Se nam obeta širitev lige NBA v Seattle in Las Vegas?

Komisar lige NBA Adam Silver se za razliko od svojega predhodnika ne nagiba k širitivi lige in povečanju števila ekip v njej. Bivši komisar David Stern je želel ligo razširiti po Evropi in širše, a do tega nikoli ni prišlo. To se je vse spremenilo v decembru, ko je Adam Silver nakazal vsaj nekaj želje po tem. Kot se ob taki novici spodobi, so se takoj pojavile govorice o širitvi NBA lige.

Bi bilo dodajanje ekip med epidemijo pametno?

»Mislim, da sem vedno govoril, da je usoda lige širjenje navzven. Epidemija nam je dala možnost bolj podrobnega pregleda načrta in analize širitve lige. Več časa smo temu namenili, a ne do mere, da je to na prvi strani načrta,« je za javnost povedal Adam Silver, a ni prepričal vseh. Vsako leto slišimo na tisoče govoric o novih ekipah, morebitnih novih mestih in podobnem. Kot že nekaj let pa tudi letos te govorice niso držale vode. Kljub temu pa boljšega in hkrati slabšega časa za širitev lige, kot je zdaj, morda ne bo nikoli.

NBA liga ima že vse od leta 2004 trideset ekip, ko so dodelili ekipo v Charlotte, saj so se Hornetsi preselili v New Orleans. Vseeno pa več kot ene ekipe niso dodali od leta 1995, ko sta v ligo vstopili ekipi Toronto Raptors in Vancouver Grizzlies. Prav tako se nobena ekipa ni spremenila in preselila, kot so to storili Seattle SuperSonicsi, ki so leta 2008 postali Oklahoma City Thunder. So pa se leta 2012 Netsi preselili iz New Jerseya v Brooklyn in Warriorsi iz Oaklanda v San Francisco leta 2019.

Seattle, Vancouver, Las Vegas …

Pod vodstvom Silverja je liga NBA vzbrstela. Povprečna vrednost posamezne ekipe je od leta 2014 narasla iz 634 milijonov dolarjev na 2,2 milijarde dolarjev. Finančni uspeh ekip je poskrbel zato, da sta se letos kar dve ekipi (Golden State Warriors in Los Angeles Clippers) preselili v svoji novi dvorani.

Liga NBA bi morala dodati vsaj dve ekipi, da bi bili konferenci izenačeni v številu ekip. In dodati bi morali dve ekipi, ki sta vsaj približno ločeni v ZDA. Ponuja pa se možnost dodajanja dveh mest na zahodu in selitev enega mesta oziroma ekipe na vzhod. Največkrat se za dodatek k ligi pojavljata Las Vegas in Seattle. V tem primeru bi morali kot rečeno preseliti eno izmed ekip v vzhodno konferenco. Največji kandidati za selitev pa so Memphis, Minnesota in New Orleans.

Ideja širitve lige NBA
Ideja širitve lige NBA

Spremenil bi se urnik, salary cap, »najemnina«, nabor lige in v današnjih časih bi se močno povečala možnost za okužbo s koronavirusom. Le to bi najverjetneje spet prekinilo ligo in nov začetek bi bil zelo težaven. Kljub temu pa oboževalci lige močno pogrešajo tekme v Seattlu, ki so bile nabite polne in fantastične. Širitev v Vancouver bi pomenila še eno ekipo za Kanado, širitev v Las Vegas pa bi bila večinoma finančna injekcija.

Urednik portala Student.si

VIRNBA.com
Prejšnji članekTi neka beseda dela težave? Preveri, kaj pomeni!
Naslednji članekPomanjkanje železa vodi v izčrpanost

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.