4 božični filmi, za katere nisi vedel, da so božični filmi!

V času božiča lahko na malih zaslonih vsako leto gledamo ene in iste božične klasike. Ni božiča, ko na enem izmed programov ne vidimo Sam doma 1 in 2, Škrat, Božiček ter mnogih drugih. Ravno zato ti bomo predstavili štiri filme, ki na prvi pogled niso nujno božični, a ko se poglobiš, ugotoviš, da božič v njih igra pomembno vlogo.

1. Die Hard (Umri pokončno)

Film Johna McTiernana iz leta 1988, ki je spremenil, kako so ljudje videli akcijske junake. Če je pred njim za stereotipnega junaka veljal gromozanski Sylvester Stallone ali Arnold Schwarzenegger, je to po njem postal vsakdanji človek. Glavno vlogo igra Bruce Willis, ki ga je film iz malih zaslonov ponesel med zvezde, prav tako se je rodila nova franšiza. Film je znan tudi po odlični upodobitvi zlikovca s strani pokojnega Alana Rickmana. In zakaj je kljub vsemu temu film božični? Celotna zgodba se odvije na božični večer.

Die Hard (1988) Trailer #1 | Movieclips Classic Trailers

2. Harry Potter and the Philosopher’s Stone (Harry Potter in kamen modrosti)

Najbolj sporen film na seznamu. Harry Potter je v prvi vrsti fantazijski film. Kot je navada vseh delov čarovnikovih filmov, je dogajanje postavljeno v eno šolsko leto. A ker gre za prvi film franšize, kjer gledamo 11-letnike, so ustvarjalci naredili izrazito družinski film, v katerem velik del igrajo scene, ki se dogajajo v času božiča. Poleg tega je režiser Chris Columbus, ki je najbolj znan kot režiser prvih dveh filmov Sam doma.

Harry Potter and the Sorcerer's Stone (2001) Official Trailer - Daniel Radcliffe Movie HD

3. Lethal Weapon (Smrtonosno orožje)

Vsem poznan policijski par Riggs in Murtaugh, ki sta jih do sedaj v štirih filmih upodobila Mel Gibson in Danny Glover, sta svoje avanture začela v božičnem filmu iz leta 1987. Film, režiran s strani legendarnega Richarda Donnerja, namreč zgodbo postavi v čas božiča. Ključno vlogo pri tem je igral scenarist Shane Black, ki se je kasneje prelevil v režiserja in kot prepoznaven motiv svoje filme, ki so večinoma akcijske kriminalke, vedno postavi v čas božiča. Med njih štejemo Cmok cmok, bang bang, Prava fanta in celo tretji del Iron Mana.

Lethal Weapon (1987) Official Trailer - Mel Gibson, Danny Glover Action Movie HD

4. In Bruges (Morilca na kolektivca)

Zagotovo najbolj neobičajen božični film je prvenec Martina McDonagha iz leta 2008. Zgodba govori o najetem morilcu, ki mora v času božiča zaradi velike napake oditi v Bruselj in počakati na dodatna navodila svojega šefa. V filmu najdemo otoško igralsko smetano, kot so Collin Farrell, Brendan Gleeson in Ralph Fiennes. Gre za izrazito črno komedijo, kar ne preseneti tistih, ki vedo, katere filme je McDonagh režiral v nadaljevanju svoje kariere.

In Bruges Official Trailer #1 - Ralph Fiennes Movie (2008) HD

Prejšnji članekKako do popolnega zimskega make-upa?
Naslednji članekNajdena 400 milijonov let stara črva z oklepom spominjata na Dune

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.