Za ta kos si prepozna

Za ta kos si prepozna

Saj veste, kako je – vsakdanja naglica, opravki in dolžnosti nam kradejo čas in pozornost, da nase zlahka pozabimo. Kako znano se sliši tale scenarij: vaša sanjska obleka je na sezonskih razprodajah nesramno znižana, pa zaradi vseh obveznosti ne najdete časa za skok v trgovino. V zadnjem tednu razprodaj si končno utrgate urico zase in obleka v vaši velikosti je razprodana. Na srečo je le obleka, zagotovo boste našli drugo. Lahko pa se znajdete v situaciji, ko vas bo postavljanje sebe na zadnje mesto precej drago stalo.

Rak materničnega vratu (RMV) je izjema med raki, o katerem vemo dovolj, da lahko preprečimo skoraj vsak nov primer tega raka. Če je ženska cepljena proti HPV in se redno udeležuje presejalnih pregledov pri svojem izbranem osebnem ginekologu, je verjetnost, da bo zbolela s tem rakom, izjemno majhna. V zadnjih treh letih se je presejalnega pregleda udeležilo 71 % žensk v ciljni skupini 20–64 let. V letu 2021 smo v Sloveniji odkrili okrog 1.600 predrakavih sprememb visoke stopnje in zgolj 88 novih primerov raka materničnega vratu.

K osveščanju o pomenu zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb je pripomogla tudi Skupina Supernova v sodelovanju z Europa Donna Slovenija. V petek 3.2. in v soboto 4.2. bo v avli najbolj obiskanih nakupovalnih centrov Supernova (Supernova Ljubljana Rudnik in Supernova Ljubljana Šiška) potekal projekt Europa Donna za osveščanježensk o pomenu rednega obisk ginekologa s preventivnim odvzemom brisa materničnega vratu (PAP test), kjer vam bodo med 11. in 19. uro na info stojnicah na voljo za vsa vprašanja in informacije o preventivi ter pomenu opravljanja rednih presejalnih testov. V tednu od 3.2. do 10.2. boste v modnih trgovinah lahko opazili obešalnike z malce drugačnim »oblačilom« – sporočilom »ZA TA KOS SI PREPOZNA. Za druge priložnosti ne zamudi pregleda pri ginekologu.«Europa Donna Slovenija

Združenje Europa Donna Slovenija slovensko javnost že več kot 25 let osvešča o raku dojk in rakih rodil. Združenje združuje več skoraj 3.400 članic in članov – povezuje zdrave ženske, bolnice z rakom dojk ali rakom rodil, posameznike in strokovne institucije v Sloveniji, ki delujejo na področju raka dojk in rakov rodil.

Ne odlašajte, saj je ključnega pomena reden obisk ginekologa s preventivnim odvzemom brisa materničnega vratu (PAP test). Če ste stare med 20 in 64 let in je od zadnjega pregleda minilo tri leta ali več, se naročite na pregled same. Če vabilo prejmete, se nanj odzovite. Še posebej spodbujajo k redni udeležbi ženske v starostni skupini 30–39 let, ker v zadnjih letih v tej starostni skupini odkrivajo nekoliko manj predrakavih sprememb kot bi pričakovali.

Rak, odkrit v začetnem stadiju, je zelo dobro ozdravljiv in ženska lahko po zdravljenju živi polno življenje.

Projekt so s sodelovanjem podprle poslovalnice naslednjih trgovin v nakupovalnih središčih Supernova v Ljubljani: Intersport, s.Oliver, Rebel, Diversity, KATJA PRO, Sport Vision, Modiana in Comma.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.