Pravilo dveh minut

Vsake toliko se nam zgodi, da se želimo lotiti česa novega, produktivnega, zdravega oziroma česarkoli za kar vemo, da nam bo pomagalo v zasebnem ali poslovnem življenju. V začetku gre vse po planu. Najprej dobro raziščemo področje, naredimo plan dela, morebiti še celo kupimo opremo, če je ta potrebna. Zatakne pa se nam pri operativi – naše aktivnosti se preprosto ne moremo lotiti. Če ne veste, o čem je govora – ste si kdaj dali zaobljubo, da boste pričeli s treningi v fitnesu ali šli na tek vsak drugi dan? Kaj pa da boste zvečer namesto gledanje televizije brali knjigo? Danes vam predstavljamo najenostavnejše pravilo, ki skoraj da ne more biti lažje. Z njim si boste pomagali, da boste naredili več in se držali zdravih navad. Pravilo je zelo preprosto: “Katerakoli aktivnost nam ne sme vzeti več kot dve minuti, da jo naredimo”.

Kaj pa to pomeni?

Oče ideje je avtor David Allen, ki ima svojo dvominutno strategijo – če mi bo vzelo manj kot dve minuti, naredi takoj! Če želimo pravilo kar najbolj posplošiti, da velja prav za vsakogar, moramo zgolj klasične cilje pomanjšati v dvominutno verzijo s katero se celotnemu cilju težje izognemo. Nekaj primerov:

Beri knjigo vsako noč pred spanjem. Pretežko? Kaj pa:

  • Vsako noč pred spanjem preberi vsaj 1 stran knjige.

Naredi hitro razgibavanje telesa vsako jutro. Ne gre? Poskusite:

  • Vsako jutro vzemi iz omare blazino za telovadbo.

Ko prideš iz šole ponovi snov, ki smo jo jemali. Komu se da? Kaj pa:

  • Ko prideš iz šole domov, vzemi iz torbe zvezek in ga odpri.

Zloži perilo. Uh… Mogoče bi bilo lažje:

  • Zloži en par nogavic.

Pojdi teči za vsaj 2 kilometra. To pa je težko kajne? Čisto drugače kot

  • Zaveži si čevlje za tek in pojdi pred hišo

 

Pravilo 2 minut.

 

Za koga je primerna strategija dveh minut?

Strategija je odlična za vse, ki se težko lotite novih navad. Osnova ideje je predpostavka, da nova navada ali aktivnost ne bi smela biti izziv. Gledano kot celota seveda je lahko pravi izziv sestavljen iz veliko posameznih nalog, ampak vsaj prvi dve minuti morata biti kar se da enostavni. To nam bo dalo večjo motivacijo, saj se naloga v beležki ne zdi zahtevna, ker tudi ni. Vsak od nas lahko prebere eno stran knjige, vzame iz omare blazino za telovadbo, odpre zvezek, zloži par nogavic in si zaveže čevlje. Pravilo deluje iz preprostega razloga – ko opravimo prvi dve minuti bo veliko lažje nadaljevati s celotno izvedbo.

Tek maratona je zelo težak. Tudi, če tečemo 5 kilometrov ni lahko. Če prehodimo 5 kilometrov je že lažje. Hoja do sosednje ulice je lahka. Zavezati si tekaške čevlje pa je izredno lahko. Vaš cilj je lahko preteči maraton, ampak vaša prehodna navada pa bo obuvanje tekaških čevljev.

Preden začenmo z rednim branjem (ali tekom) je potrebno ustvariti navado, sam začetek aktivnosti. Če lahko začnemo sami od sebe in knjigo zgolj odpremo ali si samo zavežemo čevlje, potem bomo veliko lažje nadaljevali. Če se ne obvladamo niti toliko, da smo sposobni z aktivnostjo začeti, potem ni veliko upanja, da bomo naredili karkoli več. Bolj kot “rutiniziramo” našo navado, lažje bo z njo tudi nadaljevati.

