Vse o kondomih

Svet Erotike

Kondom je tanka vrečka, ki se med spolnim odnosom nosi preko penisa in preprečuje, da bi sperma prešla v nožnico. Na voljo so v številnih oblikah in velikostih. Iskanje pravega prileganja je lahko težavno, vendar vam bo pomagalo do boljšega in varnejšega spolnega življenja. Velikost kondoma je bistvenega pomena za zagotovitev, da je kondom učinkovit pri preprečevanju spolno prenosljivih okužb (SPO) in nosečnosti. Premajhni kondomi se lahko strgajo, preveliki pa lahko zdrsnejo s penisa. Slabo prilegajoči kondomi so lahko tudi neprijetni med seksom. Penisi so različni po dolžini, velikosti, ukrivljenosti… V nasprotju s splošnimi predstavami ni tipičnega ali normalnega penisa.

Zakaj ljudje uporabljajo kondome?

Kondome uporablja veliko ljudi, saj so lahko dostopna oblika kontracepcije in zaščite spolnega zdravja.

Čeprav lahko kondomi nudijo zaščito pred neželenimi situacijami in spolnimi boleznimi, lahko tudi izboljšajo izkušnjo spolnosti, saj je večina kondomov že lubriciranih, mnogi pa so rebrasti, pikčasti in aromatizirani za največji užitek. Nekateri imajo celo občutek ogrevanja, hlajenja ali mravljinčenja, ki prispevajo k orgazmični in intimni izkušnji.

Tukaj je le nekaj razlogov, zakaj bi med seksom morda želeli uporabljati kondome:

 • Zaščita pred neželeno nosečnostjo
 • Zaščita pred spolno prenosljivimi okužbami
 • Za dodatno brezskrbnost
 • Izboljšajte igro s teksturami in/ali okusi

Kako učinkoviti so kondomi?

Če jih pravilno nosite, so kondomi 98 % učinkoviti in so edina dokazana metoda za kontracepcijo in zaščito pred spolno prenosljivimi boleznimi, zato ni nobenega dobrega razloga, da ga ne bi uporabljali.

Od vseh tistih, ki učinkovito uporabljajo kondome kot obliko moške kontracepcije, bi le 2 od 100 ljudi zanosili v enem letu. Vendar pa lahko ta številka naraste na do 15 nosečnosti od 100, če se kondom uporablja nepravilno, zato je izjemno pomembno, da si ga znate nadeti in vstaviti z minimalnim tveganjem.

Najboljši način, da zaščitite sebe in svojega partnerja je, da zagotovite, da je vaša kontracepcija varna za uporabo.

Velikost je pomembna

Ko gre za kondome, ja, velikost je pomembna. Če je kondom preohlapen, obstaja nevarnost, da bo takoj zdrsnil in če je pretesen, obstaja nevarnost, da se bo kondom strgal. Poleg tega, če vam je nekaj neudobno, je malo verjetno, da bi ga sploh želeli nositi.

Tipični znaki, da se vaš kondom ne prilega pravilno:

 • Kondom se premika
 • Kondom je prekratek in velik del gredi penisa je zunaj kondoma
 • Kondomi se redno strgajo
 • Kondom se strne na dnu
 • Kondom ohlapno visi s konice penisa
 • Za ulov semena je manj kot dva centimetra prostora

Kako izmeriti in izbrati pravo velikost

Prvi korak pri iskanju najboljše velikosti kondoma je merjenje penisa. Za to lahko uporabite ravnilo, merilni trak ali kos vrvice. Za najbolj natančne rezultate meritve opravite, ko je penis v erekciji.

Za natančno merjenje penisa in iskanje najboljšega kondoma uporabite naslednje korake:

 • Dolžina: Izmerite dolžino od dna penisa, kjer se penis sreča z medenico, do konca konice.
 • Obseg: Uporabite kos vrvice ali upogljiv merilni trak. Ovijte ga okoli najdebelejšega dela penisa, ki je običajno blizu sredine stebla. Če uporabljate vrvico, označite, kje se vrvica križa in z ravnilom izmerite razdaljo.

SvetErotike

Material

Ne samo, da so kondomi različnih oblik in velikosti, vsebujejo tudi različne materiale, vključno z lateksom, poliuretanom in poliizoprenom. Medtem ko proizvajalci uporabljajo lateks za izdelavo velike večine kondomov, nekatere znamke ponujajo alternative brez lateksa za ljudi, ki ne marajo lateksa ali imajo alergije.

 • Lateks: Kondomi iz lateksa so zelo prožni, tanki ovoji. Lateks je učinkovita ovira pred spermo, bakterijami in virusi. Vendar pa lateks ne prenaša toplote, kar lahko zmanjša ugodne občutke. Pri uporabi lateks kondomov se je potrebno izogibati uporabi olja ali lubrikantov na oljni osnovi, saj olja razgradijo lateks, kar lahko povzroči strganje kondoma. Lubrikanti na vodni ali silikonski osnovi so najboljša možnost pri uporabi kondoma iz lateksa.
 • Poliuretan: Poliuretan je plastični material, ki se uporablja v mnogih kontekstih, od izolacije do pohištva in kondomov. Poliuretanski kondomi so običajno tanjši od kondomov iz lateksa in bolje prenašajo toploto. Zagotavljajo učinkovito oviro proti HIV in bakterijskim SPO. Vendar pa je poliuretan manj prožen kot lateks, zaradi česar so nekoliko bolj krhki kot kondomi iz lateksa.
 • Poliizopren: Poliizopren je zelo podoben lateksu, vendar nima beljakovin, ki lahko včasih povzročijo alergijske reakcije. Ti kondomi so nekoliko debelejši od poliuretana, vendar so mehkejši in bolj naravni kot lateks.

