Pazi se sezonske depresije

Veliko ljudi se v zimskem času počuti bolj utrujene in brez energije. Pri nekaterih pa se to lahko razvije v sezonsko depresijo. Ta se pojavi vsako leto in ob približno istem času, oktobra, novembra, ko se dnevi začnejo krajšati.

Taka oseba običajno opazi, da je bolj utrujena, se težko zbere, je vse bolj lačna in slabo reagira na stresne situacije. Zimski meseci so zanje prava muka in seveda jim to sivo in moreče vreme prav nič ne pomaga.

Ženska jemlje zdravila za boljše počutje
Pri močni sezonski depresiji v poštev pridejo tudi zdravila.

Sezonska afektivna depresija je dokaj pogosta, v povprečju jo ima več žensk kot pa moških. Običajno gre za ponavljajočo se motnjo in pogosto spremlja tudi druge psihične težave, npr. depresijo ali motnje hranjenja.

Dobra novica pa je ta, da si lahko pri njej veliko pomagamo sami. Najbolj pomembno je to, da dobimo dovolj sončne svetlobe. Zato moramo vsak dan oditi ven, za vsaj pol ure. Dobro je tudi, če uporabljamo veliko svetilk, ki nadomeščajo pomanjkanje svetlobe.

Mislim, da potrebujem objem.
Kdo ga pa ne?

Tudi s prehrano si lahko pomagamo. Pomembno je, da pojemo veliko ogljikovih hidratov (hura!) in svežega sadja ter zelenjave. Tudi gibanje pomaga dvigniti raven serotonina. Nič ne škodi, če veliko časa preživimo s prijatelji, ki nas spravijo v boljšo voljo.

Spanec je vedno pomemben in nič ni boljšega od rednega spalnega urnika. Pomagaš si lahko tudi z barvitimi oblačili (letos je moderna gorčično rumena) in veselimi pesmimi. Dnevi se bodo čez en mesec spet začeli daljšati, do takrat pa si lahko pomagamo s temi nasveti.

Chippy je našel nekaj neprecenljivega. Tebe!
Dnevi se bodo kmalu začeli spet daljšati.

Urednica revije Študent

Prejšnji članekPoznaš svoje potrošniške pravice?
Naslednji članekIdeja za romantično darilo: gurmanska večerja

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.