Vse ostalo bo sledilo…

Sam začetek je najtežji. To dejstvo velja za praktično vsako aktivnost, ne glede na njeno težavnost v nadaljevanju. Kot smo povedali, vse je stvar rutine in samoobvladovanja, vse ostalo pa bo sledilo… Pravilo dveh minut je zato odlično tudi za vajo “ogrevanja” pred samo izvedbo različnih nalog. Bolj kot bomo dobro ogreti, večje so možnosti, da bomo z aktivnostjo nadaljevali in ne samo to – večja je tudi verjetnost, da bomo na samo nalogo bolje koncentrirani in se je naslednjič lotili samoiniciativno.

Celotno pravilo dveh minut si lahko predstavljate kot trik za vaše misli. Seveda se že od začetka zavedate, da je cilj ostati na aktivnosti več kot samo dve minuti, zato lahko pride do občutka, da okrog prinašate samega sebe. Če že zdaj menite, da bo to za vas delovalo demotivacijsko potem poskusite naslednje – navada lahko traja zgolj 120 sekund. Kaj to pomeni? Da se po dveh minutah ustavite in končate. Tako je, to pomeni, da si zavežete čevlje za tek in jih takoj sezujete. Da preberete eno stran knjige in jo zaprete. Tukaj ne moremo govoriti o pravilu kot o motivaciji za začetek, temveč dejanskemu celemu opravilu. Zakaj pa nam bo to koristilo? Zelo velika verjetnost je, da bomo slej kot prej sami želeli nadaljevati. Komu pa se ne bi zdelo butasto, da si čevlje obuva in sezuva kot mu to narekuje koledar? Slej ko prej bo vse ostalo sledilo…

 

Zakaj deluje?

Pravilo dveh minut deluje, ker vas sili, da spreminjate vašo osebnost in vaše navade po najmanjših korakih možno. Tudi če ne boste brali knjige vsak večer nekaj ur, bo tista ena prebrana stran že silila v vašo novo osebnost – ste nekdo, ki zvečer rad prebere par strani knjige. To navado je potem potrebno samo še krepiti, kar pa se bo s časom zgodilo samo od sebe. Pomembno je, da se na samem začetku nimamo za nekoga, ki prebere veliko strani knjige ali nekoga, ki preteče veliko razdaljo. Cilj je zgolj začeti in držati navado. Tudi najmanjši koraki vas lahko pripeljejo do tega kar želite postati.

Redkodaj bi o novih navadah razmišljali na opisan način. V naši naravi je, da si želimo postavljati za nas visoke cilje ali pa raje sploh ne. Cilj nam načeloma mora biti ultimativni izziv, za katerega ne vemo točno, kako ga bomo dosegli. Pravilo dveh minut pa ta isti cilj zgolj pomanjša na nekaj o čemer ne rabimo niti razmišljati, samo naredimo. Zavezani čevlji so boljši kot samo razmišljanje o teku. Ena prebrana stran knijge je boljša kot neodprta knjiga. Ena minuta meditacije je boljša kot nič minut meditacije. Za konec pa si zapomnimo, da je tudi ena minuta opravljene aktivnosti veliko večji dosežek kot, da nam naši cilji stojijo zapisani v naši beležki.

info@inzenir.si | Spletna stran
inzenir.SI v Sloveniji predstavlja vezje inženirske industrije. Predstavljamo slovensko industrijo, objavljamo zaposlitvene oglase in zanimive vsebine ter izvajamo razna tehnično-naravoslovna izobraževanja primerna za vsakogar.
Prejšnji članekOdprte prijave za Teden zveze EUTOPIA v Lizboni
Naslednji članekNajboljši kampi ob Kolpi
info@inzenir.si | Spletna stran
inzenir.SI v Sloveniji predstavlja vezje inženirske industrije. Predstavljamo slovensko industrijo, objavljamo zaposlitvene oglase in zanimive vsebine ter izvajamo razna tehnično-naravoslovna izobraževanja primerna za vsakogar.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.