Vse o dronih v Sloveniji: Kaj moraš vedeti pred nakupom drona?

Drone white color flying close-up. taken from below while the sky is clear. 3D Render.
Foto: oatintro iz iStock

Vse bolj pogosti so droni, ki omogočajo atraktivno preživljanje prostega časa in celo lažje opravljanje delovnih nalog. Tudi v Sloveniji so droni vse bolj priljubljeni, kar je precej logično, glede na vse zmogljivosti, ki jih ponujajo. Da bi o dronih izvedel čim več, smo pripravili vodič po dronih v Sloveniji. V nadaljevanju prispevka boš izvedel vse, kar moraš vedeti o dronih: predpisi, pravila, zmogljivosti, nasveti za nakup in še in še.

10 stvari, ki jih moraš vedeti o dronih v Sloveniji

Naslednjih 10 stvari je ključnih za razumevanje lastništva drona in letenja z njim v naši prečudoviti deželi. Velika večina jih tesno sledi prvemu, ki omenja registracijo in predpise.

Registracija in predpisi za drone v Sloveniji

Odvisno od drona, ki si ga želiš boš morda moral svoj dron registrirati in upoštevati kar nekaj predpisov. Seznani se z zakoni o dronih in pravili zračnega prostora, da se izogneš globam ali pravnim težavam.

Od 31.12.2020 se je v Sloveniji namreč začela uporabljati nova (EU) Uredba na področju UAS in je nadomestila predhodno nacionalno ureditev. Nekateri od glavnih elementov uredbe:

  • uvedba obvezne registracije in usposabljanja za vse, ki upravljajo drone, težke 250 gramov ali več oziroma lažje od 250 gramov, če imajo ti nameščene senzorje za zajem osebnih podatkov (kamera, snemalnik zvoka itd.).
  • Če v družini brezpilotni zrakoplov uporablja več družinskih članov, zadošča registracija enega od njih, usposabljanje in izpit pa morajo opraviti vsi.
  • Usposabljanje z izpitom je brezplačno, registracija pa vas bo stala 40 evrov.
  • Če pa gre za letenje v naseljenem/urbanem okolju, potrebujete soglasja vseh lastnikov zemljišč, katerih ozemlja preletavate, let pa morate najaviti tudi agenciji za civilno letalstvo

Po veljavni uredbi se globe za prekrške pri letenju z brezpilotnimi letalniki gibljejo med 200 in 5.000 evri. Kratek posnetek razlag najdeš na spletni strani Javne agencije za civilno letalstvo RS.

man operating drone using wireless controller
Foto: okugawa iz iStock

Osnove letenja

Nauči se varno in samozavestno upravljati svoj dron. Začni z vadbo na odprtih območjih, stran od ljudi, zgradb in ovir. Razumi, kako nadzirati nadmorsko višino, smer in orientacijo.

Kontrolni seznam pred poletom

Razvij rutino pred poletom, ki vključuje preverjanje ravni baterije drona, zagotavljanje, da so propelerji varno pritrjeni, in preverjanje moči signala GPS. To pomaga zmanjšati tveganje nesreč med letom.

Upravljanje baterije

Razumi življenjsko dobo baterije in čas letenja tvojega drona. Vedno leti s popolnoma napolnjenimi baterijami in se izogibaj temu, da bi jih popolnoma izpraznil, da preprečiš poškodbe. Baterije varno shranjuj in prevažaj v skladu s smernicami proizvajalca.

Leti odgovorno in spoštuj zasebnost

Upravljaj z dronom na območjih, kjer je to dovoljeno, in spoštuj zasebnost ljudi. Izogibaj se letenju nad zasebno posestjo brez dovoljenja in ohranjaj spoštljivo razdaljo do ljudi, divjih živali in občutljivih lokacij. V skladu z uredbo!

Izogibaj se območjem prepovedi letenja

Zavedaj se omejenega zračnega prostora, kot so letališča, vladne zgradbe in območja za ukrepanje v sili. Številni brezpilotni letalniki imajo vgrajene podatkovne baze območij prepovedi letenja, ki jim preprečujejo vzlet na območjih z omejenim dostopom.

Zavedaj se vremena

Pred letenjem vedno preveri vremenske razmere. Veter, dež in drugo neugodno vreme lahko vplivajo na stabilnost in varnost vašega drona. Izogibaj se letenju v težkih pogojih, ki bi lahko ogrozili tvoj dron ali druge ljudi.

Varnostna oprema

Razmisli o naložbi v ščitnike propelerjev in pristajalne blazine, da zaščitiš svoj dron in preprečiš poškodbe med vzletom in pristankom. Med transportom pomaga tudi čvrsta torbica za prenašanje dron.

Zavarovanje

Odvisno od uporabe in predpisov je lahko zavarovanje brezpilotnih letal dobra ideja za kritje morebitnih nesreč, škode ali odgovornosti.

