Razbijamo mite: Vitamin D vpliva na depresijo ali ne?

Povezava depresije in vitamina D
Povezava depresije in vitamina D Foto: Fernando Calmon iz iStock

Kar 5 % svetovne populacije živi z depresijo. Ta lahko vpliva na vidike vsakdanjega življenja, od socialnih interakcij do spanja. Čeprav so načini zdravljenja, kot so pogovorne terapije in zdravila, dobro uveljavljeni, pozornost priteguje potencialna vloga vitamina D. S pomočjo najnovejših raziskav smo ugotovili, da je za depresijo lahko rešitev tudi vitamin D.

Ko UV žarki sonca zadenejo kožo, spodbudijo nastajanje vitamina D. Zato ga imenujemo »sončni vitamin«. Vitamin D se mora aktivirati preden ga telo lahko uporabi. Jetra ga pretvorijo v kalcidiol, ta pa v ledvicah v kalcitriol (aktivno obliko vitamina D). Vitamin D ima pomembno vlogo tudi v imunskem sistemu.

Ali obstaja povezava med vitaminom D in depresijo?

Happy young woman in black raincoat against wall basking in sun autumn day. Smiling girl drinking tea with thermo can bottle. Lifestyle real people Seasonal depression mental health, sunrays Vitamin D
Foto: Yurii Sliusar iz iStock

Rezultati raziskav so spodbudili zanimanje za povezavo med vitaminom D in depresijo. »Nedavne študije kažejo, da je nizka raven vitamina D pogosto prisotna pri osebah z diagnosticirano klinično depresijo

V enem od preglednih člankov, objavljenem v reviji British Journal of Psychiatry, so preučili podatke več kot 30 000 udeležencev in ugotovili, da imajo ljudje z depresijo običajno nižjo raven vitamina D. Povezave med vitaminom D in depresijo ne razumemo v celoti, obstaja več možnih razlag, čeprav nobena ni dokazana.

Kako sta depresija in vitamin D povezana? Razlaga

Ena od možnih teorij je, da pomanjkanje vitamina D povzroča depresijo. Če bi bilo tako, bi pričakovali, da bo dodajanje dodatkov ublažilo simptome. Vendar študije kažejo mešane rezultate. Ugotovljeno je bilo, da je dodajanje vitamina D ublažilo simptome pri ljudeh z depresijo, pri čemer je bil vpliv izrazitejši pri ljudeh z veliko depresivno motnjo. V drugi študiji pa je bilo ugotovljeno, da vitamin D v primerjavi s placebom ni prinesel bistvenih razlik.

V drugem pregledu je bilo poudarjeno, da bi lahko razmerje delovalo tudi v nasprotni smeri. Pri ljudeh z depresijo je lahko tveganje za pomanjkanje vitamina D večje, ker se pogosteje umikajo iz družabnih dejavnosti in manj časa preživijo zunaj.

A medicine bottle turned over, outpouring vitamin D supplement capsules
Foto: Watcom iz iStock

Obstajajo tudi druge teorije o povezavi med vitaminom D in depresijo. V možganskih predelih je veliko receptorjev za vitamin D, za katere je znano, da imajo pomembno vlogo pri razpoloženju. Med njimi sta prefrontalni in cingulatni korteks. Poleg tega vitamin D uravnava os hipotalamus-hipofiza-nadledvična žleza, ki vpliva na razpoloženje.

Obstaja še hipoteza, povezana z imunskim sistemom. Depresija je lahko povezana z višjimi stopnjami kroničnega vnetja, do katerega pride, ko se imunski odziv sproži po nepotrebnem. Medtem je znano, da vitamin D podpira odpornost in ima protivnetne učinke.

Simptomi pomanjkanja vitamina D in depresije se prekrivajo

Po podatkih Nacionalnega inštituta za duševno zdravje so simptomi depresije naslednji:

  • vztrajno žalostno ali tesnobno razpoloženje,
  • občutek brezupnosti,
  • zmanjšana energija in utrujenost
  • bolečine brez jasnega fizičnega vzroka, ki se z zdravljenjem ne umirijo,
  • izguba zanimanja ali zadovoljstva pri hobijih in dejavnostih,
  • misli na smrt ali samomor.

Anderson-Haynesova navaja, da so zgodnji znaki pomanjkanja vitamina D:

  • utrujenost,
  • krči,
  • mišična šibkost.

Spremembe razpoloženja, vključno s simptomi depresije, so lahko znak pomanjkanja vitamina D. Podobnost med simptomi pa na to kaže še dodatno. Velik dokaz tega pa je lahko povezan tudi z visokimi stopnjami depresije v nekaterih severnejših državah, ki so znane po pomanjkanju sončne svetlobe v zimskih mesecih.

Girl looking out the window sad because she can't get out
Foto: doble-d iz iStock
Prejšnji članekSerija Fallout razkrila prve fotografije in datum premiere
Naslednji članekSezonsko depresijo lahko uspešno premagamo

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.