Sezonsko depresijo lahko uspešno premagamo

Lonely young woman feeling alone and negative emotion
Foto: Paolo Cordoni iz iStock

Ob spremembi letnega časa pogosto čutimo spremembe v razpoloženju. Glede na raziskave te spremembe najpogosteje čutimo na prehodu v jesenski ter zimski čas. Čutijo jih mnogi in čeprav jih večina čuti blage spremembe, ki kmalu tudi izzvenijo, se lahko pri nekaterih pojavi napredovanje sprememb v razpoloženju. To lahko vpliva na vsakodnevno rutino, aktivnosti ter obveznosti. Predvsem pa ovirajo kakovost življenja posameznika ter občutek splošnega zadovoljstva.

Vsaka oseba pa spremembe in simptome doživlja po svoje. Prav zato je mnogim težko o tem spregovoriti in čutijo sram, da se tako počutijo. Posledično menijo, da edini tako doživljajo, ter jih skrbi, da če bodo o tem govorili ali poiskali pomoč, jih drugi ne bodo razumeli in slišali.

Simptome se da obvladovati in smo lahko ponovno bolje

Simptomi sezonske depresije so lahko zelo različni, od blagih do precej intenzivnih. Ne glede na stopnjo intenzivnosti pa vsaka oseba nima vseh simptomov. Prav zato je pomembno, da ugotovimo, kako se počutimo ter kateri simptomi so ti, ki jih doživljamo. Na ta način bomo lahko storili prave korake, s katerimi bomo lahko postopoma tudi zmeraj boljše in bomo depresijo premagali.

Najpogostejši simptomi sezonske depresije so lahko:

 • padec ravni energije
 • povečana potreba po spanju
 • težave s spanjem (zbujanje ponoči, težave z uspavanjem ali zgodnje zbujanje)
 • občutek teže v rokah ali nogah
 • spremembe apetita (izjemno povečan ali zmanjšan apetit, hrepenenje po sladki hrani)
 • občutki praznine in žalosti
 • povečan občutek vznemirjenosti, anksioznosti in tesnobe
 • pretirana razdražljivost in občutljivost
 • utrujenost
 • pozabljivost
 • težave s koncentracijo
 • povečani občutki manjvrednosti
 • pomanjkanje zanimanja za stvari, ki so nas veselile
 • izguba teže
 • izogibanje druženju
Sleepless woman suffering from insomnia, sleep apnea or stress. Tired and exhausted lady. Headache or migraine. Awake in the middle of the night. Frustrated person with problem. Alarm clock with time.
Foto: Tero Vesalainen iz iStock

Orodja za samopomoč in lajšanje simptomov

Mnogi, ki doživljajo simptome sezonske depresije, o tem ne želijo govoriti, se zapirajo vase, s tem pa si onemogočijo orodja in možnosti, s katerimi bi lahko premagovali simptome in doživljanja. Ne glede na stopnjo intenzivnosti doživljanja simptomov in ne glede na to, katere simptome doživljamo, je sezonska depresija dobro obvladljiva. Prav zato je pomembna skrb zase in aktivnosti, s katerimi lahko pričnemo obvladovati negativna doživljanja.

Pri sezonski depresiji vam je lahko v pomoč:

1. Spregovorite o svojem počutju z najbližjo osebo: govoriti o svojih čustvih doživljanjih ni lahko, a ima zelo pozitivne učinke in nas čustveno razbremeni.

2. Zavedanje, da sezonska depresija ni znak šibkosti: mnoge je sram, ker se tako počutijo. Sezonska depresija ni znak šibkosti in si zanjo niste krivi sami. Lahko pa smo bolje, če si dovolimo iskati pomoč in orodja, s katerimi si lahko pomagamo.

3. Bodite redno športno aktivni: fizična vadba in športne aktivnosti pripomorejo tako k boljšemu fizičnemu počutju kot duševnemu zdravju. Zato je zelo pomembna za krepitev splošnega dobrega počutja.

4. Pogosteje se gibajte v naravi: gibanje v naravi pomaga pri splošno dobrem počutju in pomaga pri sproščanju vsakodnevnega stresa.

5. Poskrbite za humor: lahko si ogledate komedijo, igrate družabne oz. počnete tisto, kar vas spravi v smeh.

6. Ohranjanje interesnih dejavnosti, ki vas veselijo: to lahko pomaga, saj vrača občutek zadovoljstva, krepi občutek notranje moči in vrača dobro samopodobo.

