Sok rdeče pese čudežen pri izboljšanju športne zmogljivosti

beetroot juice, juice, beetroot
Foto: congerdesign iz Pixabay

Si že slišal, da sok rdeče pese lahko izboljša športno zmogljivost? Čeprav se sliši neverjetno, gre za eno REDKIH prehranskih dopolnil, ki športnikom dokazano lahko pomaga pri doseganju boljših rezultatov. Prehranski nitrati namreč povečajo razpoložljivost dušikovega oksida (NO) v telesu. Najbolj znan vir nitratov pa je rdeča pesa.

Kako nitrati izboljšajo zmogljivost?

Nitrati povečajo razpoložljivost dušikovega oksida (NO) v telesu. Ta je pomemben za najrazličnejše življenjske funkcije in zmogljivost pri športni aktivnosti. Med drugim je ključen pri uravnavanju krvnega pritiska in toka, pri celičnem dihanju v mitohondrijih, krčenju mišic in imunskih funkcijah. V telesu nitrat stalno nastaja, ko se aminokislina arginin oksidira do dušikovega oksida. Do nedavnega je veljalo, da nastali nitrat nima biološke funkcije. Sedaj pa vemo, da telo lahko reciklira nitrat, pri tem pa nastane še več dušikovega oksida. V procesu se nitrat najprej pretvori v nitrit, nato pa v dušikov oksid. Ta proces je posebej pomemben, ko primanjkuje kisika, do česar pride v mišicah med vadbo.

smoothie, fruit, vegetables
Foto: Ajale iz Pixabay

V katerih športih lahko nitrati pomagajo?

Raziskave so dokazale izboljšanje vadbene kapacitete in zmogljivosti pri kolesarjih in tekačih, kjer so napori trajali med 4 in 30 minut. S prekinitvenim protokolom so pokazali tudi prednosti uporabe nitratov za športnike v ekipnih športih. Učinek je najmočnejši med 10. in 17. minuto. Iz tega sledi, da bodo največ koristi nitratov opazili tekači na srednje in dolge proge, kolesarji, plavalci, smučarski tekači, veslači in ekipni športniki.

biathlon, athlete, olympics
Foto: 12019 iz Pixabay

Kako in koliko rdeče pese za boljši rezultat?

Dve do tri ure pred začetkom treninga oziroma tekme zaužij med 6 in 8 mmol (350 do 500 mg) nitrata.

Druga možnost je dnevno uživanje 6-8 mmol nitrata že več dni pred tekmo. Med kajakaši je bil na primer uspešno izkoriščen sledeč protokol:

  • 1 x Beet It Sport shot dopoldan in popoldan v zadnjih treh dneh pred tekmo
  • 2 x Beet It Sport shot 2,5 ure pred tekmo

Ne glede na količino in način jemanja pesinega soka ali koncentrata je pomembno, da ne eksperimentiraš na tekmi. Kot vsak dodatek tudi pesin sok najprej poskusi na treningu, saj lahko pride do blagih prebavnih težav (predvsem ob večjih količinah).

Rdeča pesa in njen sok lahko povzroči začasno rožnato obarvanje urina. Gre za povsem nenevaren stranski učinek.

Kje dobiti sok rdeče pese?

Sok rdeče pese najdeš v običajnih živilskih trgovinah, pa tudi v lekarnah in nekaterih trgovinah s prehranskimi dodatki. Ker moraš spiti precej pesinega soka, so lahko koristne bolj koncentrirane oblike in prehranska dopolnila z nitrati. Te najlažje naročiš prek spleta, bodi pozoren le, da naročaš od znane blagovne znamke, ki ji zaupaš. Pesin sok lahko pripraviš tudi sam in s tem prihraniš nekaj denarja:

How To Make Beetroot Juice Without A Juicer | Super Healthy Beet Juice
VIRAustralian Sports Comission
Prejšnji članekVse o dronih v Sloveniji: Kaj moraš vedeti pred nakupom drona?
Naslednji članekSony PlayStation Portal: Vse, kar vemo o nasledniku PSP (VIDEO)

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.