Pomanjkanje železa vodi v izčrpanost

Young woman rubs her eyes after using glasses. Eye pain or fatigue concept.
Foto: nikkimeel iz iStock

Te mučijo utrujenost, izčrpanost, pomanjkanje motivacije? Ti izpadajo lasje in se ti lomijo nohti? To ni le posledica napornega študija. Vse to so lahko znaki pomanjkanja železa. 

Železo je za življenje nujno potreben mineral, ki sodeluje pri prevzemu, prenosu in sproščanju kisika v celicah ter pri nastajanju rdečih krvničk. Je tudi pomemben dejavnik pri nastajanju encimov, ki v telesu uravnavajo številne kemične reakcije. Skoraj polovico vseh oblik slabokrvnosti (anemij) predstavlja slabokrvnost zaradi pomanjkanja železa ali sideropenična mikrocitna anemija. Značilni znaki slabokrvnosti so splošna nemoč, hitra utrudljivost, težka sapa, zaspanost, šumenje v ušesih, hiter srčni utrip, otežena koncentracija, prebavne motnje, motnje menstruacijskega ciklusa in spolna nemoč.

Železo zaužijemo z živili živalskega in rastlinskega izvora, in sicer kot hemsko oziroma nehemsko železo. Hemsko železo najdemo v ribah in mesu in se v telesu lažje absorbira kot nehemsko železo, ki se nahaja v oreščkih, zelenjavi in sadju. Absorpcijo nehemskega železa lahko bistveno izboljšamo z dodatkom hranil, ki vsebujejo veliko vitamina C. Preskrbo telesa z železom ugotavljamo v prvi vrsti z merjenjem hemoglobina, ki pokaže trenutno količino železa v krvi. Za celostno oceno stanja je potrebna tudi meritev feritina, ki je pokazatelj zalog železa v telesu. Vegani in vegetarijanci imajo lahko težave pri zagotavljanju zadostnega vnosa železa, zato je njegova učinkovita absorpcija še toliko bolj pomembna. V primeru slabokrvnosti se je pametno izogibati pitju kave in pravega čaja, ki absorpcijo železa zavirata.

Ženske med menstruacijo s krvjo izgubljajo večje količine železa. Zaradi tega potrebujejo v svoji prehrani do dvakrat več železa kot moški. Uradni podatki sicer kažejo, da za pomanjkanjem železa trpi vsaka tretja ženska v rodnem obdobju, vendar strokovnjaki ocenjujejo, da je ta težava celo bistveno pogostejša. Na pomanjkanje železa lahko opozorijo znaki, kot so pogosta vnetja v ustni votlini, neodpornost na okužbe, razpoke v kotičkih ustnic, bleda koža, mišični krči …

Tudi med športniki je pomanjkanje železa zelo pogosto. Pomanjkanje vpliva na fizično zmogljivost, zato je pomembno, da železo dodajamo. Glavni mehanizmi, ki povzročajo pomanjkanje železa, so povečane potrebe zaradi aktivne vadbe, povečana poraba železa in slabša absorpcija železa. Pomanjkanje železa je najbolj pogosta prehranska motnja na svetu. Bolj so prizadete ženske in ta odstotek je pri športnikih še višji kot pri drugi populaciji. Prav tako se pri ženskah v športu večkrat pojavljajo različne motnje hranjenja, zato je treba temu posvečati še več pozornosti.

Okusen sadno-zeliščni tonik Floradix Floravital in tablete Floradix vsebujejo organsko železo v obliki železovega glukonata, ki ga telo zlahka vsrka, ter vitamine B2, B6, B12 in C, ki prispevajo k zmanjševanju utrujenosti, izčrpanosti in sproščanju energije pri presnovi. Vitamin C poleg tega povečuje absorpcijo železa. Tonik Floradix Floravital in tablete Floradix so še posebej koristni za ženske v rodni dobi, za otroke, mladostnike, starejše in tiste, ki okrevajo po bolezni, ter za vegetarijance, vegane in aktivne športnike. Floradix Floravital ne povzroča prebavnih motenj in ne vsebuje laktoze in glutena.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.