Preizkusili smo Huawei Watch GT 3: Ura, s katero boste zaživeli zdravo

Glede na aktualno dogajanje v svetu zadnji dve leti, je skrb za zdravje postala naša prioriteta. Ne samo, da smo bolj pozorni na okolico in uvidevni do drugih ljudi, marsikomu je dalo dogajanje misliti o tem, kako zaživeti bolj zdravo. Odgovor običajno vključuje gibanje, svež zrak, športne aktivnosti in zdravo prehrano. To pa vedno bolj poudarjajo tudi tehnološka podjetja, ki svoje nosljive naprave vedno bolj snujejo v tej smeri. Med njimi tudi Huawei s svojo serijo ur Watch GT. Tokrat smo v roke prejeli zadnji in še popolnoma svež model Watch GT 3.

Športnica po duši

Da ima ura športno-zdravstveno poreklo, je opazno že takoj, ko jo vklopimo. S telefonom jo moramo namreč povezati prek aplikacije Huawei Zdravje. Šele nato jo lahko začnemo uporabljati. Ko je enkrat povezana pa je čas, da se z uro podamo na športne dogodivščine.

Watch GT 3 namreč podpira spremljanje vadbe in narekovanje tempa pri več kot 100 športnih aktivnostih. Med drugim smučarskih radosti, teka, pohodništva in številnih drugih. Pri tem pa meri vrsto parametrov, od časa vadbe, porabljenih kalorij, hitrosti (npr. pri smučanju in teku) in podobno. Podatki se nato akumulirajo v aplikaciji na telefonu, kjer jih lahko nato podrobneje preučite, saj so predstavljeni bolj pregledno kot na sami uri in vključujejo grafe in premico vašega napredka.

Roka drži uro

Bedela bo celo noč

Poleg športnih rezultatov v aplikaciji Zdravje najdete še druge podatke, med drugim tudi podatke o kakovosti vašega spanja. Ura namreč beleži tudi to, če jo imate ponoči na zapestju. Na podlagi srčnega utripa in dihanja zaznava kakovost vašega spanca in vam zjutraj na pladnju servira poročilo. Tako lahko že po nekaj dneh naredite analizo, kaj bi bilo smiselno narediti, če je vaš spanec slab. Morda oditi v posteljo prej, spati dlje, zamenjati vzglavnik, ali kaj drugega.

Marsikomu pa bodo všeč tudi funkciji merjenja stresa, srčnega utripa in nasičenosti krvi s kisikom (SpO2). Pregled na srčnim utripom vam b zagotovo prišel prav pri težjih fizičnih naporih, podobno tudi merilnih stresa, le da pri bolj psihičnih obremenitvah. SpO2 pa je meritev, ki jo bodo pozdravili vsi premagovalci visokogorij. Tam smo namreč s kisikom bolj na tesnem, zato je dobro vedeti, kdaj smo pri kritični ravni.

Čisto kot zanimivost: Watch GT 3 se zna sicer povezati tudi z nekaterimi drugimi športnimi aplikacijami za beleženje aktivnosti, ne le Huaweievo.

Roka drži uro

Kot v sci-fi filmih

Čeprav je v središču njej športni duh, zna Huaweieva najnovejša ura še marsikaj drugega, med drugim se lahko prek nje pogovarjate. Kot v znanstveno-fantastičnih filmih. Pogoj je le, da je vaš telefon nekje v bližini in ima vzpostavljeno Bluetooth povezavo z uro. Kakor tudi pri sporočilih. Na uro lahko namreč prejemate raznorazna sporočila različnih pogovornih aplikacij in elektronske pošte. Tako vam za prebiranje in podajanje kratkih odgovorov ni treba vedno iz žepa vleči telefona.

Prav tako zelo uporabna je možnost navigacije. Ko se odpravite na daljši večerni tek, si lahko enostavno začrtate svojo pot in ura vas bo vodila po črti. Za najbolj divje pustolovce, ki radi raziskujejo brezpotja, pa je kot nalašč funkcija povratnega sledenja. Ta deluje tako, da jo vklopite na začetku vaše poti, na primer ob kraju gozda, in bo spremljala vašo pot. Ko se boste želeli vrniti na izhodiščno točko pa enostavno to označite na uri in vas bo pripeljala varno nazaj. Seveda, če kje na poti ne srečate kakšnega medveda ali volka. Pri tem vam ura ne more pomagati. Velja pa tu še omeniti, da ura po novem uporablja dvofrekvenčno pozicioniranje tako da je odčitavanje lokacije še bolj natančno.

Roka drži uro

Ne skrbite, lahko se tuširate z njo

Watch GT še zdaleč ne navduši s svojimi funkcijami, ampak s svojo celotno zasnovo. Vse se začne že pri zunanjosti. Na voljo je v dveh velikostih, 46 mm in 42 mm, kjer prva s kovinskim paščkom cilja bolj na moške uporabnike, druga pa pobarvano v zlato na dekleta. Njeno ohišje je iz nerjavečega jekla in steklo, ki prekriva številčnico iz safirja, tako da je odporna na raznorazne neprilike, ki se vam utegnejo zgoditi. Tudi pod tuš greste lahko z njo in zaplavati nekaj dolžin v bazenu. Čeprav svoje trdoživosti na prvi pogled na kaže, saj je zelo elegantne oblike. Brez sramu jo tako lahko po treningu nadenete na zapestje tudi za romantično ali poslovno večerjo.

Uri sicer lahko zamenjate pašček, kakor tudi izberete drugo številnico – teh je resnično na voljo veliko, res pa je da jih je precej od teh plačljivih. A tudi med brezplačnimi boste zagotovo našli kar nekaj takšnih, ki vam bodo všeč. Številčnice sicer ne služijo le različnemu videzu, ampak imajo tudi nekoliko drugačno uporabnost. Nekatere bolj minimalistične na primer kažejo le čas, tiste najbolj napredne pa še številne druge meritve, od števila prehojenih korakov in srčnega utripa, do vremena in še česa.

Ura

Pozabite na polnilec

Še ena stvar, ki je nikakor ne gre zanemariti oziroma jo velja celo zelo poudariti, pa je baterija ure Watch GT 3. Ta resnično zdrži zelo dolgo. Seveda njena avtonomija niha glede na to kaj z uro počnete, a mislimo, da ji na tem področju resnično ni para. Ob neki zmerni uporabi jo boste brez polnilca uporabljali vse do dveh tednov. Če boste pogosto vadili pa nekoliko manj. A še vedno dlje kot marsikatero konkurentko. Watch GT 3 je sicer povezljiva tako z napravami Android kot iOS, kar je zagotovo dodaten plus.

Kaj napisati za konec? Ko potegnemo črto je Watch GT 3 res izjemna pametna ura, saj ji ni kaj očitati. Dovršna zunaj in dovršena znotraj. Ura vas bo nehote motivirala za vadbo, saj boste ves čas želeli preizkušati njene funkcije. Z njo dobite pravega pravcatega trenerja, ki je obenem naredil še nekaj izpitov na medicinski fakulteti in zna preveriti vaše zdravstveno stanje.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.