Kako uporabiti kondom pravilno

Kondomi so najučinkovitejši ob pravilni uporabi. Za pravilno uporabo kondoma upoštevajte naslednje nasvete:

 • Preverite rok uporabnosti na embalaži. Kondom, ki mu je potekel rok uporabnosti, je manj učinkovit in obstaja večja verjetnost, da se strga.
 • Prepričajte se, da je kondom še vedno nedotaknjen. Kondomi, ki jih ljudje morda hranijo v denarnicah ali torbicah, se lahko poškodujejo. Prepričajte se, da je ovoj nepoškodovan. Če je kondom strgan ali kaže znake poškodb, ga ne uporabljajte in ga takoj zavrzite.
 • Previdno odprite ovoj. Izogibajte se uporabi zob ali močnemu trganju embalaže, saj lahko s tem strgate kondom.
 • Prepričajte se, da je rob obrnjen navzven, tako da je možno kondom naviti čez penis.
 • Stisnite konico kondoma in jo položite na glavico penisa v erekciji. Stiskanje konice odstrani odvečni zrak in omogoči dodaten prostor na vrhu za zbiranje semena.
 • Zavijte kondom navzdol po steblu do dna penisa.
 • Če kondom nima lubrikanta, na zunanjo stran kondoma nanesite majhno količino lubrikanta na osnovi vode ali silikona.
 • Po ejakulaciji med izvlekom držite dno kondoma. S tem preprečite, da bi padel.
 • Kondom previdno odstranite, na odprtem koncu zavežite vozel in ga vrzite v smeti.

Uporaba kondomov za oralni seks

Kondomi so odlični za več kot le vaginalni seks. Uporabljajo se lahko tudi za zaščito in užitek med oralnim seksom. Nosečnost pri oralnem seksu morda ne predstavlja tveganja, vendar se zlasti spolno prenosljive bolezni, kot so gonoreja, genitalni herpes in sifilis, pogosto prenašajo z oralnim seksom. Druge spolno prenosljive bolezni in bakterijske okužbe se prav tako lahko prenašajo z uživanjem v intimnosti na ta način, zato je pomembno, da se oralni seks izvaja varno.

Pri uporabi kondomov za oralni seks bo občutek in okus drugačen, vendar izkušnja ni nujno nič manj prijetna. Dodajanje aromatiziranih lubrikantov (izogibajte se lubrikantom na oljni osnovi, saj lahko ovirajo učinkovitost kondomov iz lateksa) ali izbira kondoma z že aromatiziranimi okusi lahko zagotovo navduši brbončice.

Uporaba kondomov za analni seks

Nezaščiten analni seks je lahko zelo tvegana dejavnost brez ustrezne zaščite. Uporaba kondomov bo pomagala zaščititi vas in vašega partnerja pred okužbo s spolno prenosljivimi okužbami in drugimi tveganji za spolno zdravje. Čeprav vam bodo zagotovili varen spolni odnos, lahko kondomi tudi izboljšajo izkušnjo analnega seksa – manj umazanije na mestih, kjer tega res ne želite, in enostavno vstavljanje pri uporabi predhodno lubriciranih kondomov.

Če želite med analno penetracijo uporabiti dodaten lubrikant (priporočamo, da to storite), uporabite lubrikant na vodni ali silikonski osnovi ali pa prav za to namenjen lubrikant za analno uporabo.

Kateri so najboljši kondomi?

Najboljši kondom je tisti, ki je pravi in vam najbolj ustreza. Tukaj je nekaj takih, ki jih lahko preizkusite:

 • Navadni kondomi: Zasnovani so tako, da se najbolje prilegajo lastnikom penisa standardne velikosti, so na voljo pri različnih zaupanja vrednih blagovnih znamkah. Na splošno običajni kondomi merijo 190 mm v dolžino in 54–66 mm v širino, kar omogoča udobno zaščito.
 • Kondomi ‘delay’ (za zakasnitev orgazma): So odličen način za podaljšanje užitka. Z uporabo majhne količine lahkega anestetika benzokaina lahko zmanjšajo občutljivost celotnega penisa, kar lahko upočasni ejakulacijo. Imajo popolnoma enake lastnosti kot navadni kondomi, z rezervoarjem in koncem ter obliko, ki jo je enostavno namestiti, vendar so pogosto nekoliko debelejši. To lahko pomaga še bolj zmanjšati prekomerno stimulacijo in ohranja užitek dlje.
 • Tanki kondomi: Zasnovani so za povečanje užitka z občutkom kože na koži, saj minimalna debelina omogoča večjo intimnost med seksom. Vsak tanek kondom je izdelan po enakih visokih specifikacijah kot navadni kondomi, ki zagotavljajo kakovost in varnost.
 • Kondomi brez lateksa: So odlična možnost za tiste, ki so alergični na lateks. Izdelani so po enakem visokokakovostnem standardu kot običajni kondomi, saj uporabljajo inovativne materiale, vključno s poliizoprenom, poliuretanom in naravno membrano, ki zagotavljajo bolj naraven občutek.
 • Teksturirani kondomi: Ponujajo različne teksture za stimulacijo obeh partnerjev med spolnim odnosom in se ponašajo s čutnimi pikami, rebri in kroglicami, ki vašemu užitku dodajo izjemno vznemirljivo dimenzijo.

Ali imamo kondom lahko v denarnici?

Ne. Dobro je, da ste vedno pripravljeni, vendar lahko kondomi, ki jih hranite na toplem, kot je denarnica, zaradi vročine oslabijo. Zunanji žep jakne, torbe ali doma v hladnem in suhem prostoru so boljša mesta za shranjevanje kondomov.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.