Rover na Marsu posnel zgodovinske dokaze

pokrajina
Dolina Gediz Vallis na MarsuFoto: on NASA/JPL-Caltech/MSSS

Rover Curiosity je na Marsu posnel peščene zareze, ki so dokaz za obstoj starodavnega jezera in tekoče vode.

Zgodovinski dokazi na Marsu

Zareze je našel zamrznjene v kamninah na pobočju gore Mount Sharp. »To so najbolj očitni dokazi starodavnih jezer na Marsu, kar smo jih našli do zdaj«, je povedal sodelavec misije Curiosity Ashwin Vasavada.

Rover že od lanske jeseni prečesava območje Marsa, ki je bogato s solmi. Znanstveniki verjamejo, da plasti soli kažejo na prisotnost jezera daleč v preteklosti. Ko se je to posušilo so ostali slani sedimenti in zareze v kamninah. Sklepajo, da so zareze posledice valov, ki jih je na plitkem jezeru povzročal veter.

pokrajina
Foto: on NASA/JPL-Caltech/MSSS

Ostanki valov na pobočju Mount Sharp so dolgi okoli 0,8 kilometra. Sharp je visok približno 5 kilometrov in naj bi bil v preteklosti poln izvirov, potočkov in jezer, zato je območje odličen kandidat za iskanje nezemeljskega življenja. Rover je nameraval tudi vzeti vzorec iz območja, a se je izkazalo, da so tla pretrda za vrtanje. Ta naloga ostane za prihodnost.

pokrajina
Mount Sharp posnet s Curiosity leta 2015. Foto: on NASA/JPL-Caltech/MSSS

Najdba potrjuje, da Mars ni enakomerno prešel iz mokrega v suhega. Transformacija je bila kompleksna, kar dokazujejo ostanki drugih kamnin poleg zarez. Le-te lahko vidimo tudi na Zemlji in predstavljajo daljše periodične geološke spremembe.

Medtem pa Curiosity že nadaljuje svoje poslanstvo. Naslednja naloga je raziskati dolino Gediz Vallis. Nahaja se v okolici Mount Sharp, tam pa znanstveniki upajo, da najdejo ostanke zemeljskih plazov in rečnih strug.

Curiosity Rover Finds New Clues to Mars’ Watery Past

Prejšnji članekVrste SUP desk: katera velikost je najbolj stabilna?
Naslednji članekMesečni horoskop: Marec 2023

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.