Koga naj volim? Vodič po strankah – 1. del

Ljubljana, Slovenia - October 4, 2019: The facade of the Slovenian Parliament.
Foto: photos iz iStock

»Supervolilno« leto se začenja z volitvami poslank in poslancev v Državni zbor Republike Slovenije. Predsednik republike je za dan glasovanja določil nedeljo, 24. aprila.

V letu 2022 bomo volili tudi predsednika države, župane, občinske svetnike in nove državne svetnike. Večina volitev bo jeseni.

Za stolčke 9. sklica državnega zbora v samostojni Sloveniji (ki bo izvolil 15. slovensko vlado) se bo potegovalo 21 list, gibanj in strank.

Katere stranke bodo kandidirale na parlamentarnih volitvah in kaj nam ponujajo?

Gibanje Svoboda

Predsednik: Robert Golob

Novonastalo gibanje, ki se bo prvič predstavilo na volitvah, si želi političnega sistema, ki bo ohranjal socialno-liberalno družbo. Med drugim poudarjajo svobodo v družbi, raznolikost, zaupanje v skupnost, spoštovanje in dialog med členi družbe. Menijo, da lahko Slovenija le z odprtim sodelovanjem vseh sledi demokratičnemu in trajnostnemu razvoju.

Kaj obljubljajo neposredno mladim?

Stranka Gibanje Svoboda podpira vzgojo, izobraževanje, visoko šolstvo in znanost, ki podpirajo uspešni razvoj države. Začne se že v šolskih klopeh, kjer želijo npr. digitalne vsebine. Podpirajo ustrezno financiranje visokega šolstva, več študentskih in dijaških domov ter prenovo sistema štipendiranja. Mladim obljubljajo državno garancijo, odpravo prekarnosti, beg možganov pa bi radi spremenili v kroženje možganov.

Več o njihovih načrtih za mlade si preberi v našem intervjuju.

Slovenska demokratska stranka (SDS)

Predsednik: Janez Janša

Pripravili so smernice za gospodarski razvoj in stabilno oskrbo z električno energijo. Izobraževalni sistem želijo povezati s trgom dela ter posodobiti javno upravo in zdravstvo. V programu med drugim omenjajo varstvo okolja, digitalno preobrazbo, kulturno infrastrukturo, kmetijstvo in socialne zadeve. Želijo uvesti obvezno vojaško usposabljanje.

Kaj obljubljajo neposredno mladim?

Stranka podpira čim hitrejšo zaposlitev po šolanju, svobodno organiziranje mladih in njihovo vključevanje v vsa področja družbe. Pri tem se jim zdi pomembna vloga izobrazbe. Želijo si graditi kakovostno srednje in visoko šolanje ter povezave s tujino.

Več o njihovih načrtih za mlade si preberi v našem intervjuju.

Socialni demokrati (SD)

Predsednica: Tanja Fajon

Ta levosredinska stranka se, kakor pove ime, zavzema za socialno demokracijo. V njej vidijo družbo, ki daje možnosti in koristi vsem. V tokratni kampanji poudarjajo spremembe, saj je Slovenija v družbeni krizi, polni konfliktov. Med svoje vrednote štejejo svobodo, solidarnost, enakost, demokracijo, pravičnost, spoštovanje in sodelovanje.

Kaj obljubljajo neposredno mladim?

Pripraviti želijo strategijo za zmanjšanje duševne stiske, ki se je pri mladih med epidemijo še poglobila. Zavzemajo se za kroženje in ne beg možganov, izboljšanje zaposlitvenih možnosti mladih, odpravo prekarnega dela, izgradnjo javnih najemnih stanovanj in novih študentskih domov ter volilno pravico pri 16 letih.

Urediti si želijo izobraževalni sistem, ki bo odgovarjal na družbene probleme, uvesti sodobne načine poučevanja ter zagotoviti brezplačen javni prevoz tudi za dijake in študente.

Več o njihovih načrtih za mlade si preberi v našem intervjuju.

