Ko prebereš to, pica nikoli več ne bo ista

Pica je tista jed, h kateri se radi zatečemo, ko nimamo časa za kuhanje, ko imamo zabaven filmski večer, ko potrebujemo tolažbo ali pa kar tako … ker je pač dobra. Obstaja veliko načinov njene priprave in je zato redko, da je kdo ne bi maral. Pa si vedel, da o tej znani in splošno popularni jedi obstajajo zabavna dejstva, na katera sploh ne bi pomislil? Spodaj si preberi, kaj smo odkrili mi!

Prva pica

Ko pomisliš na pico, je prva asociacija, ki ti navadno pade na pamet, Italija. Vendar izvor pice sega v antične čase – Grki in Egipčani so pripravljali pico kot ploščat kruh in jo prekrivali z olivami in raznimi začimbami. »Moderna pica«, kot jo poznamo danes, se je razvila v Neaplju v Italiji, ko so ji dodali paradižnik v poznem 18. stoletju.

Najdražja pica na svetu stane 12 000 dolarjev

Luis XIII v Salernu v Italiji ima najdražjo pico na svetu, ki stane kar 12 000 dolarjev! Vendar to ni običajna pica – testo je postarano popolno, preden se kuhar oglasi na tvojem domu. Tako je, pica je ustvarjena kar v tvoji kuhinji. Nekatere izmed sestavin predstavljajo trije tipi kaviarja, jastog iz Norveške, sir Bufala mocarela in zrna avstralske roza morske soli iz reke Murray.

Pica za zajtrk

Pica zjutraj? 36 % Američanov si pico privošči kar za zajtrk. Sicer ne vemo, ali je to popolnoma nova pica ali ostanki, marsikomu pa se zdi, da je naslednji dan boljšega okusa.

Največja pica na svetu

Največja pica v dokumentirani zgodovini je bila pripravljena s strani Dovilia Nardija, Andree Mannocchi, Marcota Nardija, Mattea Nardija in Mattea Giannotteja v Rimu, v Italiji 13. decembra 2012. Površinsko je bila velika kar 4139.269344 metrov. Seveda pa je bila dokumentirana tudi s strani Guinnessa!

Pica je bila dostavljena v vesolju

Leta 2001 je bila Ruska vesoljska postaja plačana več kot milijon dolarjev zato, da dostavi 15 centimetrsko pico na Mednarodno vesoljsko postajo. Ruski kozmonavt Yuri Usachov je bil prva oseba, ki je prejela pico v orbiti.

Ruski satelit

Druga svetovna vojna je prispevala k širitvi pice

Pred vojno so pico uživali predvsem italijanski priseljenci v svojih domačih skupnostih. Med okupacijo Italije pa so zavezniške sile začele jesti lokalno hrano, da bi dopolnile včasih pomanjkljive zaloge hrane. Lokalni peki so težko dohajali z ameriškimi zahtevami po pici, ki so po koncu vojne svojo ljubezen do pice s seboj prinesli domov.

Cristian Dumitru iz Romunije je pojedel 90 kg pice v enem tednu

To je eden tistih rekordov, ki te kar malo šokirajo. Leta 2006 je gospod Dumitru postavil nov svetovni rekord in tako prehitel Takeruja Kobayashija.

Obstaja matematični izrek, imenovan po pici

Torej se imenuje picin izrek (Pizza theorem) in navaja enakost dveh področij, ki nastaneta, ko nekdo razdeli disk na določen način. Kdo bi si mislil, da bo pica pripomogla k splošni geometriji.

V Indiji najpopularnejši nadev za pico predstavlja tofu

Mleto ovčje meso (jagnjetina ali koza z grahom ali krompirjem) in vložen ingver sta med drugimi najgrozljivejšimi nadevi in sta tudi zelo zaželena.

Eden izmed prvih dokumentiranih internetnih nakupov je bila pica

Pepperoni z gobami in dodatnim sirom je bil prvi dokumentirani internetni nakup pice okoli leta 1994.

Na Amazonu je okoli 26 484 knjig o pici

Hmm … tako kot ljudje radi jedo pico, z veseljem tudi berejo o njej!

Srce, oblikovano iz papirja

Prejšnji članekSvetovni investicijski hit prihaja v Slovenijo
Naslednji članekGostilna Kozel je domačnost, daleč proč od doma

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.