Poznaš svoje potrošniške pravice?

Za nami je črni petek, pred nami pa veseli december. Smo torej v obdobju nakupov – vsakoletnem vrhuncu potrošništva, katerega vedno večji delež iz leta v leto je tudi nakupovanje v tujini. Veseli vrvež pa lahko kaj hitro razblinijo raznorazne težave z izdelki in storitvami, ki spremljajo nakupe in marsikateri potrošnik se takrat sooči z vprašanjem potrošniških pravic ter zavedanjem, da je lahko, ko gre za potrošniške spore, potrošnik o svojem »prav« prepričan le, če dobro pozna pravice potrošnikov v EU – #YourEUright.

Ravno zaradi tega razloga je Evropska komisija sprožila kampanjo »Imaš prav«,  katere namen je EU potrošnike seznaniti z njihovimi  potrošniškimi pravicami in jih informirati, kako naj ukrepajo, ko so te pravice kršene, ter jih spodbuditi v aktivne potrošnike oziroma državljane, ki znajo svoje pravice  uveljaviti. EU potrošnik ima namreč po vsej EU za zagotavljanje varnosti na spletu in zunaj spleta več pravic, kot se zaveda.

Recimo, potrošnik se morda zaveda, da mora prodajalec izdelek popraviti, zamenjati, znižati prodajno ceno ali vrniti denar, če ima izdelek napako ali ne deluje na način, ustrezen oglaševanju v prvih dveh letih. Manj potrošnikov pa ve, da se v primeru, če se izdelek pokvari v prvih šestih mesecih domneva, da je bil okvarjen že ob prejemu, razen če trgovec dokaže drugače. Zato ima potrošnik pravico do brezplačnega popravila ali zamenjave, če pa se izkaže, da bi bilo popravilo prezahtevno ali predrago, pa lahko prodajalec ponudi znižanje cene ali vračilo kupnine. Če pa se izdelek pokvari po šestih mesecih, je potrošnik še vedno upravičen do brezplačnega popravila ali zamenjave ali vsaj do znižanja cene ali vračila kupnine. Vendar mora v tem primeru dokazati, da je bil izdelek okvarjen že ob prejemu.

Več informacij o teh pravicah in o tem, kako jih lahko uporabite ter kakšne korake morate upoštevati pri reševanju sporov je na voljo na zelo informativni spletni strani kampanje. Garancija oziroma pravica do menjave ali popravila izdelka je namreč le ena izmed mnogih pravic EU potrošnika – pravic, ki so tukaj zato, da bomo v tem prihajajočem obdobju  kljub brezglavim nakupom še vedno srečna, varna in zadovoljna stranka.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.