7. Poskusite nekaj novega: to vrača motivacijo, zanos in pozitvna čustva.

8. Ne zavračajte druženj s prijatelji: čeprav čutite, da bi raje bili le s sabo, pa lahko redna druženja krepijo pozitivna čustva in se lahko tako počutimo bolje. To daje tudi možnost, da v družbi lahko ubesedimo, kako se počutimo in nam je s tem lažje, ali prejmemo nasvete za pomoč, kar je zelo dragoceno.

9. Bodite ustvarjalni: ni pomembno, kaj izberete (glasba, petje, risanje, slikanje, fotografiranje itd.). Kreativno ustvarjanje izboljša počutje in vrača pozitivno naravnanost.

10. Hvaležnost: razmišljanje o stvareh, za katere smo hvaležni, ima pozitiven učinek na naše misli, čustva in počutje. Redno razmišljanje tako krepi doživljanje pozitivnih čustev in splošno dobro počutje.

11. Postavite si dosegljive cilje: namesto sestavljanja dolgega seznama nalog si raje zastavite majhne cilje, ki jih bo lažje uresničiti. To vrača občutek moči in zadovoljstva.

12. Ustvarite dnevno rutino: to ohranja tempo, ki nam ustreza in vrača občutek nadzora in kontrole.

Portrait of happy young woman playing with snow in winter, blowing snowflakes to camera, copy space
Foto: SeventyFour iz iStock

Pomen iskanja pomoči pri strokovnjaku

Pomoč pri strokovnjaku, torej splošnemu zdravniku, psihiatru, psihologu ali psihoterapevtu, lahko hitro prinese vir podpore, ki je lahko osebi v pomoč pri zdravljenju in obvladovanju počutja. Na ta način si lahko zagotovimo hitro pomoč, s katero lahko vse lažje obvladujemo simptome. Prav zato je pomembno, da si ne glede na to, kako intenzivno čutimo simptome sezonske depresije, zagotovimo posvet in pogovor pri strokovnjaku. Namreč sezonska depresija je zelo dobro ozdravljiva in obstajajo učinkoviti načini za obvladovanje in lajšanje simptomov. Včasih razbremenitev prinese že samo pogovor s strokovnjakom.

Mnogi zaradi svojega počutja in simptomov doživljajo občutja sramu, zato o svoji stiski ne govorijo z nikomer, niti z najbližjimi. Vendar je pomembno, da podelimo, kaj doživljamo, in ubesedimo svoja čustva. Predvsem pa lahko pogovor tako s strokovnjakom kot z najbližjo osebo prinese čustveno razbremenitev ter pogum, s katerim si lahko omogočimo lajšanje simptomov in izboljšanje počutja.

Pomen vsakodnevne skrbi zase prinaša veščine za regulacijo negativnih čustev in stresa

Pomembno je, da skrbimo zase, tako na področju našega duševnega kot fizičnega zdravja. Ta skrb zase prinaša, da bolje razumemo sebe in svoje potrebe. S tem lahko potrebe bolje zadovoljujemo, kar prinaša občutek notranje moči. Notranja moč pa je dragocena in pomembna, saj si z njo bolj zaupamo ter postavljamo zdrave meje sebi in drugim. To nam omogoča, da bolje reguliramo negativna občutja in se soočamo s stresom, ki ga prinašajo vsakodnevne obveznosti in izzivi. Skrb zase pripomore, da skrbimo tudi za svoje duševno zdravje, kar pa pripomore k hitrejšem izboljšanju depresivnih razpoloženj in regulaciji negativnih čustev. To vrača motivacijo, zagon ter pogum, da lažje uresničujemo svoje želje in cilje ter vstopamo v zadovoljive odnose.

info@uglaseni-odnosi.si | 069 694 913

Drago Švajger, mag. ZDŠ, psihoterapevt, vodja in ustanovitelj centra za psihoterapijo, svetovanje in izobraževanje Uglašeni odnosi

Prejšnji članekRazbijamo mite: Vitamin D vpliva na depresijo ali ne?
Naslednji članekZabeležite veseli december kot še nikoli!
info@uglaseni-odnosi.si | 069 694 913

Drago Švajger, mag. ZDŠ, psihoterapevt, vodja in ustanovitelj centra za psihoterapijo, svetovanje in izobraževanje Uglašeni odnosi

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.