Svetovni investicijski hit prihaja v Slovenijo

Na današnji virtualni novinarski konferenci so na Ljubljanski borzi predstavili sodelovanje z družbo InterCapital, ki bo v kotacijo na ljubljanski borzi uvrstila dva ETF sklada. Vlaganje v ETF sklade je po vsem svetu eden najbolj priljubljenih načinov vlaganja na borzi. InterCapital Asset Management je pred dobrim letom dni na Zagrebško borzo lansiral prva hrvaška ETF sklada – 7SLO in 7CRO, ki bosta po uvrstitvi na Ljubljansko borzo na voljo tudi v Sloveniji.

Aleš Ipavec, predsednik uprave Ljubljanske borze, je ob tej priložnosti poudaril, da ETF-i predstavljajo odlično priložnost potrošnikom, da vložijo v vrednostne papirje zgolj slovenskih ali hrvaških izdajateljev. Predstavljajo namreč komplimentarno možnost vzajemnim skladom za enostavno, likvidno in poceni vlaganje v košarico slovenskih ali hrvaških delnic, brez odpovedovanja dividendnemu donosu.

Ivan Kurtović, predsednik uprave družbe InterCapital, je povedal, da ETF 7SLO vlaga v najboljša slovenska podjetja z replikacijo delniškega indeksa SBI TOP tr, 7CRO pa v najboljša hrvaška podjetja z replikacijo borznega indeksa CROBEX10 tr in napovedal podpis pogodbe o kotaciji in market-makingu slovenskih ETF skladov, ki bo jutri,v četrtek bo 10. februarja, ob 12 uri, v Stekleni dvorani Grand hotela Union.

Kurtović je še pojasnil, da gre na Hrvaškem za pasivno vodena sklada, ki sta v prvem letu od ustanovitve dosegla zelo visoke donose in sta se s svojo dnevno likvidnostjo umestila v TOP 10 najbolj trgovanih delnic na Zagrebški borzi v letu 2021.

ETF 7SLO je dosegel donos + 50 %, s čimer je dosegel boljšo učinkovitost kot skoraj kateri koli drugi ETF, ki spremlja globalni indeks (kot so S&P 500, Nasdaq100, Dow Jones ali DAX). ETF 7CRO je dosegel donos +20%. Vsekakor je pomembno poudariti, da zgodovinski donos ni zanesljiv kazalnik prihodnjih rezultatov.

Oba ETF sklada sta pritegnila veliko pozornosti vlagateljev, kar dokazuje tudi njihova tržna kapitalizacija, ki je dosegla skoraj 10 milijonov evrov.

Idealna oblika dolgoročne naložbe v najboljše domače družbe

Hrvoje Čirjak, član uprave družbe InterCapital, je pojasnil, da »obstajajoštevilni razlogi, zakaj se vlagatelji odločajo za ETF in ne izključno za vlaganje v posamezne delnice – najpomembnejši med njimi so zagotovo davčne ugodnosti, preprostost, minimalni stroški naložbe ter likvidnost in diverzifikacija. Z nakupom deleža v ETF investitor kupi košarico najboljših slovenskih ali hrvaških delnic. Sestava te košarice se spreminja glede na strukturo gospodarstva in kapitalskih trgov. Prav zato so ETF skladi idealni za dolgoročne naložbe in disciplinirano strategijo vlaganja enakega zneska na dolgi rok.«

Takšna strategija predvideva dolgoročno rast borznih indeksov in povezanih gospodarstev, pri čemer najbolje uspejo vlagatelji, ki dosledno vsak mesec vlagajo enak znesek. V preteklosti je takšna strategija pokazala dobre rezultate za tiste, ki želijo dolgoročno izpostavljenost kapitalskemu trgu, nimajo pa sredstev za samostojno analiziranje trgov in podjetij ter pravočasno ukrepanje.

Davčni prihranki, samodejno ponovno uravnoteženje in diverzifikacija

ETF skladi na Ljubljanski borzi avtomatsko reinvestirajo dividende v iste delnice, kar ustvarja dodaten donos, saj pri izplačilu dividend ni davčnega odbitka. Vlagatelj, ki je sam kupil delnico nekega podjetja in nanjo prejel dividende, je dolžan plačati davek. Ker ETF ni dolžan plačati istega davka, ker je znesek reinvestiran, vlagatelj prejme celotno dividendo prek sklada.

Odgovoren vlagatelj bi moral tudi občasno rebalansirati svoj portfelj. Vse to zahteva tudi s tem povezane stroške. V primeru ETF skladov se to zgodi samodejno in je vključeno v ceno instrumenta.

Natančneje, borze občasno rebalansirajo indeks tako, da iz njega izključijo manj pomembne delnice, torej tiste, s katerimi se več ne trguje (npr. zaradi manjše privlačnosti panoge ali podjetja samega), in vključuje tiste, s katerimi se največ trguje (npr. zaradi močne rasti). Na ta način indeks vlagateljem vedno ponudi najbolj zanimive delnice.

ETF posnema indeks, pri čemer izvaja usklajevanje s spremembami v indeksu.Tudi diverzifikacija in sorazmerno majhen znesek naložbe za izpostavljenost večjemu številu delnic v istem trenutku so prednosti, ki jih bodo bodoči vlagatelji znali ceniti.

Likvidnost: ETF sklade je enostavno kupiti ali prodati

Likvidnost je prvi pogoj za kakovosten finančni instrument. Zato bosta oba ETF sklada na LJSE imela vzdrževalca trga (tako imenovanega market makerja), Interkapital vrijednosni papiri d.o.o., ki je pripravljen v vsakem trenutku kupiti in prodati znaten del delnic za naše trge.

Na ta način se zagotavlja, da lahko mali vlagatelji kadar koli kupijo ali prodajo svoje delnice ETF, ter se omogoča, da imajo ETF najnižji spread glede na njihove sestavne dele.

ETF skladi na Ljubljanski borzi bodo slovenskim vlagateljem omogočili zelo sodoben in učinkovit način vlaganja v najkakovostnejše delnice v Sloveniji in na Hrvaškem. Seveda so s tovrstnim varčevanjem povezana tveganja, za katere je značilno vlaganje v delnice, a tudi potencialno bistveno višji donos v primerjavi s tradicionalnimi varčevalnimi instrumenti.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.