Levica

Koordinator: Luka Mesec

V prihodnjem mandatu si želijo v Levici med drugim okrepiti javno zdravstvo, ukrepati proti podnebni in okoljski krizi, revščini in socialni izključenosti. Poleg tega poudarjajo vlaganje v razvoj, pomen kulture, brezplačno izobraževanje in demilitarizacijo. Pripravili so tudi ukrepe glede stanovanjske krize in težav na področju dela.

Kaj stranka obljublja neposredno mladim?

Stranka se zavzema za zaposlovanje mladih, nasprotuje dvigovanju upokojitvene starosti in prekarizaciji. Sprejeli bi ukrepe na področju študentskega organiziranja, kot so pravila glede financiranja in transparentnosti poslovanja.

Izboljšati želijo štipendijsko politiko, odpraviti šolnine ter zagotoviti več postelj v študentskih in dijaških domovih. Zagovarjajo, da mora biti izobraževanje enako dostopno vsem.

Ukiniti želijo zasebne študentske servise in koncesije, ki jih ti dobivajo, preusmeriti v sklad za štipendije. Sprejeli bi še veliko drugih ukrepov, s katerimi bi študentski delavci in delavke pridobili več pravic.

Več o njihovih načrtih za mlade si preberi v našem intervjuju.

Lista Marjana Šarca (LMŠ)

Predsednik: Marjan Šarec

Ta sredinska liberalna stranka v kampanji poudarja razvoj družbe kot celote, ki po njihovem mnenju temelji na znanju. Med njihovimi načrti za razvoj so krepitev javnega zdravstva, vlaganje v znanje, posluh starejšim in mladim. Načrtujejo zvišati neto plače, ukiniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje in spremeniti volilni sistem. Poleg tega bi se lotili podnebne krize in uvedli nove standarde odgovornega ravnanja do okolja.

Kaj obljubljajo neposredno mladim?

Stranka želi večje vključevanje mladih v politične procese in razvoj družbe. Med drugim tako, da bi imeli več besede pri spremembah zakonodaje, ki se jih tičejo. Želijo tudi posodabljati izobraževalne programe v skladu s časom.

Z večjo ponudbo delovnih mest in dostopnih stanovanj želijo zmanjšati beg možganov. Želijo npr. povečati kapacitete v študentskih domovih in izboljšati sistem štipendij. Med drugim bo za prihodnost mladih po njihovem treba reševati tudi okoljsko krizo.

Več o njihovih načrtih za mlade si preberi v našem intervjuju.

Nova Slovenija – krščanski demokrati (NSi)

Predsednik: Matej Tonin

Politika NSi temelji na vrednotah iz judovsko-krščanskega izročila. V svojem programu za mandat 2022–2026 se lotevajo 14 področij. Med drugim poudarjajo zeleno socialno-tržno gospodarstvo, odgovoren zelen prehod, dostopno javno zdravstvo, sodobno infrastrukturo in samooskrbo z lokalno pridelano hrano.

Kaj stranka obljublja neposredno mladim?

Poudarjajo pomen izobraževanja. Želijo boljšo povezavo med gospodarstvom in izobraževalnim sistemom. Število vpisnih mest na fakultetah mora po njihovem slediti potrebam gospodarstva in družbe, tako bi npr. povečali število vpisnih mest na področjih naravoslovja, tehnike in medicine.

Uvedli bi priznavanje delovne dobe (in ne zgolj pokojninske dobe) za študentsko delo. Glede stanovanjske problematike predlagajo fond prehodnih najemnih stanovanj Stanovanjskega sklada RS, ki bi služil kot varnostna mreža mladim iskalcem stanovanj, dokler se ne postavijo na lastne noge.

Več o njihovih načrtih za mlade si preberi v našem intervjuju.

Stranka Alenke Bratušek (SAB)

Predsednica: Alenka Bratušek

SAB je socialno-liberalna stranka. Zavzemajo se za socialno pravičnost, zaščito najšibkejših in ureditev vdovskih in invalidskih pokojnin. Podpirajo zeleno preobrazbo podjetij, vzpostavitev krožnega gospodarstva in trajnostno mobilnost. Za mandat 2022–2026 so si postavili 15 konkretnih projektov, kot je dvig samooskrbe z lokalno hrano. Med poudarjenimi področji so tudi zdravstvo, kultura in okolje.

