Test novih brezžičnih slušalk Huawei FreeBuds 3

Pred kratkim se je v Lizboni dogajala ena največjih tehnoloških konferenc Web Summit. Tam je bil prisoten tudi Huawei s svojimi napravami in novimi priložnostmi za razvijalce aplikacij.

Na poti v Lizbono smo se odločili, da na test postavimo Huaweijeve najnovejše brezžične slušalke FreeBuds 3, ki so pravkar prispele tudi na naš trg. Na daljših potovanjih je vedno dobro imeti s seboj par slušalk, da si lahko krajšamo čas med čakanjem na letalo in nato tudi med samim letom.

Glavni problem brezžičnih slušalk v prostorih z gnečo je predvsem v tem, da večja število brezžičnih signalov hitro zmoti Bluetooth povezavo med slušalkami in pametnim telefonom. Druge Bluetooth povezave na isti frekvenci, Wi-Fi, mobilni signali in drugi brezžični signali zapolnijo prostor in pojavi se interferenca, uporabniki pa to občutijo predvsem v obliki prekinjanja zvoka med predvajanjem glasbe ali gledanjem video posnetkov.

Huawei FreeBuds 3 odprta škatlicaSlušalke Huawei FreeBuds 3 se v takšnih okoljih zelo suvereno odrežejo predvsem zaradi lastnega čipa, ki ga je razvil Huawei in sliši na ime Kirin A1. Slednji ponuja sočasno dvokanalno povezavo med napravo in slušalkami, kar pomeni da je povezava bolj stabilna v prej omenjenih okoljih. Kirin A1 podpira povezavo Bluetooth 5.1 in v povezavi s sistemom EMUI10 na pametnih telefonih Huawei prav tako omogoča super hitro vzpostavitev povezave. Samo odprite škatlico in povezava je v dobri sekundi vzpostavljena.

Letališče v Zagrebu ni bilo pretirano zasedeno, zato so se slušalke pred letom po pričakovanjih obnesle povsem suvereno. Tisto, kar nas je najbolj zanimalo pa je bil sam let z letalom. Hrup v letalu lahko namreč hitro uniči gledanje video posnetkov visoko v zraku. Posledično marsikdo zviša glasnost slušalk, kar pa ni najbolj zdravo za naša ušesa. Na sreči imajo FreeBuds 3 vgrajeno aktivno izničevanje hrupa iz okolice. Na kratko, ta tehnologija deluje tako, da mikrofoni poslušajo hrup v okolici in v ušesa preko membran v slušalkah oddajajo inverz tega hrupa kar prinese bodisi popolno ali pa vsaj znatno znižanje hrupa. Več o tehnologiji aktivnega izenačevanja hrupa.

FreeBuds 3 so na letalu izničile večino nadležnega hrupa, a ne v polnosti saj gre za precej glasno rohnenje v različnih frekvenčnih območjih. Seveda lahko s pomočjo aplikacije AI Life na pametnem telefonu upravljate z izničevanjem in tako poskušate kar najbolje uravnotežiti hrup. V praksi se je torej izničevanje odrezalo odlično in povsem brez težav smo spremljali serije na telefonu, brez da bi bilo potrebno višati glasnost slušalk na nevaren nivo za ušesa. Poleg tega pa bi lahko slušalke imeli v ušesih brez zvoka in bi tako uživali v bolj mirnem letu in morda lažje ujeli kakšno kitico dremeža več.

Huawei FreeBuds 3 se brezžično polnijo s telefona Huawei P30 ProPristanek v Madridu je postregel z večjim letališčem in večjo količino motenj, ki pa prav tako niso niti za trenutek zmedle slušalk. Vendar pa je počasi napočil čas, ko je bilo potrebno slušalke ponovno napolniti. Priložena polnilna škatlica relativno hitro napolni slušalke in omogoča, da v glasbi uživamo vse do 20 ur. Smo pa to priložnost izkoristili tudi za preizkus brezžičnega polnjenja, ki ga omogoča polnilna škatlica. Seveda na letališču ni bilo brezžičnih polnilcev, zato smo škatlico položili na hrbet telefona Huawei P30 Pro, ki omogoča povratno brezžično polnjenje. Z vklopom funkcije v nastavitvah baterije na telefonu se je polnjenje začelo in moramo priznati, da se že dolgo nismo počutili tako futuristično kot v tistem trenutku. Gre za uporabno in zabavno funkcijo, ki vas lahko reši, ko pri roki nimate ustreznega kabla za polnjenje polnilne škatlice ki se, mimogrede, polni preko sedaj že vseprisotnega USB-C konektorja na spodnji strani.

Ponovni let in posledični pristanek v Lizboni je le potrdil naše ugotovitve iz prejšnje etape. Po prihodu v hotel in zasluženem počitku pa je bil pred slušalkami še zadnji in najbolj zahteven preizkus – Web Summit. Letos se je na konferenci zbralo kar 70.000 ljudi, kar pomeni vsaj 70.000 naprav z vsaj eno aktivno brezžično povezavo na zelo omejenem prostoru. Če bi lahko kadarkoli prišlo do težav, je bilo to tukaj. Nekje sredi najbolj natrpanega paviljona smo tako iz žepa potegnili FreeBuds 3, ki so se nemudoma povezale s telefonom. Dober znak. Po nekaj minutah poslušanja glasbe je postalo jasno, da se FreeBuds 3 ne mislijo predati in z veseljem smo ugotovili, da je povezava jasna in stabilna, kljub vsem signalom, ki šibajo naokoli. Ostal je le še en test: Opraviti klic.

Huawei FreeBuds 3 v ušesuProblem gneče je hrup, a tudi tukaj so FreeBuds 3 naredile korak naprej s pomočjo dveh prebrisanih trikov. Eden izmed njih je kostni senzor, ki zaznava vibracije v kosteh, ko govorite. Morda zveni malce klinično, a s pomočjo teh vibracij lahko slušalke ločijo vaš glas od hrupa v okolici. Druga lastnost pa pride bolj do izraza v vetru. Mikrofona na slušalkah sta namreč oblikovana tako, da imata pred seboj posebno oblikovano odprtino, ki razprši veter in tako omogoča bol jasen glas med klici v vetru ali na kolesu. Tako se je tudi med klici vse izšlo po pričakovanjih.

Na povratnem letu je, tako kot na poti v Lizbono, vse potekalo po pričakovanjih in FreeBuds 3 so veselo kljubovale vsem vplivom okolice. Mir na letalu smo izkoristili za nekaj epizod priljubljene serije in nato po pristanku prišli do zaključka, da so FreeBuds 3 trenutno res ene izmed najboljših brezžičnih slušalk na trgu za vse, ki redno potujete. Zaradi svoje kompaktnosti vam ne bodo zasedale dragocenega prostora, s svojo tehnološko naprednostjo pa vas zlepa ne bodo pustile na cedilu.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.