Spoštuj prostoživeče živali in naravo

Ko letiš z dronom na prostem, bodi pozoren na divje živali in naravne habitate. Izogibaj se vznemirjanju živali in ekosistemov ter upoštevaj vse smernice ali predpise v zvezi z uporabo dronov v naravnih območjih.

Nenehno se uči

Bodi obveščen o novih predpisih o dronih, tehnologijah in tehnikah letenja. To zagotavlja, da si vedno seznanjen z najboljšimi praksami in se lahko prilagajaš spreminjajočim se razmeram.

Postopki v sili

Razumeti moraš, kaj storiti v primeru nepričakovanih situacij, kot je izguba signala ali prazna baterija. Če imaš načrt, se lahko izogneš nesrečam ali izgubi drona.

drone, man, drone pilot
Foto: lukasbieri iz Pixabay

5 nasvetov za nakup drona

Spain; 05 20 2022 : Dji air 2s flying in the garden with sensors
Foto: Sergafa iz iStock

1Zakaj boš uporabljal dron?

Določite, zakaj želite dron. Vas zanimajo fotografije iz zraka, video posnetki, dirke, rekreativno letenje ali profesionalne aplikacije, kot sta geodetstvo in kartiranje? Predvidena uporaba bo vodila odločitve glede kakovosti kamere, časa letenja, dosega in drugih funkcij.

2Kako dober upravljalec drona si?

Droni se razlikujejo po zapletenosti in nekateri modeli so bolj primerni za začetnike, drugi pa zahtevajo več izkušenj. Če si novinec v svetu dronov, razmisli o tem, da začneš z uporabniku prijaznim modelom s funkcijami, kot so načini za začetnike, letenje s pomočjo GPS in izogibanje oviram. Bolj izkušeni uporabniki pa bi seveda raje imeli drone z naprednimi možnostmi ročnega upravljanja.

3Cena drona naj ima pomembno vlogo

Droni so na voljo v širokem razponu cen. Določi proračun glede na svoj finančni položaj in funkcije, ki jih potrebuješ oziroma želiš od drona. Upoštevaj, da začetni stroški morda ne vključujejo dodatkov, rezervnih delov ali dodatnih baterij, zato tudi to upoštevaj v svojem proračunu.

4Kakovost in funkcije kamere

Če se osredotočaš na fotografijo ali videoposnetek, bodi pozoren na kakovost kamere, ločljivost, stabilizacijske zmogljivosti (kot je stabilizacija kardanskega okvirja) in možnost prilagajanja nastavitev, kot so zaslonka, hitrost zaklopa in ISO. Nekateri droni celo ponujajo avtomatizirane načine kamere za zajemanje kinematografskih posnetkov.

Silhouette of drone flying above city at sunset
Foto: Naypong iz iStock

5Zmogljivost letenja samega drona

Upoštevaj dejavnike, kot so čas letenja, doseg, največja hitrost in sposobnost drona za obvladovanje različnih vremenskih razmer. Daljši časi letenja in večji doseg sta lahko pomembna, če želiš pokriti večja območja ali zajeti daljše posnetke. Poleg tega lahko funkcije, kot sta izogibanje oviram in GPS, prispevajo k varnejšim in bolj nadzorovanim letom.

Izberi pravi dron zase

Zdaj, ko si izvedel vse, kar moraš vedeti o dronih v Sloveniji in prebral glavne nasvete za nakup drona, te čaka samo še zadnji korak. Kje kupiti dron? Izbire je veliko, mi pa ti svetujemo Big Bang, ki se lahko pohvali s široko ponudbo dronov in dodatnih pripomočkov zanje. Njihovi strokovnjaki ti bodo svetovali skozi celoten postopek in te pospremili v zrak. Skoči na spletno stran Big Bang ali obišči eno od njihovih poslovalnic širom Slovenije. Izberi pravi dron in uživaj v letenju! A pazljivo seveda😊.

logo big bang
eprodaja@bigbang.si | 01 362 60 00 | Spletna stran

Big Bang z mrežo 16 trgovin ter spletnim centrom na naslovu www.bigbang.si na slovenskem trgu predstavlja največjega ponudnika avdio-video izdelkov in računalništva.

Žiga Kastelic
eprodaja@bigbang.si | Spletna stran

Urednik portala Student.si

Prejšnji članek10 stvari, ki jih potrebuje vsaka pisalna miza
Naslednji članekSok rdeče pese čudežen pri izboljšanju športne zmogljivosti
logo big bang
eprodaja@bigbang.si | 01 362 60 00 | Spletna stran

Big Bang z mrežo 16 trgovin ter spletnim centrom na naslovu www.bigbang.si na slovenskem trgu predstavlja največjega ponudnika avdio-video izdelkov in računalništva.

Žiga Kastelic
eprodaja@bigbang.si | Spletna stran

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.