Kaj stranka obljublja neposredno mladim?

Mladim želijo ne glede na družbeni status zagotoviti enako dostopnost do izobraževanja. Mladim, dijakom in študentom želijo zagotoviti brezplačen prevoz z mestnimi in medkrajevnimi javnimi vlaki ter avtobusi.

Vzpostaviti želijo stanovanjsko shemo, ki bo mladim omogočila lažji nakup stanovanja, in več neprofitnih stanovanj, ki bodo mladim bolj dostopna. Poleg tega bi sofinancirali perspektivna zagonska podjetja.

Več o njihovih načrtih za mlade si preberi v našem intervjuju.

Povežimo Slovenijo

Gibanje Povežimo Slovenijo združuje pet strank: Konkretno, Zeleni Slovenije, SLS, NLS in Nova socialdemokracija. Koordinatorka gibanja je Nada Pavšer.

Povezali so se, ker ne želijo več delitev na »leve in desne«. Gibanje temelji na treh stebrih: ljudsko-socialnem, gospodarsko-liberalnem in zelenem. Želijo si sodelovanja v korist Slovenije in preseganje starih delitev. Njihovo poslanstvo je gradnja dinamične in povezane družbe, kjer nihče ne bo ostal sam.

Kaj obljubljajo neposredno mladim?

Njihov program se mladih dotakne v dveh točkah. Menijo, da mora država mladim ponuditi izobraževalno izbiro, ki jim bo zagotovila konkurenčnost na trgu dela prihodnosti. Poleg tega naj v sodelovanju z občinami mladim ponudi boljše stanovanjskih možnosti, tako da določi območja v javni lasti, ki bi jih ustrezno uredili za postavitev enodružinskih hiš.

Več o njihovih načrtih za mlade si preberi v našem intervjuju.

Naša dežela

Predsednica: Aleksandra Pivec

Naša dežela med drugim poudarja decentraliziran razvoj Slovenije, trajnostno kmetijstvo in energetsko neodvisnost. Želijo si reforme zdravstva in šolskega sistema, ki naj sledi potrebam časa. Pozornost namenjajo tudi trajnostnemu turizmu, starejšim, športu, kulturi in vprašanjem gospodarstva.

Kaj obljubljajo neposredno mladim?

Lotili bi se reševanja stanovanjskih vprašanj mladih, da bi po študiju lažje pridobili dostojna stanovanja. Vzpostavili bi izobraževalno okolje, ki bi omogočalo globalno izmenjavo znanj. Želijo si vključujoč trg dela, ki bo zagotavljal zaposlovanje mladih.

Resni.ca

 

Predsednik: Zoran Stevanović

Stranka poudarja spodbujanje ekološkega kmetovanja, gospodarjenja z lesom, zdravega načina prehranjevanja in na splošno krepitev slovenske kmetijske in živilskopredelovalne industrije. Med njihovimi načrti so tudi reorganizacija trga dela, znižanje davkov, zniževanje javnega dolga in zagotavljanje popolne svobode posameznika, med drugim z odpravo obveznega cepljenja.

Kaj obljubljajo neposredno mladim?

Mladim obljubljajo bolj malo. Omenili so jih pri stanovanjski politiki, v katero, menijo, se mora država vmešati le toliko, da z gradnjo dodatnih stanovanjskih površin pripomore k dvigu ponudbe na trgu. Mladim bi zaradi težav s pridobivanjem kreditov pomagali s posojili in odplačevanjem kupnine skozi najemnino.

Več o njihovih načrtih za mlade si preberi v našem intervjuju.

Prejšnji članekVolitve 2022 – SDS: »Beg slovenskih možganov moramo nadomestiti s kroženjem možganov.«
Naslednji članekPresenetljiva smrt zvezde V Hydrae

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.