki je pravokoten na diske in ima obliko peščene ure. To je dokaz, da zvezda prehaja v zadnjo fazo življenja.

Smrt zvezde

Več kot 90 % zvezd, ki imajo maso enako ali večjo našemu Soncu, zaključi svoje življenje s prehodom v AGB (Asymptomatic giant branch) fazo. Do zdaj je veljalo, da AGB zvezde počasi zgubljajo svojo atmosfero in večino svoje mase preko 10.000 let ali več, ta proces pa je relativno miren.

V Hya
V Hya in njeni obroči, posneti s teleskopom ALMA (vir: almaobservatory.org)

Nova raziskava pa je pokazala, da V Hydrae vsakih nekaj sto let izbruhne večjo količino snovi, ki se razporedi v obroče okoli nje. Še bolj neverjeten pa se raziskovalcem zdi izbruh v obliki peščene ure. Soavtor poročila Mick Morris je povedal, da so za to morda odgovorne druge bližnje zvezde, vendar tega še ne vemo. V vsakem primeru se kaže, da je naš model umiranja AGB zvezd očitno pomanjkljiv.

V Hydrae

To zelo veliko in zelo staro zvezdo lahko opazimo celo z astronomskim daljnogledom. Je rdeči orjak in ogljikova zvezda. Okoli nje kroži manjša zvezda, za katero do leta 2016 nismo vedeli. Razkrila se je s svojim delovanjem, saj povzroči, da V Hya na približno 8 let izstreli ognjeno kroglo plazme.

Izstrelki plazme z V Hya
Izstrelki plazme z V Hya (vir: wiki)

Okoli V Hydrae se zdaj nabira oblak snovi, ki bo postal planetarna meglica, ko zvezda dokončno umre. Čez »le« nekaj 100 tisoč ali nekaj milijonov let.

V Hydrae Mystery - Carbon Star That Shoots Giant Plasma Bullets - Universe Sandbox²

Prejšnji članekKoga naj volim? Vodič po strankah – 1. del
Naslednji članekOd sonca razbeljeni filmi

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.