Poklici prihodnosti

Svet okrog nas se razvija z neverjetno hitrostjo. Skoraj vsak dan slišimo za nove tehnologije; umetna inteligenca, masovni podatki, 5G, internet stvari ipd. so postali del našega vsakdana. Prihodnost napoveduje le še bolj pospešen in napreden razvoj, s tem pa tudi velike izzive na vsakem koraku. Tehnologija spreminja načine opravljanja dela in ustvarja delovna mesta, ki zahtevajo nova znanja. Do leta 2034 naj bi izumrla skoraj polovica poklicev, ki jih poznamo danes. Tako kot si morda mi to v tem trenutku težko predstavljamo, so si tudi pred 30 leti ljudje težko predstavljali in zamislili poklice, ki jih poznamo danes. Da bomo vsem izzivom, ki jih prinaša prihodnost kos, je potrebno zagotoviti dovolj kvalitetno in primerno izobraženega kadra, med katerimi so v poplavi raznih tehnologij zagotovo najpomembnejši dobri inženirji.

Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru (UM FERI) je mednarodno prepoznavna izobraževalna, raziskovalna in znanstvena institucija na področjih elektrotehnike, telekomunikacij, informatike, računalništva, medijskih komunikacij in mehatronike. Fakulteta ima dolgoletno tradicijo, saj so s tehniškim študijem in izobraževanjem inženirjev v Mariboru začeli pred več kot 60 leti. Danes fakulteta zaposluje 350 ljudi, obiskuje jo več kot 2200 študentov. Na fakulteti izvajajo šest univerzitetnih in štiri visokošolske strokovne študijske programe. Primerna kombinacija temeljnih inženirskih in praktičnih znanj iz ožjega področja stroke, kakor tudi sposobnost integracije znanj iz drugih področij, zagotavlja diplomantom znanje za reševanje kompleksnih inženirskih nalog.

Univerzitetni študijski programi

  • Elektrotehnika
  • Informatika in podatkovne tehnologije
  • Medijske komunikacije
  • Mehatronika
  • Računalništvo in informacijske tehnologije
  • Telekomunikacije

Visokošolski strokovni študijski programi

  • Elektrotehnika
  • Informatika in tehnologije komuniciranja
  • Mehatronika
  • Računalništvo in informacijske tehnologije

Kolaž različnih slik, povezanih s fakulteto in študijem

Raziskave kažejo, da bo v prihodnjih letih največje potrebe po kadrih, ki bodo imeli znanja s področij naravoslovja, tehnologije, inženirstva in matematike (ang. Science, Technology, Engineering, Mathematics – STEM). Tudi Poklicni barometer 2021, ki ga je objavil Zavod za

zaposlovanje RS, napoveduje, da bodo pri velikem številu poklicev, ki ga lahko opravljajo diplomanti fakultete, potrebe delodajalcev presegle ponudbo na trgu dela, to pomeni, da bodo možnosti za zaposlitev zelo dobre.

Več informacij o študiju na FERI najdeš na spletni strani Pridi na FERI!

Spoznaj poklice prihodnosti!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.