Vrste SUP desk: katera velikost je najbolj stabilna?

Beautiful woman paddle boarding on scenic mountain lake while enjoying an relaxing vacation. Lots of copy space
Foto: Yobro10 iz iStock

SUP deske so deske za veslanje, ki jih ljudje lahko uporabljajo za uživanje na vodi ali potovanje po njej. Pri uporabi sup deske stojite na vrhu deske in poskušate ohraniti ravnotežje, medtem ko veslate z veslom, vaš položaj na deski pa vam omogoča, da uživate v razgledu okoli sebe in pod seboj. Vendar pa nekateri ljudje potrebujejo pomoč pri ohranjanju stabilnosti na sup deski. Kaj si morate priskrbeti, da boste ostali kar najbolj vzdržljivi? In katere dodatke bi morali kupiti skupaj s svojo desko?

Katera vprašanja si morate zastaviti?

Nakup supa se lahko zdi zastrašujoč in nikakor ni samoumevno vedeti, kateri sup kupiti. Najprej se vprašajte, ali želite kupiti  sup desko za redno uporabo (kot hobi) ali pa jo želite kupiti za enkratni preizkus. Prav tako se morate vprašati, koliko želite porabiti za sup desko, kje jo boste hranili in ali imate doma dovolj prostora.

Ključne točke pri odločitvah

Po vsem svetu veliko ljudi preizkuša nove hobije, zlasti vodne, saj se bliža poletje in lepše vreme. Pravočasno se morate odločiti, ali morda želite napihljiv sup. To je sup, ki ga boste morali ročno napihniti sami. Zaradi tega ga lahko preprosto shranite doma, ko ga ne uporabljate, prav tako pa je enostaven za prevoz. Če se odločite za nakup supa, boste imeli desko, ki je primerna za vrsto različnih vodnih športov.

Zgradba sup-a in materiali

Sup deske so običajno izdelane iz penaste sredice, ki je nato prekrita s tankimi plastmi lesa, stekla, karbona ali plastike. Pomagalo bi, če bi preizkusili nekaj različnih desk iz različnih materialov, da bi ugotovili, kaj vam najbolj ustreza, saj boste ugotovili, da vam noge na nekaterih materialih drsijo, na drugih pa se bolje oprijemajo. Na spletni strani bananaway.si si lahko ogledate različne deske in izberete tisto, ki vam najbolj ustreza.

Kvaliteta sup-a

Veliko rabljenih sup desk je še vedno odlične kakovosti, če pa želite sup desko najboljše kakovosti, morate kupiti novo desko priznane blagovne znamke, kot sta iRocker ali NIXY. Deska mora biti debela in široka od 4 do 6 palcev, da bo čim bolj stabilna. Kakovostna SUP deska je veliko bolj vzdržljiva od poceni in je zato boljša finančna naložba, saj bo trajala dlje. Obe SUP deski, nova ali rabljena, vam bosta dobro služili, če bosta kakovostni.

Vrste sup-ov glede na uporabo

Obstajajo napihljive SUP deske, sestavljene iz dveh plasti, ki jih lahko uporabljajo posamezniki ali celotna družina. Kupite lahko tudi surferske supe, ki so namenjeni vožnji po valovih in so krajši, da so primerni za to dejavnost. Deske za mirne vode so prav tako idealne za veslanje po jezerih ali jezercih.

Obstajajo tudi dirkalne deske. Dirkalne deske se uporabljajo za podobne namene kot deske za mirne vode, vendar imajo ožji nos, da se poveča njihova hitrost, medtem ko so vsestranske deske idealne za začetnike, saj so narejene tako, da lahko oseba preizkusi vse različne vrste veslanja na vodi.

Dodatna oprema

Če želite kupiti dodatke za supanje, upoštevajte naslednje elemente:

  1. Veslo: Izbirate lahko med različnimi materiali, kot so steklena vlakna, aluminij ali ogljikova vlakna;
  2. Rešilni jopič: Rešilni jopič je bistvenega pomena za varnost in ga morate med veslanjem na deski nositi ves čas;
  3. Povodec: S povodcem se v primeru padca deskar obdrži povezan z desko;
  4. Suha vreča: Suha vreča se uporablja za suho shranjevanje osebnih predmetov, kot so telefon, denarnica in ključi, medtem ko ste na vodi;
  5. Krema za sončenje: Krema za sončenje je pomembna za zaščito kože pred škodljivimi UV-žarki med veslanjem;
  6. Klobuk ali ščitnik: Klobuk ali vizir lahko dodatno zaščiti vaš obraz in glavo pred soncem;
  7. Napihljiva črpalka za SUP: Napihljiva črpalka se uporablja za napihovanje deske in zagotavljanje ustreznega zračnega tlaka;
  8. Komplet za popravila: V primeru preboja ali poškodbe deske je treba imeti pri roki komplet za popravila.

Opomba: Posebna oprema, ki jo potrebujete, se lahko razlikuje glede na vaše posebne potrebe in razmere, v katerih boste supali.

Zaključek

Sup deske so odličen način, da uživate na vodi in se lotite novega hobija, vendar je pomembno, da pred odločitvijo za nakup deske in dodatne opreme opravite temeljito raziskavo.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.