Najdena 400 milijonov let stara črva z oklepom spominjata na Dune

Mednarodna ekipa znanstvenikov iz Avstralije in ZDA je odkrila kar 400 milijonov stare fosile črvov. Obe vrsti, ki so jih odkrili in dokumentirali, sta imeli oklep. To pomeni, da je šlo za oklepljene črve, ki so stari skoraj pol milijarde let. Gre za izjemno najdbo, ki so jo uspeli realizirati in prikazati s pomočjo naprav mikro-CT in rentgenske analize. Kako so bili videti ti oklepljeni črvi?

Oklepljeni črvi stari 400 milijonov let

Ravno v največjem navalu franšize Dune, kjer so črvi pravzaprav božanstva, poimenovana Shai-Hulud, se je znanost soočila z oklepljenimi črvi. Resda niso niti daleč od njihove velikosti, a ponujajo številne odgovore in hkratna nova vprašanja. Mednarodna ekipa znanstvenikov, ki so jo tvorili avstralski in ameriški strokovnjaki, je v Avstraliji naletela na zanimivo najdbo. Dva fosilizirana črva Lepidocoleus caliburnus in Lepidocoleus shurikenus sta bila podrobneje dokumentirana in predstavljata osrednji predmet študije.

Na inštitutu MU X-ray Microanalysis Core facility so s pomočjo mikro računalniške tomografije ali po domače mikro CT-ja lahko prišli do dna tej uganki. Preko digitalnih 3D modelov obeh vrst so lahko raziskali oba armirana skeleta črvov iz skupine Machaeridia. Sarah Jaquet, asistentka geoloških znanosti na Univerzi znanosti in umetnosti MU, je bila vodja raziskovalne ekipe. Ne le, da gre za novo odkriti vrsti, celoten postopek ponuja velik napredek pri raziskovanju fosilov.

»S pomočjo mikro-CT lahko virtualno ločimo vsak posamičen element oklepa,« je povedala Sarah Jaquet. »To nam dovoli vpogled v zaščito teh črvov, ki so na veliko žalost izumrli med enim izmed epohalnih dogodkov v zgodovini planeta. Virtualne modele lahko manipuliramo tako, da nam prikažejo določene elemente celotnega oklepa in njihovo gibanje pri gibanju črva.«

Fosilizirana oklepljena črva zaživela kot virtualni model
Fosilizirana oklepljena črva zaživela kot virtualni model (vir: sciencedaily)

Črvi z oklepom: Čemu je bil namenjen oklep?

V času njihovega obstoja so ti črvi živeli blizu koralnih grebenov in plitke vode. To naj bi bilo kopno današnje Avstralije. Študija, ki so jo objavili, nakazuje na dva različna sistema prekrivanja oklepov pri teh črvih. En sistem prekrivanja naj bi potekal vzdolž črva, drugi pa v obe smeri. Trenutno jim še ni uspelo najti povezave med najdenima vrstama in današnjimi črvi, kar je vprašanje za prihodnje raziskovanje in globlje razumevanje konvergentnega razvoja oziroma evolucije.

»Konvergentna evolucija je pojav, kjer dve različni vrsti posvojita podobne lastnosti. Čeprav je oklep precej unikatna lastnost in dobro oriše okolje bivanja, zaščito pred plenilci in bivalnimi razmerami, ga ima veliko različnih vrst živali. Med njimi pasavci, pasavčki in kačice oziroma dvojnonoge,« je o tem govorila Jaquet.

Fosilizirana črva z oklepom, ki sta bila najdena v Avstraliji
Fosilizirana črva z oklepom, ki sta bila najdena v Avstraliji (vir: sciencedaily)

Nadaljnja uporaba virtualnih modelov črvov v študijah

Dodala je tudi razlago glede poimenovanja obeh vrst. Lepidocoleus caliburnus je svoje ime dobil po meču iz legende o Arthurju, Excaliburju. Lepidocoleus shurikenus pa je svoje ime dobil zaradi podobnosti šurikenom, japonskim nindža zvezdam. Prihajajoči načrti vključujejo uporabo virtualnih modelov kot predmet študij za sposobnosti in lastnosti teh oklepov v različnih situacijah.

Črvi iz skupine Machaeridov so živeli na območju današnje Avstralije, največ jih je najdenih v zvezni državi Južni Wales. V taki ali drugačni obliki so imeli na sebi kalcitni oklep, ki se je v različnih sistemih prekrival po njihovem telesu. Njihova najdba in proces ugotavljanja pomena oklepa in starosti sta postala zelo hitro zelo pomembna. Ne le povezovanje 400 milijonov let starih primerkov, ki sta ohranjena v celoti, ampak uporaba mikro-CT za sestavljanje in študijo virtualnih modelov.

Virtualni model oklepa enega izmed črvov
Virtualni model oklepa enega izmed črvov (vir: sciencedaily)

Urednik portala Student.si

Prejšnji članek4 božični filmi, za katere nisi vedel, da so božični filmi!
Naslednji članekPreizkusili smo Huawei Watch GT 3: Ura, s katero boste zaživeli zdravo
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.